Αντιγόνη Κατσούρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αντιγόνη Κατσούρη είναι Ελληνίδα ερμηνεύτρια, μουσικοσυνθέτρια, πιανίστα και Συμβολαιογράφος.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα και έχει Kυπριακή καταγωγή.  Από μικρή έδειξε την αγάπη της για το πιάνο, κάνοντας από οκτώ ετών τα πρώτα της βήματα στην μουσική σύνθεση, για την οποία σε ηλικία δέκα ετών παρουσιάστηκε ως «παιδί - θαύμα» στην κρατική τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

Πήρε το πτυχίο πιάνου με τον βαθμό Άριστα Παμψηφεί με Διάκριση [από το Ηπειρωτικό Ωδείο και το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, με καθηγήτρια την κα Γαϊτάνου], καθώς και το Δίπλωμα πιάνου «Diploma of Licentiateship in Pianoforte» από το Πανεπιστήμιο του Thames Valley (Thames Valley University, London College of Music) με τον βαθμό Άριστα Παμψηφεί και δικαίωμα χρήσης του τίτλου L.L.C.M. και έχει παρακολουθήσει  διάφορα σεμινάρια μουσικής τεχνολογίας και μουσικής ψυχοθεραπείας.

Η μουσική της δραστηριότητα περιλαμβάνει Συναυλίες και επιλεγμένες LIVE εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές στην Ελλάδα (ενδεικτικά, αναφορικά με την Αθήνα : Half Note, Ρυθμός stage, Σταυρός του Νότου, Ιανός, Egalite, Lou, θέατρο Αλεξάνδρεια, Αυλαία, Γραμμές, 1002 Νύχτες, Μαγεμένος Αυλός, Κελάρι, Χυτήριο, Ghosthouse, Stage25, Art Gallery, Οξυγόνο, Small café, Chevalier, Carouzo, Vitamina, Black Duck κλπ.) και το εξωτερικό, σε ένα ευρύ ρεπερτόριο, ελληνικό και διεθνές.

Έχει εμφανιστεί παράλληλα σε αξιόλογους συναυλιακούς χώρους, πραγματοποιώντας διάφορες συναυλίες, όπως :

·        Συναυλία «για τον Ελληνισμό» στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, ενώπιον του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου της Μ.Κ.Ο «Ρωμιοσύνη»,

·        Συναυλία για τα «50 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας», όπου με την συνοδεία ορχήστρας παρουσίασε μεταξύ άλλων σπάνια παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου,

·        Συναυλίες – αφιερώματα στον Μάνο Χατζιδάκι στο στέκι του μεγάλου συνθέτη στην Αθήνα (Μαγεμένος Αυλός), καθώς και σε πολλά πνευματικά κέντρα της χώρας,

·        Συναυλία – αφιέρωμα στην μελοποιημένη ποίηση του Γεωργίου Δροσίνη, όπου παρουσίασε και δικές της συνθέσεις σε στίχους του μεγάλου ποιητή,

·        Συναυλία με θέμα τα «101 χρόνια Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων», στην οποία με την συνοδεία ορχήστρας και της βραβευμένης παιδικής χορωδίας «Αρμονία» παρουσίασε σπάνιες εκτελέσεις από τραγούδια της Ηπείρου και της Ελλάδας,

·        Συναυλία με Τραγούδια της Μεσογείου, στο Half Note και στο Ίδρυμα Κακογιάννη, με την συνοδεία ορχήστρας

·        Διαδικτυακή Συναυλία «Τα Τραγούδια του Κόσμου», με τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου, ερμηνευμένα  στην αυθεντική τους γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Εβραϊκά, Αραβικά, Τούρκικα, Κινέζικα, Αλβανικά κτλ.) με την συνοδεία κλαρίνου, στο πνευματικό κέντρο Ιωαννίνων

·        Συμμετοχή στην διαδικτυακή εκδήλωση για τις Γυναίκες της Επανάστασης, με αφορμή τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η οποία έλαβε χώρα στην Αυστραλία, με σαράντα γυναίκες εκπροσώπους διαφόρων μορφών τέχνης

·        Συναυλίες και παραστάσεις κατά του Bullying (σχολικού εκφοβισμού) και της βίας σε πνευματικά κέντρα της χώρας

·        Συναυλίες «για την Πανσέληνο», σε πνευματικά κέντρα και εξωτερικούς συναυλιακούς χώρους (π.χ. γήπεδο Δωδώνης)

·        Συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, το οποίο για 17 χρόνια ήταν κλειστό, σε συνεργασία με το φημισμένο μουσικό συγκρότημα "Λύραυλος", με το οποίο πραγματοποίησαν μια μοναδική βραδιά - αφιέρωμα στην Αρχαία Ελληνική Μουσική το καλοκαίρι του 2015

·        Συναυλία – Αφιέρωμα στην Σοφία Βέμπο με την συνοδεία στρατιωτικής μπάντας - και πολλές άλλες αξιόλογες συναυλίες.

