Αναστραγγάλια η αμφίβολη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αναστραγγάλια η αμφίβολη
Αναστραγγάλια η αμφίβολη Anastrangalia dubia
Αναστραγγάλια η αμφίβολη
Anastrangalia dubia
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Αρθρόποδα(Arthropoda)
Ομοταξία: Έντομα (Insekta)
Τάξη: Κολεόπτερα (Coleoptera)
Οικογένεια: Cerambycidae
Υποοικογένεια: Lepturinae
Γένος: Αναστραγγάλια[1] (Anastrangalia)
Είδος: A. dubia
Διώνυμο
Anastrangalia dubia (Αναστραγγάλια η αμφίβολη)
Scopoli 1763

H Αναστραγγάλια η αμφίβολη (Anastrangalia dubia) είναι κολεόπτερο από την οικογένεια Cerambycidae και την υποοικογένεια Lepturinae. Είναι ένα από τα πολλά είδη μικρών Cerambycidae, τα οποία αρχικά συνοψιζόταν στο γένος Leptura. Στο σημερινό γένος Αναστραγγάλια στην Ευρώπη κατατάσσονται τέσσερα είδη[2]. Την Αναστραγγάλια η αμφίβολη συναντάμε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και σε λίγες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας.[3] Δυστυχώς τα διάφορα άτομα του είδους Αναστραγκάλια ντούμπια μπορεί να διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους.

Χαρακτηριστικά του ακμαίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θώρακας είναι στενός και συγκλίνει προς τα πίσω. Αποκτά μήκος εννέα μέχρι δεκαέξι χιλιοστών.

Το κεφάλι είναι επίμηκες και τα στοματικά μόρια δείχνουν εμπρός. Οι οφθαλμοί είναι νεφροειδείς. Οι κεραίες είναι νηματοειδείς. Δεν φτάνουν την οπίσθια άκρη των ελύτρων. Εκφύονται μεταξύ των οφθαλμών και κοντά σε αυτούς. Οι κρόταφοι είναι επιμήκεις και φουσκωμένοι προς τις πλευρές, σχηματίζοντας σχεδόν όρθια γωνία.

Το πρόνωτο έχει σχήμα καμπάνας. Είναι πολύ μακρύτερο παρά φαρδύ και στη μπροστινή άκρη είναι περιεσφιγμένο. Στο οπίσθιο μισό παριστάνει ένα ρηχό μεσαίο αυλάκι κατά μήκος.

Το κεφάλι, το πρόνωτο και η κοιλιά, όπως επίσης οι κεραίες, είναι τελείως μαύρα. Το χρώμα των ελύτρων στα αρσενικά κατά κανόνα είναι κίτρινα καφέ, με μια μαύρη γραμμή στην πλευρά. Αυτή μπορεί να είναι πολύ στενή ή αρκετά παχιά. Και η ραφή και η οπίσθια άκρη των ελύτρων είναι μαύρη. Στα θηλυκά τα έλυτρα έχουν κόκκινο χρώμα με μαύρες πλευρικές και οπίσθιες άκρες. Και εδώ η επέκταση του μαύρου χρώματος δείχνει μεγάλες παραλλαγές. Τελεία μαύρα άτομα συναντούμε στα θηλυκά αρκετά σπάνια, στα αρσενικά πάρα πολύ σπάνια. Στα δύο γένη τα έλυτρα δεν γυαλίζουν, αλλά ως εξαίρεση συναντάμε και αρσενικά με γυαλιστερά έλυτρα. Το τρίχωμα των ελύτρων είναι λεπτό και κίτρινο, και τα σημεία είναι μικρά και παντού όμοια πυκνά.

Εικ.1: Πλευρική όψη

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προνύμφη αναπτύσσεται σε διάφορα κωνοφόρα δέντρα. Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί δύο χρόνια. Το ακμαίο γίνεται ορατό κατά την αρχή του καλοκαιριού.

Γεωγραφική εξάπλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χώρος διαμονής εξαπλώνεται στην Ευρώπη από την Ισπανία, μέχρι την Ουκρανία και Λευκορωσία και από της χώρες της Μεσογείου μέχρι την Πολωνία και τη Λιθουανία. Δεν απαντάται στην Πορτογαλία και στη Μεγάλη Βρετανία. Πέρα από την Ευρώπη συναντάμε το είδος στην Αλγερία, τον Καύκασο και το Βόρειο Ιράν.[3]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • H. Freude, K. W. Harde, G. A. Lohse: Die Käfer Mitteleuropas, Bd. 9. Spektrum Akademischer Verlag in Elsevier, München 1966, ISBN 3-827-40683-8