Αναστάσιος Ζωσιμάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αναστάσιος Ζωσιμάς
Anastasios Zosimas.JPG
Ο Αναστάσιος Ζωσιμάς στο έργο Βίοι Παράλληλοι του Αναστασίου Γούδα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αναστάσιος Ζωσιμάς (Ελληνικά)
Γέννηση18ος αιώνας
Ιωάννινα
Θάνατος1805
ΕθνικότηταΡωμιοί
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταέμπορος
ευεργέτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αναστάσιος Ζωσιμάς (Ιωάννινα, 18ος αιώνας - 1805) ήταν Έλληνας έμπορος και εθνικός ευεργέτης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γονείς του ονομάζονταν Παναγιώτης[1] και Μαργαρίτα, το γένος Τσουκαλά από τα Ιωάννινα. Μεγαλύτερος αδερφός του ήταν ο Ιωάννης, και μικρότεροι οι Νικόλαος, Θεοδόσιος, και οι δίδυμοι Ζώης και Μιχαήλ. Γεννήθηκε στα Ιωάννινα, αλλά η καταγωγή του ήταν από το χωριό Γραμμένο, όπως όλων των υπόλοιπων Ζωσιμάδων.

Αποδήμησε στην Νίζνα της Ρωσίας ακολουθώντας τον αδερφό του Νικόλαο, που πήρε μαζί του και τον Ζώη. Εκεί άρχισε το εμπόριο με μεγάλη δεξιοτεχνία, ανταλλάζοντας προϊόντα με προέλευση από την Κίνα και διαθέντοντάς τα μέχρι την Ιταλία. Έζησε βίο εγκρατή χωρίς απολύτως καμία κατάχρηση, ούτε και σπατάλη. Μετά τον θάνατο του αδερφού του Ιωάννη, έκτισε εκκλησία στην Νίζνα και εγκαταστάθηκε στη Μόσχα, το εμπορικό κέντρο της χώρας. Στην Μόσχα κατοίκησε σε μία από τις πτέρυγες του μετοχίου των Ιβήρων, έχοντας γείτονα τον εφάμιλλο συμπατριώτη του, Ζώη Καπλάνη. Εκεί επιδόθηκε με τόση επιτυχία στο εμπόριο, που ο πλούτος των αδερφών Ζωσιμάδων έγινε σωρός, και δεν μετριόταν παρά μόνο με εκατομμύρια. Αλλά όσο η περιουσία τους μεγάλωνε, τόσο περισσότερο οι Ζωσιμάδες συναισθάνονταν ότι δεν ήταν μεγάλο κατόρθωμα η συσσώρευση πλούτου, αλλά μόνο η καλή χρήση αυτού, και μάλιστα προς όφελος της ανθρωπότητας. Δαπάνησε για την έκδοση όλων των συγγραμμάτων του Ευγένιου Βούλγαρη, εκτός από την λογική που είχε ήδη εκδοθεί. Τύπωσε επίσης χιλιάδες αντίγραφα του Κυριακοδρόμιου, και το μοίρασε δωρεάν. Δώρησε γενναίο ποσό ως δάνειο αναφαίρετο στην Ελλάδα, για να ανατρέφονται από τους τόκους ορφανά των πεσόντων αγωνιστών του 1821.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. βλ. Γούδας, Βίοι Παράλληλοι: Συνήθως ο πατέρας τους μνημονεύεται ως Παύλος, επειδή έτσι αναφέρεται λανθασμένα στην Ρωσική διαθήκη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]