Αντι-ΝΑΤΟϊκές αναταραχές στην Ισλανδία (1949)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι αντι-ΝΑΤΟϊκές αναταραχές στην Ισλανδία στις 30 Μαρτίου του 1949, είναι από τις πιο διάσημες αναταραχές στην Ισλανδική ιστορία. Αφορμή στάθηκε η απόφαση του Αλθίνγκι, της Ισλανδικής βουλής, να ενταχθεί η Ισλανδία στο νεοσυσταθέν ΝΑΤΟ, εμπλέκοντας έτσι άμεσα τη χώρα στον ψυχρό πόλεμο. Αυτό σήμαινε πως η χώρα θα αντιτίθονταν στη Σοβιετική Ένωση, και θα εισερχόταν σε μια διαδικασία εκ νέου στρατικοποίησης.

Οι διαδηλωτές αρχικά συγκεντρώθηκαν πίσω από το Miðbæjarskóli , ένα σχολείο στο κέντρο του Ρέικιαβικ και έπειτα βάδισαν μέχρι το Austurvöllur, ένα μικρό πάρκο μπροστά από το κτήριο της βουλής, όπου ένα άλλο πλήθος είχε σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα ανάμεσα στους διαδηλωτές και το κτήριο της βουλής, με πρόθεση να το υπερασπιστεί. Αρχικά επικράτησε ηρεμία, αλλά όταν ένα ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού κόμματος δήλωσε πως ο αρχηγός του κόμματος του κρατούνταν όμηρος εντός του κτηριακού συμπλέγματος του κοινοβουλίου, τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή. Πέτρες εκτοξεύθηκαν εναντίον του κτηρίου και του προέδρου της Βουλής, μέχρι την επέμβαση της αστυνομίας του Ρέικιαβικ, η οποία με τη βοήθεια εθελοντών του Κόμματος Ανεξαρτησίας απώθησε τους διαδηλωτές, ρίχνοντας δακρυγόνα στο πλήθος.

Δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση του αριθμού των συμμετεχόντων, αλλά φωτογραφίες που πάρθηκαν κατά το γεγονός υποδεικνύουν ότι χιλιάδες πήραν μέρος.

Επακόλουθα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι λεπτομέρειες του γεγονότος μένουν αδιαφανείς λόγω της διάστασης απόψεων και της έλλειψης αντικειμενικότητας κατά τις συζητήσεις. Παρά τις αναταραχές και την εκτεταμένη αντιπαράθεση προς την απόφαση της κυβέρνησης, η είσοδος της Ισλανδίας στο ΝΑΤΟ οριστικοποιήθηκε. Από τον καιρό των αναταραχών υπήρξαν συχνές διαδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ. Ένα πολύ δημοφιλές σύνθημα που προέκυψε είναι το «η Ισλανδία έξω από το ΝΑΤΟ και ο στρατός μακριά»("Ísland úr NATO og herinn burt"), που έχασε όμως το «νόημά» του όταν πλέον το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εγκατέλειψε την στρατιωτική βάση που διατηρούσε στο αεροδρόμιο του Κέφλαβικ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα 1949 anti-NATO riot in Iceland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).