Αμφιθέατρο της Νιμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμφιθέατρο της Νιμ
Χάρτης
Είδοςρωμαϊκό αμφιθέατρο[1], αρχαιολογική θέση, αρχαία ρωμαϊκή κατασκευή, bullring[2] και αθλητικός χώρος[3]
Διεύθυνσηplace des Arènes και Boulevard des Arènes NIMES 30000 Nîmes[3]
Γεωγραφικές συντεταγμένες43°50′6″N 4°21′35″E
Διοικητική υπαγωγήΝιμ[1][4][3]
ΧώραΓαλλία[1][4][3]
Έναρξη κατασκευής90
ΙδιοκτήτηςCity of Nîmes[1]
Ύψος21 μέτρα
Προστασίακατηγοριοποιημένο ιστορικό μνημείο στη Γαλλία (από 1840)[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το αμφιθέατρο της Νιμ (γαλλικά: Arènes de Nîmes) είναι ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο χτισμένο προς το τέλος του 1ου μ.Χ. αιώνα στη γαλλική πόλη Νιμ, στο νομό Γκαρ.

Η κατασκευή του κτιρίου άρχισε γύρω στο 90 μ.Χ. Η λειτουργία του προοριζόταν για ψυχαγωγία των πολιτών της Νεμαύσου (λατινικά: Nemausus), σημερινής Νιμ. Κατά τη διάρκεια των βαρβαρικών επιδρομών του 5ου αιώνα, μετατράπηκε σε οχυρό, όπου κατέφευγε ο πληθυσμός. Από τον Μεσαίωνα και μέχρι τον 18ο αιώνα διαμορφώθηκε σε συνοικία με δρόμους και καταστήματα. Από το 1786, το μνημείο καθαρίστηκε και σταδιακά αναστηλώθηκε και μετατράπηκε σε αρένα. Σήμερα εξακολουθεί να είναι αρένα για ταυρομαχίες και φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και θεάματα. Το κτίριο είναι ανοικτό και επισκέψιμο όλο το χρόνο.

Το αμφιθέατρο της Νιμ είναι καταχωρημένο στον κατάλογο ιστορικών μνημείων από το 1840.[5]

Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αμφιθέατρο της Νιμ, παρά την πολυκύμαντη ιστορία του, είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ρωμαϊκά αμφιθέατρα. Η αρχική χρήση του προοριζόταν για διασκέδαση του κοινού με αγώνες μονομάχων, αρματοδρομίες, θηριομαχίες και θεάματα ναυμαχιών.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάδρομος του ενδιάμεσου ορόφου. Στα αριστερά, οι σκάλες κατεβαίνουν στις κερκίδες.
Το εσωτερικό του αμφιθεάτρου

Το αμφιθέατρο, χωρητικότητας 24.000 ατόμων, έχει σχήμα ελλειψοειδές με μήκος 133 μέτρα και πλάτος 101 μέτρα. Η κονίστρα[6] έχει μήκος 68 μέτρα και πλάτος 38 μέτρα. Η πρόσοψη, αποτελούμενη από δύο επίπεδα με 60 καμάρες η καθεμία και υπερώο, έχει ύψος 21 μέτρα. Στην κορυφή της πρόσοψης υπάρχουν διατρυπημένες πέτρες που χρησιμοποιούνταν για να στερεώσουν τέντα (velum) που τοποθετούνταν πάνω από τις κερκίδες για να προστατεύει το κοινό από τον ήλιο ή τη βροχή.

Η κονίστρα περιβάλλεται από προστατευτικό χαμηλό τοιχίο (balteus) πάνω από το οποίο κλιμακώνονται 34 σειρές κερκίδων, χωρισμένες σε τέσσερα μεγάλα οριζόντια τμήματα ( maeniana ) με διαζώματα ανάμεσά τους.

Το κάθε τμήμα προορίζονταν για μια κοινωνική τάξη της κοινωνίας της Νιμ, δηλαδή για τους άρχοντες οι πρώτες σειρές και για τους ταπεινότερους οι τελευταίες, και κάθε διάζωμα εξυπηρετούνταν από έναν θολωτό διάδρομο (vomitorium). Οι διάδρομοι συνδέονταν μεταξύ τους με σκάλες, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της προσέλευσης και αποχώρησης των θεατών. Κάτω από τον χώρο της κονίστρας υπήρχαν υπόγεια, όπου βρίσκονταν τα «παρασκήνια». Οι μονομάχοι εισέρχονταν στην κονίστρα απευθείας από τις σκάλες των υπογείων από τη μία πύλη της, αυτή της «της ζώσης σαρκός» και απομακρύνονταν από τη δεύτερη πύλη, τη λεγόμενη «νεκρική».

Το αμφιθέατρο κτίστηκε με τεράστιους ογκόλιθους από γειτονικό λατομείο, συναρμολογημένους χωρίς κονίαμα (εν ξηρώ) και έχει μόνο τρία διακοσμητικά στοιχεία επειδή η αρχιτεκτονική του ήταν αρκετή για να του προσδώσει μνημειώδη εμφάνιση: τη ρωμαϊκή λύκαινα που θηλάζει τον Ρωμύλο και τον Ρώμο, δύο μονομάχους και δύο προτομές ταύρων πάνω σε μία καμάρα του αμφιθεάτρου. Η πρόσοψη φέρει κολώνες δωρικού ρυθμού.

Βησιγοτθικό οχυρό - Μεσαιωνικά σπίτια - Αποκατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον 5ο μ.Χ. αιώνα (407) η Νιμ καταλήφθηκε αρχικά από τους Βανδάλους και στην συνέχεια (472) από τους Βησιγότθους.Μετά την απαγόρευση των μονομαχιών το 404, το αμφιθέατρο μετατράπηκε σε φρούριο από τους Βησιγότθους: το περιέβαλλαν με τάφρο και πρόσθεσαν μερικούς πύργους στην κορυφή του μνημείου. Θα γίνει γνωστό αργότερα ως «Κάστρο των Ιπποτών του Αμφιθεάτρου».

Κατά τη διάρκεια των βαρβαρικών επιδρομών της Ύστερης Αρχαιότητας και του Μεσαίωνα σε περιόδους ανασφάλειας, οι άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο μέσα στα τείχη του κτιρίου και κατασκεύασαν 220 σπίτια, δύο εκκλησίες, καθώς και ένα μικρό κάστρο. Αυτό το οχυρωμένο χωριό, το castrum arenae, ακόμη και τον 18ο αιώνα είχε 700 κατοίκους.

Ο καθαρισμός του αμφιθεάτρου από τα οικήματα μέσα και έξω από αυτό, πραγματοποιήθηκε από το 1786 (μαζί τα μεσαιωνικά τείχη της παλιάς πόλης για να δημιουργηθούν λεωφόροι και χώροι περιπάτου). Η αναστήλωση του μνημείου ολοκληρώθηκε τον 19ο αιώνα.

Το άγαλμα του Christian Montcouquiol, διάσημου Γάλλου ταυρομάχου, βρίσκεται στην είσοδο του αμφιθεάτρου, και ονομάζεται «Ήρωας».

Σήμερα, το αμφιθέατρο χρησιμοποιείται ως συναυλιακός και εκθεσιακός χώρος, ενώ εκεί διεξάγονται και οι ταυρομαχίες της Νιμ, οι οποίες ξεκίνησαν το 1853.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]