Αμυγδαλόπαστα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σχήματα φρούτων φτιαγμένα από μάρτσιπαν.

Η αμυγδαλόπαστα ή μάρτσιπαν (γερμ. Marzipan) είναι γλύκισμα, που παρασκευάζεται από μια εύπλαστη πρώτη ύλη (πάστα), η οποία προέρχεται από αμύγδαλα. Η ποιότητα είναι αντιστρόφως ανάλογη του ποσοστού ζάχαρης (άχνης κατά κανόνα) που προστίθεται. Συνήθως το απλό μάρτσιπαν έχει 50% περιεκτικότητα σε αμύγδαλο και 50% ζάχαρη, το ποιοτικό μάρτσιπαν (Edelmarzipan) τουλάχιστον αναλογία 70/30, ενώ η κορυφαία ποιότητα αποτελείται από 100% αμύγδαλα. Μπορούν να προστεθούν άλλα υλικά για μεταβολή του χρώματος ή της γεύσης, όπως φυστίκι Αιγίνης (στα διάσημα Mozartkugeln) ή ροδόνερο αντίστοιχα.

Στη σημερινή του μορφή προέρχεται από τις γερμανικές πόλεις της Βαλτικής. Ειδικά το Λύμπεκ είναι γνωστό για το Lübecker Marzipan, ένα προϊόν με αναλογία αμυγδάλου και ζάχαρης 90/10.

Η λέξη "μάρτσιπαν" προέρχεται από την ιταλική λέξη "marzapane", όμως για την περαιτέρω καταγωγή του ονόματος υπάρχουν διάφορες θεωρίες, από την ελληνική λέξη μάζα, μέχρι τη λατινική Marci Panis (το ψωμί του Μάρκου) και την περσική μαρσάμπαν.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]