Ανήριστος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ανήριστος

Ο Ανήριστος (5ος αιώνας π.Χ.), γιος του Σπερθίου, ήταν αρχαίος Σπαρτιάτης, πρέσβυς των Λακεδαιμονίων. Γνωρίζουμε ότι ο παππούς του λεγόταν και εκείνος Ανήριστος.[1]

Ο Ανήριστος είναι γνωστός από την ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου. Στις αρχές του πολέμου αυτού, περί το 430 π.Χ., στάλθηκε από τη Σπάρτη προκειμένου να ζητήσει τη βοήθεια του βασιλιά της Περσίας κατά των Αθηναίων. Ωστόσο στο δια ξηράς ταξίδι του τον συνέλαβε, μαζί με τους άλλους απεσταλμένους που τον συνόδευαν, ο Σάδοκος, γιος του Σιτάλκη, βασιλέως στη Θράκη. Στον Σάδοκο είχαν απονείμει οι Αθηναίοι τιμητικά τον τίτλο του Αθηναίου πολίτη. Το ίδιο διάστημα συνέπεσε να βρίσκονται εκεί και πρέσβεις των Αθηναίων, οι οποίοι έπεισαν τον Σάδοκο να τους παραδώσει τους πρέσβεις των Λακεδαιμονίων. Αυτό και έγινε. Μετέφεραν τον Ανήριστο και τη συνοδεία του στην Αθήνα, όπου και τους θανάτωσαν ρίχνοντας τους αυθημερόν σε βάραθρο, χωρίς δίκη.[2][3] Τα ονόματα των λοιπών Λακεδαιμονίων απεσταλμένων, όπως τα παραδίδει ο Θουκυδίδης, ήταν: Νικόλαος, Πρατόδαμος και Τιμαγόρας ο Τεγεάτης, ενώ μαζί τους ήταν ο Αριστεύς ο Κορίνθιος εκπροσωπώντας την πόλη του και ο Πόλλις ο Αργείος, ο τελευταίος αυτός χωρίς επίσημη εντολή.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ηροδότου Ιστορίαι, Ζ΄ («Πολύμνια») 134
  2. Ηροδότου Ιστορίαι, Ζ΄ 137
  3. Θουκυδίδου Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου, Βιβλίο ΙΙ, παρ. 67

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

DOGRB - title page.png Αυτό το λήμμα βασίζεται ή περιλαμβάνει κείμενο από λήμμα στo Λεξικό της ελληνικής και ρωμαϊκής βιογραφίας και μυθολογίας του Ουίλλιαμ Σμιθ (1870) που αποτελεί κοινό κτήμα.