Αμερικανική Κερλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αμερικάνικη Κερλ - (American Curl) είναι ράτσα γάτας με χαρακτηριστικό γνώρισμα τα γυριστά αυτιά της, γνώρισμα από το οποίο πήρε και το όνομά της. Η φυλή προέρχεται από το Lakewood της Καλιφόρνια, ως αποτέλεσμα μιας τυχαίας μετάλλαξης. [1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες γάτες της φυλής εμφανίστηκαν ως αδέσποτα στο σκαλί της πόρτας του Ρούγκας στο Λέικγουντ της Καλιφόρνια τον Ιούνιο του 1981. [2] Το μαύρο θηλυκό, που ονομάστηκε Σούλαμιθ, γέννησε γάτες με τα ίδια κατσαρά αυτιά και έτσι έγινε ο πρόγονος όλων των Αμερικάνικων Κέρλ σήμερα. [2] [3] [4] Το 1986, μια γάτα αυτού του είδους εκτέθηκε για πρώτη φορά σε έκθεση γάτας και το 1992, η μια Αμερικανική Κέρλ ήταν μέρος του πρωταθλήματος από τη Διεθνή Ένωση Γάτων (TICA). Το 1999, η Αμερικάνικη Κέρλ έγινε η πρώτη φυλή που έγινε δεκτή στην Κατηγορία Πρωταθλήματος Cat Fanciers' Association (CFA) τόσο με τμήματα μακρυμάλλης όσο και κοντότριχας. [5]

Μια Αμερικάνικη Κέρλ

Η Αμερικάνικη Κέρλ είναι μια μεσαίου μεγέθους γάτα και ωριμάζει μέχρι τα 2 – 3 έτη ζωής της. [6] Είναι από τις πιο υγιείς ράτσες γατιών στον κόσμο.

Τα γατάκια του είδους αυτού γεννιούνται με ίσια αυτιά, τα οποία αρχίζουν να κουλουριάζονται μέσα σε σαράντα οκτώ ώρες. Μετά από τέσσερις μήνες, τα αυτιά τους δεν θα καμπυλώνουν άλλο και θα πρέπει να είναι σκληρά και άκαμπτα στην αφή στη βάση του αυτιού με εύκαμπτες άκρες.

Έχουν απαλό τρίχωμα.[3] Απαιτούν λίγη περιποίηση και απολαμβάνουν να περνούν χρόνο με τους ιδιοκτήτες τους.

Η Αμερικάνικη Κέρλ, ενώ εξακολουθεί να είναι μια ασυνήθιστη φυλή, βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο

Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αμερικάνικη Κέρλ είναι γενικά μια υγιής φυλή. [7] Ωστόσο, τα αυτιά αυτών των γατών απαιτούν συχνό καθαρισμό για την πρόληψη μολύνσεων και χρειάζονται ήπιο χειρισμό για την αποφυγή τραυματισμών. Διάφορα ζευγαρώματα μεταξύ κατσαρών γατών και κανονικών γατών αποκάλυψαν μια κυρίαρχη κληρονομικότητα του γονιδίου του μπουκλοτού τριχώματος. Δεν βρέθηκε κατανομή συνδεδεμένη με το φύλο. Το μεταλλαγμένο γονίδιο χαρακτηρίστηκε ως curl και συμβολίζεται με Cu.[1] Μια άλλη μετάλλαξη του πτερυγίου του αυτιού βρέθηκε σε γάτες Scottish Fold. Σε αυτές τις γάτες σπάνια βρέθηκαν ανωμαλίες όταν ήταν ετερόζυγες, ωστόσο σε ομόζυγες (FdFd) γάτες, τα ζώα πάσχουν από δυσπλασία των κάτω άκρων και της ουράς. [8] Επομένως, τίθεται το ερώτημα εάν οι ομόζυγες μπούκλες (CuCu) θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν από ελαττώματα σχηματισμού χόνδρου και ανωμαλίες των οστών. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις μιας γάτας CuCu για δύο χρόνια δεν έδειξαν σημάδια ανωμαλίας.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Robinson, R. (1989). «The American Curl Cat». Journal of Heredity 80 (6): 474–475. doi:10.1093/oxfordjournals.jhered.a110902. PMID 2614061. 
  2. 2,0 2,1 «Breed Profile: The American Curl». Cfainc.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2017. 
  3. 3,0 3,1 «Cat Breed Profile :: American Curl». Animalplanet.com. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2017. 
  4. «TICA American Curl Breed Introduction». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018. 
  5. «Cat Fanciers: American Curl». Fanciers.com. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2017. 
  6. «American Curl Cat Breed». Tigga Towers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2016. 
  7. «American Curl Cat Behavior, Facts and Health Care Problem». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2009. 
  8. Jackson OF . Congenital bone lesions in cats with folded ears . Bull Feline Advisory Bur 1975; 14(4): 2-4.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]