Αμ Τιμάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμ Τιμάν
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αμ Τιμάν
11°2′0″N 20°17′0″E
ΧώραΤσαντ
Διοικητική υπαγωγήBarh Azoum
Υψόμετρο439 μέτρα
Πληθυσμός38.261 (2012)
Ζώνη ώραςUTC+01:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Αμ Τιμάν (γαλλ. Am Timan, αραβ. أم تيمان = ʾUmm Tīmān) είναι πόλη του Τσαντ με πληθυσμό 38.261 κατοίκους στην απογραφή του 2012, πρωτεύουσα της περιφέρειας Σαλαμάτ και του νομού Μπαχρ Αζούμ. Η πόλη είναι γνωστή στη χώρα και με την προσωνυμία Νταμπενγκάτ (Dabengat), που σημαίνει «πηγές των προϊόντων». Το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της πόλεως βασίζεται πράγματι στoν πρωτογενή τομέα της υπαίθρου, με προϊόντα όπως ψάρια, λαχανικά και κρέας, που διατίθενται στη μεγάλη αγορά του Αμ Τιμάν. Η αραβική ονομασία Umm Tīmān σημαίνει «μητέρα των διδύμων», επειδή κατά την παλαιά παράδοση ένα θηλυκό βουβάλι στην περιοχή γέννησε δίδυμα, ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός. Κοντά στην πόλη βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Ζακούμα. Η πόλη διαθέτει κολέγια, αλλά όχι πανεπιστημιακή σχολή, καθώς και μια κλινική.

Κατά την εποχή της εμφύλιας συρράξεως καταστράφηκαν μια βαμβακοφυτεία και ένα εκκοκιστήριο βαμβακιού στα προάστια της πόλεως.

Το Αμ Τιμάν είναι κτισμένο σε υψόμετρο 407 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε γεωγραφικές συντεταγμένες πλάτος 11° 02′ Βόρειο και μήκος 20° 17′ Ανατολικό. Καθώς η ξηρή εποχή διαρκεί περίπου επτά μήνες κάθε χρόνο, η υδροδότηση γίνεται προβληματική προς το τέλος της εποχής αυτής. Πρόσβαση στον υδροφόρο ορίζοντα αποκτάται σκάβοντας όλο και βαθύτερα στην κοίτη του εποχικής ροής ποταμού Μπαχρ Σαλαμάτ, ο οποίος διαρρέει την πόλη (είναι παραπόταμος του μεγάλου ποταμού Τσάρι). Ο ποταμός αποκτά ωστόσο νερό με την έναρξη της εποχής των βροχών και τα παιδιά του Αμ Τιμάν απολαμβάνουν το να κάνουν το μπάνιο τους σε αυτόν.

Το αεροδρόμιο της πόλεως αναβαθμίσθηκε από τη γαλλική Λεγεώνα των Ξένων το 1971, προκειμένου να επιτρέπει τον επαρκή ανεφοδιασμό των δυνάμεων που πολεμούσαν τους αντάρτες, καθώς τότε ο μοναδικός τρόπος για την προσέγγιση του Αμ Τιμάν ήταν από αέρος. Παραμένει ωστόσο ένα αεροδρόμιο με χωμάτινο-αμμώδη διάδρομο προσγειώσεως-απογειώσεως.

Από δημογραφικής πλευράς, ο πληθυσμός του Αμ Τιμάν αυξήθηκε με ταχείς ρυθμούς από τα τέλη του 20ού αιώνα[1], καθώς η πόλη αριθμούσε 21.269 κατοίκους το 1993 και 30.443 το 2008.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα «Αμ-Τιμάν» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 5, σελ. 169