Ανδρέας Α΄ Τόπια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανδρέας Α΄ Τόπια
Πληροφορίες ασχολίας
Ο Ροβέρτος, βασιλιάς της Νάπολης, εκτέλεσε την νόθη κόρη του Φιαμέτα και τον σύζυγό της Ανδρέα, διότι παντρεύτηκαν ενάντια στη θέλησή του.

Ο Ανδρέας Α΄ (Andrea I Thopia, απεβ. γύρω στο 1340 στη Νάπολη) ήταν Αλβανός ευγενής. Το 1338 κληρονόμησε την κομητεία του Mατ από τον προκάτοχό του Tανούσιο Τόπια.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ανδρέας είχε γίνει γαμπρός του Ροβέρτου των Καπετιδών-Ανζού βασιλιά της Νάπολης, χωρίς τη συγκατάθεσή του· αυτό τού κόστισε τη ζωή. Ο Ροβέτος έστειλε τη νόθη του κόρη Φιαμέτα -την οποία είχε υποσχεθεί να γίνει σύζυγος σε έναν ηγεμόνα στο Μωρέα- μέσω του Δυρραχίου στην Ελλάδα. Στο λιμάνι της Αλβανίας γνώρισε τον Ανδρέα Τόπια, ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν. Ο γάμος απέκτησε δύο γιους, τον Γεώργιο Α΄ και τον Kάρολο. Ωστόσο, ο βασιλιάς Ροβέρτος δεν αποδέχτηκε την παραβίαση της απόφασής του. Κάλεσε το ζευγάρι στη Νάπολη, με το πρόσχημα ότι ήθελε να συμφιλιωθεί μαζί τους και έβαλε να τους εκτελέσουν εκεί.[1]

Οι γιοι που παρέμειναν στην Αλβανία, επέζησαν και έτσι ο Καρολος Τόπια πρίγκιπας της Αλβανίας μπορούσε αργότερα να επικαλεστεί οικογενειακούς δεσμούς σε έναν βασιλικό οίκο, παρόλο που ακολούθησε μία πολιτική εναντίον τω Καπετιδών-Ανζού σε όλη του τη ζωή· και αυτό επειδή δεν μπορούσε να συγχωρήσει εκείνον, που σκότωσε τους γονείς του.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sainty, Guy Stair (2018). The Constantinian Order of Saint George: and the Angeli, Farnese and Bourbon families which governed it (στα Αγγλικά). Boletín Oficial del Estado. σελ. 503. ISBN 978-84-340-2506-6.