Αμύνανδρος (βασιλιάς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμύνανδρος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Περίοδος ακμής3ος αιώνας π.Χ. - 2ος αιώνας π.Χ.
Οικογένεια
ΣύζυγοςApama of Megalopolis
ΤέκναEurydice of Illyria
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΔεύτερος Μακεδονικός πόλεμος, Πρώτος Μακεδονικός Πόλεμος και Roman–Seleucid War

Ο Αμύνανδρος (αρχ. ελλ. Ἀμύνανδρος, στον Πολύβιο απαντάται και ως Αμύνας) ήταν βασιλιάς των Αθαμάνων στην αρχαία Ήπειρο. Προκάτοχός του στον θρόνο αυτόν ήταν ο Θεόδωρος. Η αδελφή του Αμυνάνδρου είχε παντρευτεί τον Σκερδιλαΐδα, βασιλιά των Ιλλυριών.

Επί μία εικοσαετία, από το 208 π.Χ. μέχρι το 189 π.Χ., ο Αμύνανδρος εκμεταλλεύθηκε επιδέξια τους πολέμους ανάμεσα στους Ρωμαίους και τους Μακεδόνες. Αν και ο ίδιος ήταν μάλλον επιπόλαιος[1], η θέση του μικρού βασιλείου του, που βρισκόταν μεταξύ των Μακεδόνων και των Αιτωλών, συνέτεινε στο να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στα γεγονότα της τελευταίας περιόδου πριν από την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους.

Ο Αμύνανδρος εμφανίζεται πράγματι για πρώτη φορά στην ιστορία ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στον βασιλιά Φίλιππο Ε΄ της Μακεδονίας και τους Αιτωλούς. Αλλά καθώς οι Ρωμαίοι ετοιμάζονταν να κηρύξουν πόλεμο εναντίον του Φιλίππου, απέστειλαν πρέσβεις στον Αμύνανδρο προκειμένου να τον πληροφορήσουν για την πρόθεσή τους αυτή. Μόλις άρχισε ο πόλεμος, ο Αμύνανδρος πήγε στο στρατόπεδο των Ρωμαίων και υποσχέθηκε να τους βοηθήσει: ανέλαβε τον ρόλο να πείσει τους Αιτωλούς να συμμαχήσουν με τους Ρωμαίους.

Το 198 π.Χ. ο Αμύνανδρος κατέλαβε τις πόλεις Φώκη και Γόμφους, και λεηλάτησε τη Θεσσαλία. Συμμετέσχε στο συνέδριο-συνάντηση του Φιλίππου με τον Ρωμαίο Φλαμινίνο, και κατά τη διάρκεια της σύντομης εκεχειρίας στάλθηκε από τον δεύτερο στη Ρώμη. Και πάλι ήταν παρών στο συνέδριο με τον Φίλιππο μετά τη Μάχη των Κυνός Κεφαλών (197 π.Χ.). Με τη σύναψη της ειρήνης, επιτράπηκε στον Αμύνανδρο να κρατήσει υπό την κατοχή του όλα τα φρούρια του Φιλίππου που είχε καταλάβει.

Στον πόλεμο των Ρωμαίων εναντίον του Αντιόχου του Μέγα, ο Αμύνανδρος πείσθηκε από τον συγγενή του εξ αγχιστείας Φίλιππο τον Μεγαλοπολίτη να υποστηρίξει τον Αντίοχο. (Ο Αμύνανδρος είχε πάρει ως σύζυγό του την Απάμα, θυγατέρα του μακεδονικής καταγωγής Αλεξάνδρου του Μεγαλοπολίτου και αδελφή του Φιλίππου του Μεγαλοπολίτου.) Ο Αμύνανδρος πράγματι παρείχε σημαντική βοήθεια στον Αντίοχο. Αλλά το 191 π.Χ. εκδιώχθηκε από το βασίλειό του από τον Φίλιππο Ε΄ της Μακεδονίας και κατέφυγε με τη σύζυγο και τα τέκνα τους στην Αμβρακία. Οι Ρωμαίοι απαίτησαν να τους παραδοθεί ο Αμύνανδρος, αλλά η απαίτησή τους δεν εισακούσθηκε, αντιθέτως με τη βοήθεια των Αιτωλών ο Αμύνανδρος ανακατέλαβε το βασίλειό του. Τότε απέστειλε πρέσβεις στη Ρώμη και στους Ρωμαίους στρατηγούς Σκιπίωνα τον Αφρικανό και Λεύκιο Κορνήλιο Σκιπίωνα, που ακόμα πολεμούσαν τον Αντίοχο στην Ασία, προκειμένου να συνάψει ξεχωριστή ειρήνη μαζί τους, πράγμα που επέτυχε (189 π.Χ.). Κατόπιν αυτού, ο Αμύνανδρος έπεισε τους Αμβρακείς να παραδοθούν στους Ρωμαίους.

Σχετικώς με τον μετέπειτα βίο και τον θάνατο του Αμυνάνδρου δεν σώζεται καμιά πληροφορία.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το αντίστοιχο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χ. Πάτση», τόμ. 5, σελ. 196

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το αντίστοιχο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 5, σελ. 196
Αυτό το λήμμα βασίζεται ή περιλαμβάνει κείμενο από λήμμα στo Λεξικό της ελληνικής και ρωμαϊκής βιογραφίας και μυθολογίας του Ουίλλιαμ Σμιθ (1870) που αποτελεί κοινό κτήμα.