Αμπρίζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Είσοδος παλαιού σχολείου στο Αμπρίζ.

To Αμπρίζ (πορτογαλικά: Ambriz) είναι ένα χωριό και δήμος της Επαρχίας Μπένγκο στην Ανγκόλα. Βρίσκεται 127 χιλιόμετρα από την πόλη του Καξίτο. Συνορεύει με το δήμο Ν'ζέτο της Επαρχίας Ζαΐρ στα βόρεια και το δήμο Ντάντε στα νότια.

Ο πληθυσμός του Αμπρίζ ανέρχεται σε 20.000 άτομα, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι Μπακόνγκο. Υπάρχουν, επίσης, Πορτογάλοι και άνθρωποι μεικτής πορτογαλικής-αφρικανικής καταγωγής. Ο πληθυσμός περιλαμβάνει άτομα των εθνοτικών ομάδων Οβιμπούντου και Κιμπούντου.[1]

Η αλιεία είναι η παραδοσιακή δραστηριότητα των κατοίκων, ενώ συμπληρώνεται από χαμηλής κλίμακας γεωργική δραστηριότητα. Στο παρελθόν, το Αμπρίζ είχε μια πλατφόρμα πετρελαίου και φυσικού αερίου (PETROMAR), η οποία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια πολέμου το 1992. Το 2007, μια ανγκολο-πορτογαλική εταιρία ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή μονάδας βιοντίζελ που θα τροφοδοτείται με φοινικέλαιο.

Το χωριό έχει ένα μικρό λιμάνι και ένα αεροδρόμιο με μη ασφαλτοστρωμένο διάδρομο.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.bengo.gov.ao/InformacoesProvinciais.aspx?tipo=Cidades
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019.