Αναζωογόνηση (γήρανση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η αναζωογόνηση είναι ένας ιατρικός κλάδος που εστιάζει στην πρακτική αντιστροφή της διαδικασίας γήρανσης . [1]

Η αναζωογόνηση διαφέρει από την παράταση της ζωής . Οι στρατηγικές παράτασης της ζωής μελετούν συχνά τις αιτίες της γήρανσης και προσπαθούν να αντιταχθούν σε αυτές τις αιτίες προκειμένου να επιβραδύνουν τη γήρανση. Η αναζωογόνηση είναι η αντιστροφή της γήρανσης και συνεπώς απαιτεί μια διαφορετική στρατηγική, δηλαδή την αποκατάσταση της βλάβης που σχετίζεται με τη γήρανση ή την αντικατάσταση του κατεστραμμένου ιστού με νέο ιστό. Η αναζωογόνηση μπορεί να είναι ένα μέσο παράτασης της ζωής, αλλά οι περισσότερες στρατηγικές παράτασης της ζωής δεν περιλαμβάνουν αναζωογόνηση.

Ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάφοροι μύθοι διηγούνται τις ιστορίες για την αναζωογόνηση. Πιστεύεται ότι η μαγεία ή η παρέμβαση μιας υπερφυσικής δύναμης μπορεί να φέρει πίσω τη νεότητα και πολλοί μυθικοί τυχοδιώκτες ξεκίνησαν ένα ταξίδι για να το κάνουν αυτό, για τους ίδιους, τους συγγενείς τους ή κάποια αρχή που τους έστειλε ανώνυμα.

Ένας αρχαίος Κινέζος αυτοκράτορας έστειλε πραγματικά πλοία νεαρών ανδρών και γυναικών για να βρουν ένα μαργαριτάρι που θα τον αναζωογονήσει. Αυτό οδήγησε σε έναν μύθο μεταξύ των σύγχρονων Κινέζων ότι η Ιαπωνία ιδρύθηκε από αυτούς τους ανθρώπους.

Σε ορισμένες θρησκείες, οι άνθρωποι επρόκειτο να αναζωογονηθούν μετά το θάνατο πριν τους τοποθετήσουν στον παράδεισο .

Οι ιστορίες συνεχίστηκαν για τα καλά στον 16ο αιώνα. Ο Ισπανός εξερευνητής Juan Ponce de León οδήγησε μια αποστολή γύρω από τα νησιά της Καραϊβικής και στη Φλόριντα για να βρει τη Κρήνη της Νεότητας . Με επικεφαλής τις φήμες, η αποστολή συνέχισε την αναζήτηση και πολλοί χάθηκαν. Το Σιντριβάνι δεν ήταν πουθενά, καθώς οι ντόπιοι δεν γνώριζαν την ακριβή τοποθεσία του.

Από την εμφάνιση της φιλοσοφίας, οι σοφοί και οι αυτοαποκαλούμενοι μάγοι έκαναν πάντα τεράστιες προσπάθειες να βρουν το μυστικό της νεότητας, τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους ευγενείς προστάτες και χορηγούς τους . Υπήρχε η πεποίθηση ευρέως ότι ορισμένα φίλτρα μπορεί να αποκαταστήσουν τη νεότητα.

Μια άλλη συνήθως αναφερόμενη προσέγγιση ήταν η προσπάθεια να μεταφερθεί η ουσία της νεότητας από τους νέους στους ηλικιωμένους. Μερικά παραδείγματα αυτής της προσέγγισης ήταν να κοιμούνται με παρθένες ή παιδιά (μερικές φορές κυριολεκτικά κοιμούνται, όχι απαραίτητα να κάνουν σεξ), [2] κολυμπώντας ή πίνοντας το αίμα τους.

