Αντικυβερνήτης της Βιρτζίνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντικυβερνήτης της Βιρτζίνια
Lieutenant Governor of Virginia
Κάτοχος
Γουίνσομ Σίαρς

από 15 Ιανουαρίου 2022
ΠροσφώνησηΗ Αξιότιμη
ΈδραΡίτσμοντ, Βιρτζίνια
Διάρκεια θητείας4 έτη, ανανεώσιμα
Δημιουργία1852
Πρώτος κάτοχοςΣέλτον Λικ
Μισθός$137.761 (ετησίως)
Ιστοσελίδαltgov.virginia.gov

Ο Αντικυβερνήτης της Βιρτζίνια (ή Αναπληρωτής Κυβερνήτης) (αγγλικά: Lieutenant Governor of Virginia), είναι αιρετός συνταγματικός αξιωματούχος στην Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια, ο οποίος κατέχει το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στην πολιτεία, ύστερα από τον Κυβερνήτη της Βιρτζίνια.

Ο Αντικυβερνήτης, εκλέγεται άμεσα και καθολικά, κάθε τέσσερα έτη ταυτόχρονα με τις εκλογές του Κυβερνήτη και του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Κυβερνήτης και ο Αντικυβερνήτης, εκλέγονται χωριστά και έτσι μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικά πολιτικά κόμματα. Το γραφείο του Αντικυβερνήτη, βρίσκεται στο "Finance Building" στην Capitol Square στην πολιτειακή πρωτεύουσα της Βιρτζίνια το Ρίτσμοντ.

Ο Αντικυβερνήτης παράλληλα, χρηματίζει και ως Πρόεδρος της Γερουσίας της Βιρτζίνια και είναι πρώτος στη γραμμή διαδοχής του κυβερνήτη, δηλαδή σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή άλλης αιτίας εγκατάλειψης του αξιώματος του κυβερνήτη, ο Αντικυβερνήτης, γίνεται Κυβερνήτης. Αντίθετα με τον κυβερνήτη ο Αντικυβερνήτης της Βιρτζίνια, μπορεί να διεκδικήσει διαδοχικά την επανεκλογή του στο αξίωμα.[1]

Σημερινός και 42η Αντικυβερνήτης της Βιρτζίνια, είναι η Ρεπουμπλικανή Γουίνσομ Σίαρς.[2]

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1920, ο αναπληρωτής κυβερνήτης έχει υπάρξει μία από τις μόνο τρεις πολιτειακές θέσεις η οποία πληρούται μέσω μιας εκλογής σε όλη την έκταση της πολιτείας της Βιρτζίνια (μαζί με τον κυβερνήτη και τον γενικό εισαγγελέα). Αφότου ο κυβερνήτης δεν μπορεί να διαδεχθεί τον εαυτό του, όποιος εκλέγεται αναπληρωτής κυβερνήτης σχεδόν πάντα θεωρείται κορυφαίος υποψήφιος για κυβερνήτης. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα αν ο αναπληρωτής κυβερνήτης και ο γενικός εισαγγελέας προέρχονται από διαφορετικά κόμματα. Για παράδειγμα, αφότου ο Δημοκρατικός Τιμ Κέιν εκλέχθηκε αναπληρωτής κυβερνήτης και ο Ρεπουμπλικανός Τζέρρυ Κίλγκορ εκλέχθηκε γενικός εισαγγελέας το 2001, θεωρήθηκε σχεδόν δεδομένο ότι θα αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλο στην εκλογή του εκλογή του 2005.

Το αξίωμα του Αναπληρωτή Κυβερνήτη έχει αποικιακή προέλευση και ανάγεται στο Συμβούλιο της Βιρτζίνια του Λονδίνου. Το συμβούλιο διοριζόταν από τον Βασιλιά, με την σειρά του, το Συμβούλιο διόριζε τον Αναπληρωτή Κυβερνήτη ή έναν αντικαταστάτη. Όταν το Αγγλικό στέμμα απαγόρευσε την απουσία του αποικιακού κυβερνήτη από τις αποικίες χωρίς άδεια το 1680, έγινε καθήκον του Συμβουλίου να ορίζει ή να στέλνει έναν αναπληρωτή ο οποίος μπορούσε να ασκεί όλες τις εξουσίες του Κυβερνήτη υπό τις γραπτές οδηγίες του στέμματος και του κυβερνήτη. Το πρώτο Σύνταγμα της Βιρτζίνια, υιοθετημένο το 1776, προέβλεπε ένα Συμβούλιο της Πολιτείας από το οποίο εκλεγόταν ετησίως ένας Πρόεδρος από τα μέλη του. Ο Πρόεδρος ενεργούσε ως Αναπληρωτής Κυβερνήτης σε περίπτωση θανάτου, ανικανότητας ή απαραίτητης απουσίας του Κυβερνήτη από την κυβέρνηση. Το Σύνταγμα της Βιρτζίνια του 1851 κατάργησε το Συμβούλιο της Πολιτείας του Κυβερνήτη και προέβλεπε την λαϊκή εκλογή του Αναπληρωτή Κυβερνήτη. Ο Σέλτον Φάρραρ Λικ, από την Κομητεία Άλμπερμεϊρλ, ήταν ο πρώτος αιρετός Αναπληρωτής Κυβερνήτης, θέση στην οποία χρημάτισε την περίοδο 1852-1856.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Lieutenant Governor of Virginia». Ballotpedia (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2021. 
  2. «Justin Fairfax». Ballotpedia (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]