Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναγνώστης Παπαδημητρακόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Αναγνώστης Παπαδημητρακόπουλος ήταν Πελοποννήσιος Αγωνιστής του 1821.

Γεννήθηκε στο Βαλτεσινίκο Γορτυνίας περί το 1770. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος, αλλά έμεινε γνωστός ως Αναγνώστης, από το εκκλησιαστικό οφφίκιο, όπως συνηθιζόταν τότε. Για τους αγώνες του κατά την διάρκεια της επανάστασης προήχθη στον βαθμό του Αξιωματικού Στ΄ Τάξεως, και συγκεκριμένα της Υποχιλιαρχίας, όπως λεγόταν τότε. Ο βαθμός αυτός ήταν πολύ σημαντικός τότε, αφού με εισήγηση του γνωστού ήρωα της επανάστασης Στρατηγού Δημητρίου Πλαπούτα, εγκρίθηκε από την τότε Βουλή των Ελλήνων και αναφέρεται αυτό στα σχετικά πρακτικά αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως διαβάζουμε στην Διδακτορική Διατριβή του Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Στάθη Ν. Τσοτσωρού «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΟ, ΓΟΡΤΥΝΙΑ (1715-1828)», έκδοση της πρώην Εμπορικής Τράπεζας (1986), οι Γορτύνιοι αξιωματικοί της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ήταν 103, με πρώτο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, δεύτερο τον Καν. Δεληγιάννη, τρίτο τον Γενναίο Κολοκοτρώνη κ.λπ. Σε αυτούς, λοιπόν, τους 103 και με σειρά 91ος αναφέρεται και ο Αναγνώστης Παπαδημητρακόπουλος, με τη σημείωση «Πρόκριτος Βαλτεσινίκου». Τα στοιχεία αυτά ο εν λόγω συγγραφέας τα άντλησε από το μητρώο της Επιτροπής Εκδουλεύσεων του 1877 (βλ.σελ.96).

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και στον υπ’ αρ. 18 φάκελλο του Υπουργείου Πολέμου, υπάρχουν για το θέμα αυτό, δύο έγγραφα.

Σύμφωνα με έγγραφη μαρτυρία και αυτού ακόμη του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, έλαβε μέρος σε πολλές μάχες παρά τω πλευρώ του και έπεσε με τα όπλα στα χέρια στις 23 Ιουνίου 1826 στην μάχη των Τρικόρφων, όπως και ο Χρήστος Παναγούλιας.

Μάλιστα στα Γενικά τα Αρχεία του Κράτους, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει το εξής έγγραφο το οποίο υπογράφει ο Θ. Κολοκοτρώνης και αναφέρει τα εξής:

«Ο μακαρίτης Αναγνώστης Παπαδημητρακόπουλος από Βαλτεσινίκο υπηρέτησε στρατιωτικώς την πατρίδα από την αρχήν της επαναστάσεως ακολουθών μαζι μου, πάντοτε παρευρέθη εις πολλάς μάχας και εφάνη με πίστην και γενναιότητα. Εν τέλει έπεσεν εις την εν Τρικόρφοις κατά του Ιμπραήμ πασά ένδοξον μάχην με τα όπλα εις χείρας πολεμών υπέρ της ελευθερίας της πατρίδος. Όθεν εις ένδειξιν και κατ’ αίτησιν των ορφανών του δίδω το παρόν μου. Συμπληρώ ότι ο ειρημένος μακαρίτης Αναγνώστης επί κεφαλής ομοχωρίων του Βαλτεσινιωτών, οίτινες τον εγνώριζον ως ένα των μπουλουκτσίδων αυτού.

Ναύπλιον 10 Απριλίου 1833

Θ. Κολοκοτρώνης»

Σημειώνεται ότι και τα τρία αυτά έγγραφα, έλαβαν από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, μετά από αίτησή τους, οι σημερινοί του απόγονοι.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι νεκροί της μάχης των Τρικόρφων, λόγω των συνθηκών που επικράτησαν μετά την μάχη, έμειναν άταφοι, επομένως και οι προαναφερθέντες Χρήστος Παναγούλιας και Αναγνώστης Παπαδημητρακόπουλος.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Βαλτεσινίκου, προς ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στους δύο αυτούς ήρωες που, όπως αναφέρθηκε έπεσαν μαχόμενοι κατά του Ιμπραήμ στις 23 Ιουνίου 1825 στη μάχη Των Τρικόρφων, ομόφωνα εισηγήθηκε με την υπ. αρ. 68η / 07.10.2023 Πράξη του στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Νικηφόρο, την ανέγερση των ανδριάντων τους στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού. Εν συνεχεία το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Μητροπόλεως ενέκρινε ομόφωνα την ανέγερση αυτή.

  • Φωτίου Χρυσανθακόπουλου (Φωτάκου) «ΒΙΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ ΑΝΔΡΩΝ».
  • Τάκη Κανδηλώρου «Η ΓΟΡΤΥΝΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΝ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ»
  • Νέστορα Μπούμπουλη «ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ»
  • Στέφανου Στεφανόπουλου «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ»
  • Στάθη Ν. Τσοτσωρού «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΟ, ΓΟΡΤΥΝΙΑ (1715-1828)»
  • Γενικά Αρχεία του Κράτους (υπ’ αρ. 18 φάκελλος του Υπουργείου Πολέμου) - Μητρώο της Επιτροπής Εκδουλεύσεων (1877)