Αντιγόνεια (Συρία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Αντιγόνεια ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη στην βόρεια Συρία.

Ιδρύθηκε από τον Αντίγονο Α΄ Μονόφθαλμο το 307 π.Χ. και χρημάτισε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του. Σκοπός του ήταν να εποπτεύει τις κινήσεις τόσο του Σελεύκου Α΄, αλλά και του Πτολεμαίου Α΄. Για την τοποθεσία της πόλεως έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις[1]. Το πιο πιθανόν ήταν να εκείτο σε απόσταση 7 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της μεταγενέστερης Αντιόχειας.

Η νέα πόλη δεν έμεινε για πολύ καιρό πρωτεύουσα του Αντιγόνου. Οι πρώτοι κάτοικοι που είχαν μαζευτεί ήταν περίπου 5.300 πολίτες Αθηναίοι και Μακεδόνες. Πάντως σε αυτό το λίγο χρονικό διάστημα, μαθαίνουμε από τον Διόδωρο πως όταν ο Δημήτριος συνέτριψε στα ανοικτά της Σαλαμίνας τον πτολεμαϊκό στόλο (306 π.Χ.) έστειλε τον έμπιστό του Αριστόδημο από την Μίλητο να αναγγείλει το χαρμόσυνο γεγονός στον Αντίγονο που βρισκόταν στην Αντιγόνεια. Ήδη –σύμφωνα με μαρτυρία του Διοδώρου- αν και η πόλη κτιζόταν, ωστόσο το ανάκτορο του βασιλιά είχε κιόλας κτιστεί. Στην ίδια χρονιά βρίσκουμε τον Αντίγονο να προετοιμάζει στην νέα του πρωτεύουσα τον στρατό του για μια εισβολή στην πτολεμαϊκή Αίγυπτο. Το 302 π.Χ. ενώ ετοίμαζε δραματικούς και μουσικούς αγώνες στην Αντιγόνεια, μόλις έμαθε τις κινήσεις των αντιπάλων του (Λυσίμαχος, Πτολεμαίος, Κάσσανδρος και Σέλευκος) στην Μικρά Ασία, ετοίμασε τον στρατό του για να ηττηθεί στην Ιψό ένα χρόνο αργότερα.

Μετά τον ηρωικό θάνατο του Αντιγόνου, ο Σέλευκος έκτισε λίγο πιο κάτω την νέα του πρωτεύουσα (Αντιόχεια), στην οποία μετοίκησε τους Αντιγονείς. Οικοδομικό υλικό χρησιμοποιήθηκε από την Αντιγόνεια για την σελευκιδική πρωτεύουσα. Μέχρι και η Τύχη της Αντιγόνειας έγινε σύμφωνα με τον Ιωάννη Μαλάλα Τύχη της Αντιόχειας. Ο Διόδωρος αναφέρει ότι οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν και στην Σελεύκεια Πιερίας (ίσως λανθασμένα). Η πόλη συνέχιζε να υπάρχει σαν σκιά του παλαιού της εαυτού ίσαμε τον 1ο αιώνα π.Χ. που την αναφέρει ο Δίων Κάσσιος στους πολέμους του Κράσσου κατά των Πάρθων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο Droysen (στο έργο του Περί κτισμάτων) την έβαζε στις όχθες του ποταμού Ορόντη, στα νοτιοδυτικά της Αντιόχειας. Αντίθετα οι ερευνητές: Dussaud (Topographie), P. Jacquot (Antioche, centre de tourisme) και G. Downey (A history of Antioch in Syria) ταυτίζουν την Αντιγόνεια –βάσει των Αντιοχέων Ιωάννου Μαλάλα και Λιβανίου στο έργο του Αντιοχικός- το ύψωμα Sheikh Hassan, 8 χλμ βορειοανατολικά της Αντιόχειας, στην δεξιά όχθη του Ορόντη, προς την λίμνη Amik. Επίσης ο R. Pococke (Beschreibung des Morgenlandes und einiger andern Länder. Neue Ausgage von J.C.D. Schreher) –την μαρτυρία του οποίου επάγεται ο Downey- εντόπιζε την ελληνιστική πόλη του Αντιγόνου σε κάτι αρχαία ερείπια που βρίσκονταν 3 χιλιόμετρα ανατολικά της σελευκιδικής πρωτεύουσας, στην αριστερή όχθη του Ορόντη. Παράλληλα αρνείται την ταύτιση της Αντιγόνειας με το ύψωμα Sheikh Hassan –γιατί ύστερα από εξονυχιστική έρευνα δεν ανακάλυψε τίποτα που να στήριζε τα λεγόμενα του Μαλάλα και Λιβανίου-.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Antigonia (Syria) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).