Ανδρέας Παΐζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανδρέας Παΐζης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1967
Πάτρα
Θάνατος14  Απριλίου 2005
Πάτρα
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπυγμάχος

Ο Ανδρέας Παΐζης, (Πάτρα 1967 - Πάτρα, 14 Απριλίου 2005), ήταν Έλληνας διεθνής πρωταθλητής της πυγμαχίας ο οποίος έμεινε γνωστός κυρίως για την εμπλοκή του με κυκλώματα της νύχτας και την δολοφονία του.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παίζης ξεκίνησε την πυγμαχία στην Ε.Α. Πατρών σε μικρή ηλικία, πήγαινε 3η γυμνασίου, στις αρχές της δεκαετίας του 1980[1]. Λόγω του ότι ήταν πρωταθλητής Ελλάδος μέλος της εθνικής ομάδας και βαλκανιονίκης αργότερα πέρασε χωρίς εξετάσεις στην γυμναστική ακαδημία[1]. Στην Αθήνα όπου πήγε για τις σπουδές του γνωρίστηκε με άλλους πυγμάχους και νονούς της νύχτας όπου εμπλέκει και ο ίδιος σε παράνομες δραστηριότητες[1]. Μέχρι τότε αναφέρεται ότι ήταν ήσυχος χαρακτήρας χωρίς να έχει μπλέξει με παρανομίες[1]. Ο προστάτης του στην νύχτα αργότερα τον στέλνει πίσω στην Πάτρα να οργανώσει το κύκλωμα προστασίας το οποίο στηρίχθηκε σε πυγμάχους από τα τοπικά σωματεία που γνώριζε ο Παίζης και προσλάμβανε για μπράβους του[1]. Στην Πάτρα ο Παίζης οργάνωσε κύκλωμα και παράνομη ομάδα που πουλούσε προστασία στα καταστήματα της πόλης για πάρα πολλά χρόνια, από το 1992 περίπου [1]. Μάλιστα αναφέρεται ότι η ομάδα δρούσε σε γνώση της τοπικής αστυνομίας για όλα αυτά τα χρόνια[1]. Μάλιστα αναφέρεται ότι στην ομάδα του είχε μόνο έλληνες και πατρινούς κι εκτός από προστασία η ομάδα έλεγχε το δίκτυο προώθησης γυναικών[2]. Υπολογίζεται ότι οι εισπράξεις για προστασία έφταναν τα 12000000 δρχ τον μήνα[2].

Μετά μερικά χρόνια άρχισε η διάσπαση της ομάδας και αναφέρονται και ένοπλες συμπλοκές σε μαγαζιά και δρόμους της πόλης[1]. Τον Απρίλιο του 2005 μετά από τηλεφώνημα στο σπίτι του ο Παίζης μετέβη στην χαρτοπαικτική λέσχη ιδιοκτησίας του στην οδό Τριών ναυάρχων όπου εκεί τον περίμενε μεταμφιεσμένος εκτελεστής[1]. Ο δράστης τον πυροβόλησε 13 φορές σκοτώνοντας τον, παρ όλες τι έρευνες δεν βρέθηκε ποτέ ποιος ήταν ο εκτελεστής[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]