Αμερικάνικο κουνέλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μπλε Αμερικάνικο κουνέλι

Το Αμερικάνικο κουνέλι είναι μία ράτσα κουνελιού που προέρχεται από τις ΗΠΑ. Ήταν μία από τις πρώτες ράτσες που αναγνωρίστηκαν από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Εκτροφείων Κουνελιών(ΑΟΕΚ) το 1917. Σύμφωνα με τα πρότυπα του ΑΟΕΚ το αμερικάνικο κουνέλι έχει σχήμα Μαντολίνου. Επίσης έχει "γλυκό" ταμπεραμέντο[1] και τα θηλυκά είναι πολύ καλές μητέρες.[2] Όπως όλα τα κατοικίδια κουνέλια έτσι και η Αμερικάνικη ποικιλία ανήκει στο είδος Oryctolagus cuniculus.

Πίνακας περιεχομένων

Χρώμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον ΑΟΕΚ το αμερικάνικο κουνέλι ανήκει στα "μπλε" κουνέλια και έχει το βαθύτερο, το πιο σκούρο χρώμα από όλα τα μπλε κουνέλια. Το καλύτερο χρώμα θεωρείται ότι είναι το "πλούσιο, ομοιόμορφο, σκούρο μπλε χρώμα χωρίς άσπρες ή άλλου χρώματος τρίχες".[3]

Μία άλλη ποικιλία που είναι γνωστή σαν Άσπρο αμερικάνικο κουνέλι αναγνωρίστηκε το 1925. Δημιουργήθηκε από την μίξη μπλε αμερικάνικου κουνελιού με διάφορες λευκές φυλές. Το Άσπρο αμερικάνικο κουνέλι έχει πάντα κόκκινα μάτια και κάθε άλλο χρώμα ματιών εκτός από το κόκκινο δεν αναγνωρίζεται.

Σχήμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρότυπο της φυλής απαιτεί τα αμερικάνικα κουνέλια να έχουν σχήμα Μαντολίνου και μεγάλη οσφυική χώρα, σε αντίθεση με άλλες πιο δημοφιλής ράτσες όπως το κουνέλι Νέας Ζηλανδίας και το κουνέλι Καλιφόρνιας. Λόγο του σχήματος του σώματος όταν επιδεικνύεται στέκεται σε μία ελαφρός διαφορετική στάση από τις άλλες ράτσες για να προβληθούν καλύτερα τα χαρακτηριστικά του.[4]

Τα αμερικάνικα είναι κουνέλια μεσαίου μεγέθους. Τα ενήλικα ζυγίζουν γύρω στα 5½ κιλά και τα θηλυκά είναι ελαφρός βαρύτερα από τα αρσενικά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μπλε αμερικάνικο κουνέλι δημιουργήθηκε το 1917 από τον εκτροφέα Λέβις Η. Σαλισμπέρυ, στο Πασαντένα της Καλιφόρνιας. Ήταν η πρώτη ράτσα που δημιουργήθηκε τις ΗΠΑ.[5] Ο Σαλισμπέρυ δεν αποκάλυψε τι φυλές χρησιμοποίησε για να φτιάξει αυτήν την ποικιλία αλλά από το σχήμα του σώματος και άλλα χαρακτηριστικά οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι πιθανόν το είχε χρησιμοποιήσει Μπλε κουνέλι Βιέννης, Κουνέλι Μπεβερέν, Αυτοκρατορικό κουνέλι και Φλαμανδικούς γίγαντες. Η αντιγραφή της ανάπτυξης αυτής της φυλής είναι αδύνατη λόγο της εξαφάνισης της αυτοκρατορικής φυλής. Παλαιότερα χρησιμοποιούταν ευρέως για το κρέας και την γούνα του αλλά σήμερα έχει γίνει αρκετά σπάνιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. name="American Rabbit Breeders Association 2011 58–59">American Rabbit Breeders Association (2011). Standard of Perfection. Bloomington, Illinois: American Rabbit Breeders Association, σελ. 58–59. 
  2. Stahl, Edward (1926). Commercial Rabbit Farming and the Food Supply. Edward: Outdoor Enterprise Publishing Company, σελ. 100. 
  3. Meek, Marcellus (1947). Rabbit Raising for Profit. New York: Greenberg Publishing, σελ. 100. 
  4. Rodriguez, Robert (May–June 2012). «Posing & Handling Semi-Arch Breeds». Domestic Rabbits 40 (3): 18. 
  5. Whitman, Bob D. (2004). Domestic Rabbits & Their Histories: Breeds of the World. Leawood, KS: Leathers Publishing, σελ. 260–261.