Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανδρέας Β΄ της Νάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανδρέας Β΄ της Νεάπολης
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος840
Νάπολη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
ΣυγγενείςΛέων της Νεάπολης (γαμπρός)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔούκας της Νάπολης (834–840)

Ο Ανδρέας ήταν Βυζαντινός αξιωματούχος, δουξ της Νεάπολης από το 834 έως το 840.

Ο Ανδρέας Β΄ ήταν δούκας της Νάπολης από το 834 έως το 840. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ήταν συνεχώς σε πόλεμο με τους Λομβαρδούς και επέτρεψε στον δούκα της Γκαέτα, τον υποτελή του, να ανεξαρτητοποιηθεί.

Τον Σεπτέμβριο του 834, ο Ανδρέας ανέτρεψε τον γαμπρό του, δούξ της Νάπολης, Λέοντα, ο οποίος ήταν στην εξουσία μόνο για έξι μήνες. Σταμάτησε αμέσως να καταβάλει το ετήσιοφόρο υποτελείας στον Πρίγκιπα Σικάρντ του Μπενεβέντο. Σε απάντηση, ο Σικάρντ πολιόρκησε τη Νάπολη από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 835, αλλά τέλος οι δύο πλευρές έκλεισαν ειρήνη. Το 836, πολιόρκησε ξανά τη Νάπολη παρά το σύμφωνο ειρήνης που είχαν. Ο Ανδρέας ήταν ο πρώτος που καλούσε Σαρακηνούς μισθοφόρους στην Ιταλική χερσόνησο για να τον βοηθήσουν. Υπέγραψε το Pactum Sicardi, σύμφωνο, με τον Λομβαρδό δούκα του Μπενεβέντο με την βοήθεια του επισκόπου Ιωάννη Δ΄.

Υποτίθεται ότι ήταν μια πενταετής ανακωχή κατά την οποία οι έμποροι των διαφόρων παράκτιων ελληνικών πόλεων ήταν ελεύθεροι να ταξιδέψουν αδιάφοροι μέσω του Πριγκιπάτου του Μπενεβέντο. Ωστόσο, ο πόλεμος συνεχίστηκε, ειδικά μεταξύ του Ανδρέα και του Σίκαρντ. Σε έναν πόλεμο του 837, ο Ανδρέας κάλεσε ξανά τους Σαρακηνούς. Μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 839, ο Σικάρντ πέθανε και ο Ανδρέας, που φοβόταν πάντα τους Λομβάρδους, ζήτησε τη βοήθεια του Λοθάριου Α΄, Βασιλιά της Ιταλίας, ο οποίος έστειλε τον Κοντάρδο. Φοβούμενος τον Κοντάρδο, ο Ανδρέας του υποσχέθηκε την κόρη του Ευπραξία ως γυναίκα του, τη χήρα του Λέοντα. Ωστόσο, ανέβαλε το γάμο μέχρι, τον Μάρτιο του 840, ο Κοντάρδος ενοχλημένος τον σκότωσε, σφετερίζοντας τη θέση του, κι έγινε ο νέος δουξ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ghisalberti, Alberto M. Dizionario Biografico degli Italiani: III Ammirato – Arcoleo. Rome, 1961.
  • Gwatkin, H.M., Whitney, J.P. (ed) et al. The Cambridge Medieval History: Volume III. Cambridge University Press, 1926.