Oι συνεργασίες της, επί σκηνής και δισκογραφικά, περιλαμβάνουν σημαντικούς καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων Λάκης Παπαδόπουλος, Bασίλης Παπακωνσταντίνου, Μάριος Τόκας, Γιάννης Νικολάου, Βασίλης Καζούλης, Δημήτρης Μεντζέλος - Ημισκούμπρια, Αντώνης Μιτζέλος, Παντελής Αμπαζής, Γεράσιμος Γεννατάς, Davood Moohmadi κλπ.

Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα προσωπικά cd και διάφορες δισκογραφικές συμμετοχές. Το Cd «Ραντεβού» κυκλοφόρησε σε συνεργασία με τον Λάκη Παπαδόπουλο, με τον οποίο διασκεύασαν και ερμηνεύουν Γαλλικά τραγούδια της εποχής του ’60. Επίσης μαζί κυκλοφόρησαν το single «Ζηλεύουνε τους Τολμηρούς» καθώς επίσης το single «Τα ευκόλως εννοούμενα».

Ταυτόχρονα με την μουσική της δραστηριότητα, η Αντιγόνη έχει αποφοιτήσει με άριστα από το Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε αρχικά ως Δικηγόρος, ενώ σήμερα ασκεί το επάγγελμα του Συμβολαιογράφου Ιωαννίνων.

Επίσης αναπτύσσει ποικίλες δραστηριότητες και στον τομέα της Αγιογραφίας και της ζωγραφικής, για την οποία τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο στον 37ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To καλοκαίρι του 2009 κυκλοφόρησε η πρώτη της προσωπική δισκογραφική δουλειά με τον τίτλο «ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ» (από την Protasis), που απέσπασε άριστες κριτικές από τα Μ.Μ.Ε.

Ακολούθησε το 2012 το cd «ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ», ταυτόχρονα με το videoclip για το τραγούδι “Αποκάλυψη” που περιλαμβάνεται στο cd αυτό.

Στη συνέχεια κυκλοφόρησε από την Final Touch το cd "RENDEZ-VOUS" (ΡΑΝΤΕΒΟΥ), μαζί με τον Λάκη Παπαδόπουλο («Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ»), με τον οποίο ερμηνεύουν διαχρονικά και αγαπημένα γαλλικά τραγούδια σπουδαίων συνθετών (Charles Aznavour, Serge Gainsbourg, Gilbert Becaud, Christophe κλπ. αλλά και του Μάνου Χατζιδάκι).

Παράλληλα συμμετείχε δισκογραφικά σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, όπως στο cd του Δημήτρη Μεντζέλου (Ημισκούμπρια) “Ο ΡΑΠΕΡ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ” με το τραγούδι “Α ρε πατέρα” (Legend) μαζί με το σχετικό videoclip και το τραγούδι «Αγγελοστάλσημο» που περιλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο του Παναγιώτη Κελάνδρια.

Το 2018 κυκλοφόρησε με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Ηπείρου το dvd single «ΑΔΕΙΑ ΣΙΩΠΗ», με το ομώνυμο videoclip και το τραγούδι κατά του bullying και της βίας οποιασδήποτε μορφής, το οποίο διανεμήθηκε σε σχολεία και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το συγκεκριμένο τραγούδι πρόσφατα εντάχθηκε από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο εκπαιδευτικό υλικό της μέσης εκπαίδευσης και έχει διανεμηθεί στις σχολικές βιβλιοθήκες. Το τραγούδι αυτό, σε μουσική και στίχους της Αντιγόνης, είναι εμπνευσμένο από την περίπτωση του άτυχου φοιτητή της γαλακτομικής σχολής της πόλης μας, Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Στις αρχές του 2020 κυκλοφόρησε το τέταρτο της CD "ΕΙΡΗΝΗ", το οποίο περιλαμβάνει 15 αξιόλογα τραγούδια, στα περισσότερα από τα οποία υπογράφει η ίδια την μουσική ή/και τους στίχους, ενώ περιλαμβάνεται επίσης το ντουέτο "Το παλιό μου αλφαβητάρι" με τον Βασίλη Καζούλλη και το ομώνυμο με τον δίσκο τραγούδι "Ειρήνη", σε συνεργασία με τον Ιρανό καλλιτέχνη Davood Moohamadi, με τον οποίο έχουν γράψει τους στίχους στα Ελληνικά και τα Περσικά.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν μαζί με τον Λάκη Παπαδόπουλο το single «Τα ευκόλως εννοούμενα», ένα ντουέτο κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα.


