Αμπρόσιους Μπένσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αμπρόσιους Μπένσον
Mary Magdalene Reading Ambrosius Benson.jpg
Γέννηση 1500
Βόρειος Ιταλία
Θάνατος 1550[1][2][3][4]
Μπρυζ
Ιδιότητα ζωγράφος
Είδος τέχνης Αναγέννηση στη Βόρεια Ευρώπη
Σημαντικά έργα The Wedding in Cana και The Magdalen Reading
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Ο Αμπρόσιους Μπένσον (λατ. Ambrosius Benson, ιτ. Ambrogio Benzone: περ. 1495/1500, Φερράρα ή Μιλάνο – 1550, Φλάνδρα) ήταν Ιταλός ζωγράφος, ο οποίος εντάσσεται στο ευρύτερο καλλιτεχνικό ρεύμα της Βορειοευρωπαϊκής Αναγέννησης.

Όπως και οι περισσότεροι σύγχρονοί του, σπανίως υπέγραφε τα έργα του, εκ των οποίων τα περισσότερα που τού αποδίδονται είναι θρησκευτικής θεματολογίας. Μεταξύ των έργων του υπάρχουν και κάποιες προσωπογραφίες, πιθανότατα απόρροια ιδιωτικών παραγγελιών. Έγινε γνωστός σε όλη τη Δυτική Ευρώπη και ιδιαιτέρως στην Ισπανία[5], όπου τα έργα του υπήρξαν πολύ δημοφιλή.

Τον 19ο αιώνα το όνομά του συνδέθηκε με τους «μαθητές του Μπένσον», ένα καλλιτεχνικό ρεύμα που επικεντρώθηκε στην τεχνοτροπία παστίς, μια σύμμειξη θεμάτων και χαρακτήρων από τα έργα του με σύγχρονα στοιχεία. Τα περισσότερα έργα αυτού του ύφους αποτελούν παραλλαγές της "Μαγδαληνής" και της "Σιβύλλας"· πολλά απ' αυτά εκτίθενται πλέον στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθώντας τη συνήθη πρακτική της εποχής, ο Μπένσον μαθήτευσε στη Φλάνδρα, στο εργαστήρι του Γκέραρντ Ντάβιντ· εικάζεται ότι μετέβη στη Μπρυζ περί το 1515, ωστόσο αργότερα πολιτογραφήθηκε ως υπήκοος του Δουκάτου. Από τη μαθητεία πέρασε στην επαγγελματική υπόσταση το 1519, οπότε και έγινε μέλος του σωματείου (συντεχνία) ζωγράφων και σαμαράδων, ενώ αργότερα εξελέγη πρύτανης και πρόεδρός του. Από τον πρώτο του γάμο με την Άννα Γκύσελιν απέκτησε δύο γιους, οι οποίοι ακολούθησαν αμφότεροι το πατρικό επάγγελμα. Από έναν δεύτερο γάμο απέκτησε την κόρη του Άννα, ενώ πιστεύεται πως είχε τουλάχιστον άλλες δύο κόρες από εξωσυζυγικές σχέσεις.

Επιλογή έργων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Friedländer, Max J. "Ambrosius Benson as a Portrait Painter". "Yearbook of the Prussian art collections", 1910. 31
  • Παναγιώτης Κανελλόπουλος, "Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος", τόμος Α΄ - Αθήνα, 2010 ISBN 978-960-469-711-3

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ambrosius Benson της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).