Η αναζήτηση αναζωογόνησης έφτασε στο απόγειό της με την αλχημεία . Σε όλη την Ευρώπη, αλλά και πέρα, οι αλχημιστές έψαχναν την λεγόμενη Φιλοσοφική Λίθο, τη μυθική ουσία η οποία, όπως πιστεύεται, όχι μόνο θα μπορούσε να μετατρέψει το μόλυβδο σε χρυσό, αλλά επίσης να παρατείνει τη ζωή και να αποκαταστήσει τη νεότητα. Αν και ο καθορισμένος στόχος δεν επιτεύχθηκε, η αλχημεία άνοιξε το δρόμο στην επιστημονική μέθοδο και με αυτόν το τρόπο στην ιατρική πρόοδο του σήμερα. 


Ο Ελβετός γιατρός Paul Niehans, ο οποίος ήταν ένας από τους πατέρες της κυτταρικής θεραπείας, ανέπτυξε το 1931-1949 χρόνια τη λεγόμενη θεραπεία με φρέσκα κύτταρα. Η θεραπεία με φρέσκα κύτταρα είναι κυρίως η χρήση κυττάρων ζωντανών εμβρύων ζώων που εγχέονται στον ασθενή με σκοπό την επίτευξη αναζωογονητικής επίδρασης. Αυτά τα κύτταρα γενικά εξάγονται από έμβρυα προβάτων επειδή σε σύγκριση με άλλα ζώα, όπως χοίροι, κουνέλια και αγελάδες, τα πρόβατα είναι καθαρά ζώα και σπάνια προσβάλλονται από ασθένειες. Φυσικά τα ζωικά κύτταρα δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στον ανθρώπινο ιστό, αλλά μπορούν να εκκρίνουν παράγοντες αναζωογόνησης. Γι 'αυτό αυτή η τεχνολογία αναζωογόνησης, παρά τη σκληρή κριτική [3] [4] εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. [5]

Η τεχνολογία αναζωογόνησης και οι επιπτώσεις της στα άτομα και την κοινωνία αποτελούν εδώ και καιρό αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας. Το Misspent Youth and Saga της Κοινοπολιτείας του Peter F. Hamilton είναι από τα πιο γνωστά παραδείγματα αυτού, που ασχολείται με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας σχεδόν τέλειας αλλαγής του σώματος από 80 ετών έως 20 ετών αφήνοντας το νου άθικτο. Η λιγότερο τέλεια αναζωογόνηση που παρουσιάζεται στην τριλογία του Άρη από τον Kim Stanley Robinson οδηγεί σε μακροχρόνια απώλεια μνήμης και απόλυτη πλήξη που έρχεται με την ακραία ηλικία. Οι μεταθανάτιοι χαρακτήρες της σειράς Revelation Space έχουν μακροχρόνια ή ουσιαστικά άπειρη διάρκεια ζωής και η απόλυτη πλήξη τους ωθεί να αναλάβουν δραστηριότητες με εξαιρετικά κίνδυνο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. De Grey, Aubrey D. N. J. (2004). «Welcome to Rejuvenation Research». Rejuvenation Research 7: 1–2. doi:10.1089/154916804323105017. 
  2. Shapin, S.; Martyn, C. (2000). «How to live forever: Lessons of history». BMJ 321 (7276): 1580–1582. doi:10.1136/bmj.321.7276.1580. PMID 11124187. 
  3. Chaisinthop, N. (2013). What is Fresh Cell Therapy?
  4. Robyn, Misha P.; Newman, Alexandra P.; Amato, Michael; Walawander, Mary; Kothe, Cynthia; Nerone, James D.; Pomerantz, Cynthia; Behravesh, Casey Barton και άλλοι. (2015). «Q Fever Outbreak Among Travelers to Germany Who Received Live Cell Therapy — United States and Canada, 2014». MMWR. Morbidity and Mortality Weekly Report 64 (38): 1071–1073. doi:10.15585/mmwr.mm6438a3. PMID 26421460. 
  5. «Dr. Janson-Müller: Hintergründe». 

Επιστημονικό περιοδικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Rejuvenation Research Editor: Aubrey de Gray . Εκδότης: Mary Ann Liebert, Inc. ISSN 1549-1684 - Δημοσιεύθηκε διμηνιαία.