Δισκογραφία  - Αναλυτικές πληροφορίες -

CD "OYΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ"

To πρώτο προσωπικό CD της Αντιγόνης Κατσούρη, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2009, με τον τίτλο ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, από την δισκογραφική εταιρεία Protasis, περιέχει τραγούδια που έχουν συνθέσει ο Βασίλης Καζούλλης, ο Ηλίας Κατελάνος, ο Άρης Κλεισούρας και η ίδια, τα οποία συνδυάζουν στοιχεία από διάφορα μουσικά στυλ (έθνικ, pop, jazz) και έχουν κοινό παρανομαστή μία αίσθηση ηρεμίας και μία χαλαρωτική αέρινη διάθεση.

Στο cd αυτό έχει γίνει μία ιδιαίτερα προσεγμένη παραγωγή από κάθε άποψη (τραγούδια, εξώφυλλο, 16-σέλιδο έγχρωμο ένθετο με φωτογραφίες και γραφικά) και συμμετέχουν σε αυτό είκοσι δεξιοτέχνες Έλληνες μουσικοί σε μια εκπληκτική ποικιλία οργάνων (πιάνο, synth, σαξόφωνο, τρομπέτα, τρομπόνι, κλαρίνο, καβάλ, ακκορντεόν, λύρα, κιθάρα ακουστική, κιθάρα ηλεκτρική, ούτι, λαούτο, κανονάκι, μαντολίνο, βιολί, βιολοντσέλο, μπάσο ηλεκτρικό, κοντραμπάσο, cajon, ντράμς, κρουστά), μεταξύ των οποίων οι : Γ. Κυριμκιρίδης, Θωμάς Κωνσταντίνου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Δημητρακόπουλος, Καπιλίδης, Καραγάνης, Βαγγέλης Καρίπης, Κεφαλάς, Λιόλιος, Περισυνάκης, Πικριδάς, Πλαγιαννάκος, Τσάμης, Ζαφειρίου.

CD "ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ"

Το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ της Αντιγόνης Κατσούρη, με τίτλο «ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2012 και στην συνέχεια ως επανακυκλοφορία το καλοκαίρι του 2015 από την Final Touch & Cobalt (πρώην Universal).

Περιέχει δεκατέσσερα τραγούδια αξιόλογων συνθετών [Λάκης Παπαδόπουλος (με τον οποίο ερμηνεύουν στο cd το ντουέτο «Ζηλεύουνε τους τολμηρούς»), Γιάννης Νικολάου, Δημήτρης Φάκος, Άρης Κλεισούρας, Σταύρος Κυριακίδης] και στιχουργών [Μαρία Παπαδάκη, Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, Γιώργος Κρητικός κλπ.], αλλά και ένα τραγούδι παραδοσιακό σμυρναίικο και διασκευασμένο ανατρεπτικά («Θα σπάσω κούπες» - σε κανονική εκτέλεση και σε remix).

Τα τραγούδια, στα οποία συνδυάζονται στοιχεία από διάφορα μουσικά στυλ (έντεχνο, έθνικ, jazz) είναι ερμηνευμένα αισθαντικά από την ιδιαίτερη και ευέλικτη φωνή της Αντιγόνης και πλαισιωμένα από μια μεγάλη ποικιλία οργάνων [πιάνο/ πλήκτρα, βιολοντσέλο, βιολί, βιόλα, ακορντεόν, μπαντονεόν, βιμπράφωνο, τρομπόνι, τρομπέτα, μαντολίνο, κιθάρες (κλασική, ακουστική, ηλεκτρική), τύμπανα, μπάσο και κρουστά].

