Αντίταυρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αντίταυρος
Demirkazik Crest of Aladag Mountains in Nigde Turkey.jpg
Ύψος3 080 μέτρο
ΟροσειράΤαύρος και Central Taurus
ΉπειροςΑσία
ΧώρεςΤουρκία[1]
Η κορυφή Αργαίος του Αντιταύρου

Ο Αντίταυρος, (Τουρκικά: Aladağlar) είναι μεγάλη οροσειρά της νότιας και της ανατολικής Τουρκίας. Αποτελεί τμήμα του μεγάλου ορεινού όγκου του Ταύρου, εξ ου και η ονομασία του. Ο Αντίταυρος εκτείνεται με κατεύθυνση από ΝΔ προς ΒΑ καλύπτοντας τμήματα της Κιλικίας και Καππαδοκίας. στην κεντρική Ανατολία, ή γενικότερα φερόμενη ως Μικρά Ασία.
Το υψηλότερο σημείο του Αντιταύρου είναι η κορυφή Αργαίος, με υψόμετρο 12.851 πόδια (3.917 μ ), που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του. Σημαντικότερος ποταμός που πηγάζει στον Αντίταυρο είναι ο Σάρος. Βόρεια του Αντιταύρου βρίσκεται η Καισάρεια, ενώ νοτιο-δυτικά αυτού τα Άδανα. Τον Αντίταυρο αναφέρει ο σπουδαίος αρχαίος Έλληνας γεωγράφος Στράβων, στα Γεωγραφικά του, με την πληροφορία ότι από τις μονίμως χιονοσκεπείς κορυφές του είναι ορατές τόσο η Μεσόγειος θάλασσα, όσο και η Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινος Πόντος).

Σημειώνεται ότι η κορυφή Αργαίος, του Αντιταύρου, η ψηλότερη κορυφή της Κεντρικής Ανατολίας, κατά τους γεωλόγους - ηφαιστειολόγους αποτελεί πανάρχαιο ηφαίστειο, της κατηγορίας των στρωματοηφαιστείων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ.Γ΄, σελ.122
  • Στράβων, Γεωγραφικά 12.2.7.
  1. GEOnet Names Server. 11  Ιουνίου 2018. -734588.