Ανάπτυξη (οικονομία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Γενικά στην Οικονομία και τις Οικονομικές Επιστήμες με τον όρο Ανάπτυξη χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε αλλαγή ή σύνολο διεργασιών βελτίωσης μιας οικονομικής κατάστασης, οποιουδήποτε επιπέδου, νοικοκυριών, επιχειρήσεων, χωρών. Ειδικότερα όμως ονομάζεται η προαγωγή της οικονομίας μιας χώρας προκειμένου αυτή να φθάσει στο επίπεδο των ανεπτυγμένων χωρών, ξεφεύγοντας έτσι από την υπανάπτυξη.

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οικονομική ανάπτυξη αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο της οικονομίας που ασχολείται με τις οικονομικές πτυχές της αναπτυξιακής διαδικασίας σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα . Αντικείμενό της δεν είναι μόνο οι μέθοδοι για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά επεκτείνεται και στη βελτίωση του δυναμικού του πληθυσμού, σε πλείστους τομείς όπως για παράδειγμα, μέσα από την υγεία, την εκπαίδευση και τις συνθήκες εργασίας.

Η Οικονομική ανάπτυξη προσπαθεί μέσα από θεωρίες και μεθόδους να αντλήσει πολιτικές και πρακτικές που θα μπορούν να εφαρμοστούν είτε σε εγχώριο πεδίο είτε σε διεθνές. Οι πρακτικές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα οικονομικά μέτρα, κίνητρα, ή μαθηματικές μεθόδους βελτιστοποίησης, ή και άλλες μικτές ποιοτικές ή ποσοτικές πρακτικές. Βασικές θεωρίες της οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν ο Μερκαντιλισμός, ο λεγόμενος Οικονομικός εθνικισμός, η γραμμική ανάπτυξη, η οικονομική αναδιάταξη ή των διαρθρωτικών αλλαγών, η οικονομική εξάρτηση κ.ά.

Συμβατικό κριτήριο της οικονομικής ανάπτυξης, ή και του αντίθετου όρου της υπανάπτυξης, είναι το κατά κεφαλήν εθνικό εισόδημα. Σημειώνεται ότι το κριτήριο αυτό χρησιμοποιείται τόσο ως προς το επίπεδο όσο και προς το ρυθμό αύξησης αυτού τούτου του κριτηρίου. Βάσει δε αυτού του συμβατικού κριτηρίου χαρακτηρίζονται και οι χώρες σε υπανάπτυκτες, ή αναπτυσσόμενες, ή ανεπτυγμένες χώρες.

  • Γενικά με τον όρο Οικονομική ανάπτυξη, προς διαστολή με αυτόν του άρθρου χαρακτηρίζεται εκείνη των χωρών καθώς και η ανάπτυξη των επιμέρους κλάδων και τομέων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.8ος, σελ.468.