Η λεπτοδουλεμένη ενορχήστρωση πλαισιώνεται δεξιοτεχνικά από τους πιο κορυφαίους μουσικούς (Πορφύρη, Κοκολάνη, Σδούκο, Τσουκάτο, Roman και Damian Gomez, Ψαραδάκη, Αλεξάκη, Κατσαρέλη, Μπουσούνη, Σαλτάρη, Billy Zed, Παπασταματάκη, Ζαφειρίου, Καλαμπαλίκη, Κοντάκη, Γιάννη Νικολάου, Ψαραδάκο, Χριστόπουλο, Καραχάλιο, Βήχο, Ντούτσουλη).

Πρόκειται για μια αξιόλογη και καλαίσθητη παραγωγή, που έρχεται να δώσει μια νότα αισιοδοξίας και να προσφέρει ένα χαμόγελο ζεστό και αληθινό, τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, ένα χαμόγελο για το αύριο, αλλά και για το σήμερα.

CD "RENDEZ VOUS" (ΡΑΝΤΕΒΟΥ)

Η τρίτη δισκογραφική δουλειά της Αντιγόνης Κατσούρη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Λάκη Παπαδόπουλο (Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ), με τον οποίο, με μεγάλη αγάπη και μεράκι, ερμηνεύουν δώδεκα διαμάντια του διαχρονικού γαλλικού τραγουδιού, σε ένα μοναδικό cd με τίτλο "RENDEZ-VOUS" (Ραντεβού) που κυκλοφορεί από την δισκογραφική εταιρεία Final Touch & Cobalt (πρώην Universal).

Μπαλάντες, swing, rock n roll, μελωδία, ρυθμός και ανατρεπτι-κότητα, σε εξαιρετικές επιλογές τραγουδιών των 60s, που ζωντανεύουν και πάλι μέσα από τις μοναδικές ερμηνείες των δύο καλλιτεχνών.

Ένα "ραντεβού" μελωδίας και συναισθημάτων, αρμονίας και αντίθεσης, με δύο μοναδικές και ιδιαίτερες φωνές σε τραγούδια ποικίλων ηχοχρωμάτων και διαθέσεων, σπουδαίων συνθετών όπως ο Charles Aznavour, Serge Gainsbourg, Gilbert Becaud, Christophe, Burt Bacharach, Francoise Hardy κλπ., αλλά και ο μοναδικός μας Μάνος Χατζιδάκις, με τους γαλλικούς στίχους του Marcel Eugene Ageron.

DVD SINGLE  "ΑΔΕΙΑ ΣΙΩΠΗ"

Η Αντιγόνη Κατσούρη, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά θέματα, κυκλοφόρησε το τραγούδι «Άδεια Σιωπή», στο οποίο υπογράφει η ίδια την μουσική και τους στίχους, ένα τραγούδι που συνταράσσει τον ακροατή και την σύγχρονη μουσική σκηνή με την αλήθεια και την εκφραστική  του δύναμη.

Το τραγούδι «Άδεια Σιωπή», » είναι αφιερωμένο στην μνήμη του άτυχου φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη και ήταν η πρώτη δημοσιευμένη στην Ελλάδα καλλιτεχνική αντίδραση στα τραγικά συμβάντα του 2015, τα οποία έδωσαν άμεση, αυθεντική και πηγαία έμπνευση στην Αντιγόνη, που δημιούργησε το τραγούδι αυτό στην αρχική του μορφή μέσα σε λίγες μόνο ώρες! Έτσι, έδωσε το παράδειγμα  στην συνέχεια και σε άλλους καλλιτέχνες να κάνουν ανάλογες τοποθετήσεις και προσπάθειες, για έναν τόσο ευγενή σκοπό.

Ένα τραγούδι κατά του bullying (σχολικού εκφοβισμού), εναντίον κάθε μορφής βίας, περιθωριοποίησης και αδικίας, γεμάτο μηνύματα, δύναμη, συγκλονιστικά νοήματα και μουσική που σε καθηλώνει και σε συνεπαίρνει από το πρώτο άκουσμα, με την μαγεία του βιολιού, του πιάνου και της ορχήστρας να εκτονώνονται με μια μελωδική έκρηξη, το τραγούδι «Άδεια Σιωπή» αγγίζει κατευθείαν τις ψυχές και δίνει ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας της βίας, εκφράζοντας συναισθήματα βαθιάς θλίψης, οργής για το άδικο και απόγνωσης για την απώλεια ενός αθώου και τόσο αγαπημένου προσώπου, με την βουβή λύπη και την σιγή που αυτή συνοδεύεται όταν πια δεν υπάρχουν λόγια.

