Αναπληρωτής Κυβερνήτης της Βιρτζίνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης είναι ένας συνταγματικός αξιωματούχος της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια. Ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης εκλέγεται κάθε τέσσερα έτη μαζί με τον Κυβερνήτη και τον Γενικό Εισαγγελέα. Το αξίωμα τρεχόντως κατέχει ο Ρεπουμπλικανός Ουίλλιαμ Τ. Μπόλινγκ. Ο κυβερνήτης και ο αναπληρωτής κυβερνήτης εκλέγονται χωριστά και ούτως μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικά πολιτικά κόμματα. Το γραφείο του αναπληρωτή κυβερνήτη βρίσκεται στο Finance Building στην Capitol Square στο Ρίτσμοντ, Βιρτζίνια. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης χρηματίζει Πρόεδρος της Γερουσίας της Βιρτζίνια και είναι πρώτος στη γραμμή διαδοχής του κυβερνήτη· σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή άλλης αιτίας εγκατάλειψης του αξιώματος του κυβερνήτη, ο αναπληρωτής κυβερνήτης γίνεται κυβερνήτης. Αντίθετα με τον κυβερνήτη ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης της Βιρτζίνια μπορεί να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1920, ο αναπληρωτής κυβερνήτης έχει υπάρξει μία από τις μόνο τρεις πολιτειακές θέσεις η οποία πληρούται μέσω μιας εκλογής σε όλη την έκταση της πολιτείας της Βιρτζίνια (μαζί με τον κυβερνήτη και τον γενικό εισαγγελέα). Αφότου ο κυβερνήτης δεν μπορεί να διαδεχθεί τον εαυτό του, όποιος εκλέγεται αναπληρωτής κυβερνήτης σχεδόν πάντα θεωρείται κορυφαίος υποψήφιος για κυβερνήτης. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα αν ο αναπληρωτής κυβερνήτης και ο γενικός εισαγγελέας προέρχονται από διαφορετικά κόμματα. Για παράδειγμα, αφότου ο Δημοκρατικός Τιμ Κέιν εκλέχθηκε αναπληρωτής κυβερνήτης και ο Ρεπουμπλικανός Τζέρρυ Κίλγκορ εκλέχθηκε γενικός εισαγγελέας το 2001, θεωρήθηκε σχεδόν δεδομένο ότι θα αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλο στην εκλογή του εκλογή του 2005.

Το αξίωμα του Αναπληρωτή Κυβερνήτη έχει αποικιακή προέλευση και ανάγεται στο Συμβούλιο της Βιρτζίνια του Λονδίνου. Το συμβούλιο διοριζόταν από τον Βασιλιά, με την σειρά του, το Συμβούλιο διόριζε τον Αναπληρωτή Κυβερνήτη ή έναν αντικαταστάτη. Όταν το Αγγλικό στέμμα απαγόρευσε την απουσία του αποικιακού κυβερνήτη από τις αποικίες χωρίς άδεια το 1680, έγινε καθήκον του Συμβουλίου να ορίζει ή να στέλνει έναν αναπληρωτή ο οποίος μπορούσε να ασκεί όλες τις εξουσίες του Κυβερνήτη υπό τις γραπτές οδηγίες του στέμματος και του κυβερνήτη. Το πρώτο Σύνταγμα της Βιρτζίνια, υιοθετημένο το 1776, προέβλεπε ένα Συμβούλιο της Πολιτείας από το οποίο εκλεγόταν ετησίως ένας Πρόεδρος από τα μέλη του. Ο Πρόεδρος ενεργούσε ως Αναπληρωτής Κυβερνήτης σε περίπτωση θανάτου, ανικανότητας ή απαραίτητης απουσίας του Κυβερνήτη από την κυβέρνηση. Το Σύνταγμα της Βιρτζίνια του 1851 κατάργησε το Συμβούλιο της Πολιτείας του Κυβερνήτη και προέβλεπε την λαϊκή εκλογή του Αναπληρωτή Κυβερνήτη. Ο Σέλτον Φάρραρ Λικ, από την Κομητεία Άλμπερμεϊρλ, ήταν ο πρώτος αιρετός Αναπληρωτής Κυβερνήτης, θέση στην οποία χρημάτισε την περίοδο 1852-1856.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]