Ανατολικό Κολλέγιο του Άιχστετ (Collegium Orientale)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανατολικό Κολλέγιο της Άιχστατ
Collegium Orientale.jpg
Priesterseminar Eichstätt.jpg
Map
ΕίδοςCatholic seminary
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°53′26″N 11°11′9″E
ΧώραΓερμανία
Έναρξη κατασκευής1998
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Ανατολικό Κολλέγιο του Άιχστετ (αρχικό: Collegium Orientale· επίσημη συντομογραφία: COr) στο Eichstätt της Άνω Βαυαρίας είναι ένα Καθολικό Κολλέγιο, το οποίο έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση υποψήφιων ιερέων και τη μεταπτυχιακή φοίτηση κληρικών των διαφόρων ανατολικών Εκκλησιών. Είναι το μοναδικό Κολλέγιο παγκοσμίως με εγγραφές τόσο από ανατολικές Καθολικές, όσο και από Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η δυνατότητα φοίτησης εγγάμων ιερέων και κληρικών αποτελεί μία επιπλέον ιδιαιτερότητα του Κολλεγίου.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κολλέγιο ιδρύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1998 από τη Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή της Άιχστετ. Λειτουργεί ως αυτόνομο ίδρυμα της Επισκοπής και υπόκειται στην δικαιοδοσία του Επισκόπου της Άιχστετ.

Δομή και Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κολλέγιο βρίσκεται δίπλα στο Επισκοπικό Κολλέγιο Βιλλιμπαλντίνουμ (Collegium Willibaldinum) και στεγάζει επί του παρόντος περίπου 40 φοιτητές της Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας, της Μελχιτικής Ελληνοκαθολικης Εκκλησίας, της Μαρωνιτικής Εκκλησίας, της Συρο-Μαλάμπαρ Καθολικής Εκκλησίας και της Συρο-Μαλάνκαρ Καθολικής Εκκλησίας της Ινδίας. Εκτός των Καθολικών φοιτητών, φοιτούν στο Κολλέγιο και Ορθόδοξοι υποψήφιοι ιερείς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείο Μόσχας), όπως και της Γεωργιανής Ορθόδοξης Αποστολικής Εκκλησίας και της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας. Το Κολλέγιο διατηρεί στενές επαφές και συνεργάζεται τακτικά με τις Επισκοπές και τα Κολλέγια των Εκκλησιών των προαναφερομένων χωρών. Η ζωή στο Collegium Orientale χαρακτηρίζεται αφενός από το πνευματικό τυπικό και αφετέρου από τις θεολογικές σπουδές με κέντρο βαρύτητας την Ανατολική Εκκλησία. Η φοίτηση πραγματοποιείται στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Άιχστετ-Ίνγκολστατ (Eichstätt-Ingolstadt).

Το Ανατολικό Κολλέγιο της Άιχστετ έχει οικουμενικό σκοπό και προσπαθεί να συντηρήσει τόσο το Βυζαντινό, όσο και το Συριακό Τελετουργικό. Ιδίως διεξάγει έρευνες στο πεδίο της Ανατολικής Πνευματικότητας και Θεολογίας και οργανώνει συνέδρια με θέμα την Ανατολική Εκκλησία. Το περιοδικό του Κολλεγίου «ContaCOr», το οποίο εκδίδεται δύο φορές τον χρόνο, δίνει πληροφορίες για της δραστηριότητες του ιδρύματος, δημοσιεύει διατριβές των φοιτητών του και περιέχει θεολογικά άρθρα γραμμένα από τους παράγοντες του Κολλεγίου. Η βιβλιοθήκη του Κολλεγίου συλλέγει δημοσιεύσεις σχετικά με τη θεολογία της Ανατολικής Εκκλησίας.[2]

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Θεία Λειτουργία, όπως και οι υπόλοιπες Θρησκευτικές Ακολουθίες, τελούνται ως επί των πλείστον σύμφωνα με το Βυζαντινό Τυπικό. Στο Κολλέγιο υπάρχει, εκτός από την Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος που λειτουργεί με Βυζαντινό Τελετουργικό, μία Συριακή και μία Κοπτική Εκκλησία. Οι Λειτουργίες επιτελούνται, λόγω των διαφορετικών Εθνικοτήτων των υποψηφίων, κυρίως στα Γερμανικά, αλλά και στα Ελληνικά και στην εκκλησιαστική Σλαβονική διάλεκτο. Συνεπώς, χαίρονται επισκεψιμότητας και από ορθόδοξους πιστούς των γύρω περιοχών.

Διεύθυνση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη διεύθυνση του Κολλεγίου κατείχε μέχρι το 2008 ο Γερμανός Ιερέας της Επισκοπής Αρχιμανδρίτης Δρ. Αντρέας Τήρμαγιερ (Dr. Andreas Thiermeyer), ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια μοναχός του Βυζαντινού Τμήματος του Μοναστηρίου Νήντεραλταϊχ (Niederaltaich) και, ως εκ τούτου, μυημένος στην πνευματικότητα της Ανατολικής Εκκλησίας. Το 2008 τον ακολούθησε ο Σεβασμιότατος και Πρωτοπρεσβύτερος Πάουλ Σμιτ (Msgr. Paul Schmidt) και το 2014 ο Ουκρανικής καταγωγής Ελληνοκαθολικός Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Ολεξάντρ Πετρίνκο (Dr. Oleksandr Petrynko) με τον Ιερέα της Επισκοπής του Τρηρ (Trier) και Αρχιμανδρίτη Δρ. Θωμά Κρέμερ (Dr. Thomas Kremer) ως Αντιπρύτανη και τον Φραγκισκανό Μοναχό Μαξέντιους Κρα (Maxentius Krah) OFM (Τάγμα των Φραγκισκανών) ως Πνευματικό Σύμβουλο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.collegium-orientale.de
  2. ContaCOr (ISSN: 2364-5202).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]