Με πολύ διακριτικό και κομψό τρόπο, η «Άδεια Σιωπή» εκδηλώνει συμπαράσταση και στήριξη σε όλους όσους έχουν υποστεί ή εξακολουθούν να υφίστανται σχολικό και κάθε είδους εκφοβισμό γενικότερα (bullying), καθώς και στα αγαπημένα τους πρόσωπα, και έρχεται να υποστηρίξει μέσω της τέχνης την μάχη για την ισότητα και την ανάγκη για ουσιαστική παιδεία και κοινωνική προστασία.

Με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Ηπείρου κυκλοφόρησε και διανεμήθηκε σε σχολεία και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ηπείρου, καθώς και σε ποικίλες εκδηλώσεις κατά του bullying. Επίσης εντάχθηκε από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εκπαιδευτικό υλικό της μέσης εκπαίδευσης και έχει διανεμηθεί στις σχολικές βιβλιοθήκες.

                     

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ VIDEOCLIP

Το τραγούδι έχει οπτικοποιηθεί με ένα συμβολικό, ιδιαίτερα ευρηματικό, πρωτότυπο και δυναμικό video clip. Η αγνότητα, η εκφραστικότητα, η αθωότητα και η ομορφιά έρχονται σε αντίθεση με την κακία, την βία και την ψυχική διαστροφή.

Στο κατάλευκο, άσπιλο και απάτητο χιόνι μένουν βαθιές πατημασιές, όπως οι ουλές και οι ανεπανόρθωτες βλάβες που προκαλεί η βία στην ψυχή και στο σώμα.

Από την μία η Αντιγόνη, με την αιθέρια, γεμάτη συναίσθημα και έκφραση, φωνή και παρουσία της, και από την άλλη ένας χορός Σκιών, που με το σώμα τους και μόνο δημιουργούν τις πιο δυνατές και ανατριχιαστικές εικόνες, έρχονται για να αποδώσουν με τον πιο ευφάνταστο και εύστοχο τρόπο μια ιστορία, που καταλήγει σε ένα τέλος συγκλονιστικό που κόβει την ανάσα…

Το videoclip είναι σκηνοθετημένο από τον Μενέλαο Συκοβέλη και συμμετέχει η Σχολή Χορού “Χοροκίνηση”.

CD "ΕΙΡΗΝΗ"

Το 4ο cd της Αντιγόνης Κατσούρη, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο 2020, πήρε τον τίτλο του από το ομώνυμο τραγούδι/ ντουέτο, που αναφέρεται με συγκλονιστικό τρόπο στην επί γης ειρήνη, και το οποίο ερμηνεύει μαζί με τον γνωστό Ιρανό μουσικό Davood Moohamadi, με τον οποίο έχουν γράψει αντίστοιχα τη μουσική και τους στίχους στα Ελληνικά και στα Ιρανικά.

Περιλαμβάνει 15 τραγούδια, μεταξύ των οποίων η "Αδεια Σιωπή" (τραγούδι κατά του bullying/σχολικού εκφοβισμού) και το "Κατάρες δεν μας πιάνουν" (τραγούδι κατά των προλήψεων).

Η ίδια υπογράφει την μουσική ή/και τους στίχους στα περισσότερα από τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο cd αυτό, ενώ έχουν γράψει τραγούδια για εκείνη και άλλοι αξιόλογοι συνθέτες/στιχουργοί, όπως ο Βασίλης Καζούλλης, με τον οποίο ερμηνεύουν το ατμοσφαιρικό ντουέτο "Το παλιό μου Αλφαβητάρι", ο Δημήτρης Μεντζέλος (Ημισκούμπρια) με τον οποίο ερμηνεύουν το "Α ρε πατέρα", ο Αρης Κλεισούρας και άλλοι.

Το cd αποτελεί σπάνια παραγωγή για τα σύγχρονα δεδομένα, με πάνω από 30 δεξιοτέχνες μουσικούς να πλαισιώνουν τις λεπτοδουλεμένες ενορχηστρώσεις. Περιέχει 24σέλιδο ένθετο με γραφικά και φωτογραφίες, καθώς και όλους τους στίχους των  τραγουδιών, σε μία ιδιαίτερα προσεγμένη συσκευασία που ανταποκρίνεται ποιοτικά στο περιεχόμενο των τραγουδιών.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • www.antigonikatsouri.gr