Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αναστάσιος Κανελλόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα, Αμερική
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΕκπαίδευσηΙατρική Σχολή Αθηνών - ΕΚΠΑ

Πανεπιστήμιο του Illinois Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Πανεπιστήμιο Cornell

Πανεπιστημίου Harvard
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχειρουργός - οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής της Μ.Η.Ν. LaserVision
Ιστότοπος
www.laservision.gr/el

Ο Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος είναι Ελληνοαμερικανός χειρουργός – οφθαλμίατρος με ειδίκευση στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς και τις επεμβάσεις γλαυκώματος, περισσότερο γνωστός παγκόσμια για την ερευνητική του συνεισφορά στην εξέλιξη της μικροχειρουργικής καταρράκτη, στην εξατομικευμένη διαθλαστική χειρουργική με LASER και στις περισσότερες καινοτομίες της διασύνδεσης κερατοειδή, σαν θεραπεία που καταργεί τις μεταμοσχεύσεις κερατοειδή για προχωρημένο κερατόκωνο. Από το 1999 είναι ο πρώτος χειρουργός που πραγματοποίησε επέμβαση καταρράκτη με LASER μέσω τομής μικρότερης των 1,6 χιλιοστών. Έχει επινοήσει το «Πρωτόκολλο της Αθήνας[1][2][3]» την πλέον διαδεδομένη τεχνική διασύνδεσης κερατοειδή, συνδυασμένη με ομαλοποίηση του κερατόκωνου με laser.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από εισαγωγικές εξετάσεις, επιλέχτηκε και ολοκλήρωσε με αριστεία στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή τόσο το Γυμνάσιο όσο και το Λύκειο. Παρότι εισήχθη και σπούδασε στην Ιατρική Αθηνών του ΕΚΠΑ μέχρι το 4ο έτος, αποφάσισε και πέτυχε να μετεγγραφεί στην ιατρική σχολή του Southern Illinois University, από το οποίο και αποφοίτησε με άριστα και σαν ο νεώτερος ανάμεσα στους 80 συμφοιτητές και συμφοιτήτριές του. Μετά την Ιατρική Σχολή, μεταφέρθηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, αφού επιλέχθηκε να ολοκληρώσει την ειδικότητα της οφθαλμολογίας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στο Stony Brook and Nassau County. Παρέμεινε στη Νέα Υόρκη, αφού επιλέχθηκε ανάμεσα από 200 υποψήφιους και στη συνέχεια ολοκλήρωση την κλινική ειδίκευση στις μεταμοσχεύσεις Κερατοειδή και Διαθλαστική χειρουργική υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης. Συνέχισε και σε δυο επιπλέον κλινικές εξειδικεύσεις στη Βοστώνη και συγκεκριμένα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Εκεί ολοκλήρωσε την επιπλέον εξειδίκευση στη χειρουργική Γλαυκώματος, αφού επιλέγει ανάμεσα από 200 υποψήφιους. Επιπλέον συνεργάστηκε και εξειδικεύτηκε στις κερατοπροθέσεις στο πλευρό του παγκοσμίως αναγνωρισμένου πρωτοπόρου καθηγητή Claes Dohlman. Μετά από την πολυετή εκπαίδευση και έρευνα, ανέλαβε σαν εποίκουρος καθηγητής σε ηλικία 30 ετών στο State University of New York at Brooklyn, New York City, ταυτόχρονα σε 2 ειδικότητες της οφθαλμολογίας: Μεταμοσχεύσεις Κερατοειδή και επίσης χειρουργική Γλαυκώματος και παράλληλα διευθύνων της υπηρεσίας όλης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οφθαλμολογικής εξειδίκευσης, με 24 ενεργούς ειδικευόμενους ιατρούς. Το 2001 μεταφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο New York University της Νέας Υόρκης σαν αναπληρωτής Καθηγητής και στη συνέχεια από το 2010 σαν Τακτικός καθηγητής οφθαλμολογίας, ενεργός μέχρι και σήμερα.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος είναι ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας LaserVision με βάση την Αθήνα. Από το 1999 έχει αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή και από το 2010 τακτικού καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU)[4]. Έχει διατελέσει κλινικός σύμβουλος σε θέματα Χειρουργικής του Κερατοειδούς, Διαθλαστικής Χειρουργικής και Επεμβάσεων Καταρράκτη σε πολλά διεθνή κέντρα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. To 2019, ήταν ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (American Academy of Ophthalmology) με το Life Achievement Honor Award[5][6], τη μεγαλύτερη διάκριση που απονέμει η Αμερικανική Ακαδημία σε οφθαλμιάτρους στη συμβολή τους στα επιστημονικά και εκπαιδευτικά της προγράμματα. Επιπλέον, τα έτη 2016 και 2017 διατέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής (International Society of Refractive Surgery)[7] η οποία υπάγεται στην Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «CXL plus PRK for keratoconus». EuroTimes. 1 Απριλίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2020. 
  2. Kanellopoulos, Anastasios John (2019-08-01). «Ten-Year Outcomes of Progressive Keratoconus Management With the Athens Protocol (Topography-Guided Partial-Refraction PRK Combined With CXL)». Journal of Refractive Surgery (Thorofare, N.J.: 1995) 35 (8): 478–483. doi:10.3928/1081597X-20190627-01. ISSN 1081-597X. PMID 31393985. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31393985/. 
  3. «Combining corneal crosslinking and PRK shows increasingly good results in keratoconus». American Academy of Ophthalmology (στα Αγγλικά). 23 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2020. 
  4. «A. J. Kanellopoulos, MD». nyulangone.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2020. 
  5. Staff, Board (7 Αυγούστου 2019). «These Diplomates Just Earned the AAO's Life Achievement Honor Award». diplomatedigest (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2020. 
  6. «Βράβευση του καθηγητή Α.-Ι. Κανελλόπουλου από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας». Athens Voice. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2020. 
  7. «2017 ISRS Awards». American Academy of Ophthalmology (στα Αγγλικά). 12 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2020.