Αντικυβερνητικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Με τον προσδιοριστικό πολιτικό όρο αντικυβερνητικός χαρακτηρίζεται γενικά ο αντίθετος ενός Κυβερνήτη ή μιας κυβέρνησης. Εν προκειμένω ο οποιοσδήποτε αντιπολιτευόμενος ή εναντιούμενος προς την κυβέρνηση της χώρας. Σπανιότερα χαρακτηρίζει επίσης και τον αντικαταστάτη.

Στη νεότερη ελληνική ιστορία "αντικυβερνητικοί" ονομάζονταν οι αντιπολιτευόμενοι τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια καθώς και οι μετά τον θάνατο αυτού αντιπολιτευόμενοι τον νέο κυβερνήτη και αδελφό του προηγουμένου Αυγουστίνο Καποδίστρια, που τελούσαν υπό την αρχηγία του Ιωάννη Κωλέττη, οι οποίοι σχημάτισαν στα Μέγαρα "αντικυβερνητική κυβέρνηση" υπό τον Π. Νοταρά.

Επίσης "αντικυβερνητική επιτροπή" με τον χαρακτήρα αντικαταστάτου, είχε ονομαστεί η τριμελής επιτροπή που είχε εκλεγεί στις 2 Απριλίου του 1827 από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση (στη Τροιζήνα).

Σήμερα με τον όρο αυτόν χαρακτηρίζονται γενικά πολιτικές ενέργειες, παράγοντες, πολιτικός τύπος καθώς και κινήσεις πολιτών, όπως διαδηλώσεις, πορείες, διαμαρτυρίες, κ.λπ. (π.χ. αντικυβερνητικές διαδηλώσεις).