Αμάρ Σιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμάρ-Σιν
P1150892 Louvre figurine-clou-Ur AO3142 rwk.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση21ος αιώνας π.Χ. (περίπου)
Θάνατος21ος αιώνας π.Χ.
Αιτία θανάτουΕπίθεση Ζώου
Τόπος ταφήςΟυρ
Χώρα πολιτογράφησηςΣουμέριοι
ΘρησκείαΜεσοποταμιακή μυθολογία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΣουλγκί
ΑδέλφιαΣου-Σιν
Εννιρζιάννα
ΟικογένειαΤρίτη Δυναστεία της Ουρ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαLugal (Τρίτη Δυναστεία της Ουρ)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αμάρ-Σιν (Ακκαδική γλώσσα:"𒀭𒀫𒀭𒂗𒍪", το όνομα του προέρχεται από τον Σεληνιακό θεό Σιν, το σύμβολο "𒀭" χρησιμοποιείται για να συμβολίσει το "θείο") ήταν βασιλιάς της Ουρ και Βασιλεύς του Σουμέρ και του Ακκάδ, γιος και διάδοχος του βασιλιά Σουλγκί από την Τρίτη Δυναστεία της Ουρ. Η περίοδος βασιλείας του προσδιορίζεται κατά το Μέσο Χρονολόγιο (2046 π.Χ. - 2037 π.Χ.) και κατά το Νεότερο Χρονολόγιο μεταξύ (1982 π.Χ. - 1973 π.Χ.). Το όνομα του μεταφράζεται ως "το μοσχαράκι του Σεληνιακού θεού". Αυτοαποκάλεσε τον εαυτό του ως "Ο θεός που δίνει ζωή στη χώρα", και "Ήλιος θεός (δηλαδή δικαστής) της χώρας".

Βασιλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυλινδρική σφραγίδα του 7ου έτους της βασιλείας του Αμάρ-Σιν

Τα χρόνια της βασιλείας του Αμάρ-Σιν έχουν καταγραφεί σε 9, είναι γνωστές οι δραστηριότητες του όλα αυτά τα χρόνια, είναι γνωστή η εκστρατεία του στο Ούρμπιλουμ και ταυτόχρονα σε πολλές άλλες περιοχές που κατοικούσαν Χουρρίτες.[1] Ο Αμάρ-Σιν έμεινε περισσότερο γνωστός για τις εκστρατείες του απέναντι στους κυβερνήτες του Ελάμ, τα όρια της αυτοκρατορίας του επεκτάθηκαν τόσο πολύ που έφτασαν στα βόρεια μέχρι το σημερινό Χαμαντάν στην Συρία, κάθε περιοχή είχε τους δικούς της κυβερνήτες. Έμεινε πασίγνωστος για την οικοδομική του δραστηριότητα, επισκεύασε όλα τα παλαιότερα μνημεία που είχαν υποστεί φθορές, το σπουδαιότερο έργο του η αποπεράτωση του Ζιγκουράτ στην Εριντού.[2] Τα Βαβυλωνιακά Χρονικά γράφουν "Ο Αμάρ-Σιν άλλαξε την μορφή των θυσιών των μεγάλων βοδιών και προβάτων στο μεγάλο πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ της Εσαγκίλα, ο θρύλος έλεγε ότι θα πεθάνει από βόδι αλλά τελικά πέθανε από δάγκωμα σκορπιού στο πόδι", ως σημάδι της δυσαρέσκειας των θεών.

Η διοικητική καταγραφή της βασιλείας του Αμάρ-Σιν δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του υπήρξαν μεγάλες εσωτερικές ταραχές, οι αιτίες ήταν πιθανότατα οι προσπάθειες του αδελφού του Σου Σιν να τον ανατρέψει. Η αυτοκρατορική φρουρά αντικαταστάθηκε το έβδομο έτος της βασιλείας του με ένα νέο σώμα που καταργήθηκε αμέσως μετά τον θάνατο του, δεν αναφέρεται πουθενά από το ένατο έτος και μετά.[3] Το έβδομο έτος της βασιλείας του κάλεσε επίσης σε συμπόσιο όλους τους ευγενείς της Ουρ και τους ζήτησε να ορκιστούν πίστη σε αυτόν.[4] Οι επαρχιακοί διοικητές απολύθηκαν στα μέσα της βασιλείας του και επανήλθαν στην θέση τους με τον θάνατο του.[5] Οι κύλινδροι με αφιερώσεις στον αδελφό και διάδοχο του Σου Σιν εμφανίζονται τον ένατο χρόνο της βασιλείας του Αμάρ-Σιν, λίγο πριν από τον θάνατο του.[6] Είναι σαφές ότι ο Σου Σιν προσπάθησε έντονα και τα εννέα χρόνια που βασίλευσε ο Αμάρ-Σιν να σφετεριστεί τον θρόνο από τον αδελφό του, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο θάνατος του να οφείλεται σε δολοφονική ενέργεια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. http://cdli.ucla.edu/tools/yearnames/HTML/T6K3.htm
 2. Mallowan, Max, "The Development of Cities from Al-U'baid to the end of Uruk 5" (Cambridge Ancient History)
 3. https://cdli.ucla.edu/search/archival_view.php?ObjectID=P128174
 4. Steinkeller, Piotr. "Joys of Cooking in Ur III Babylonia"
 5. Allred, Lance (2010-06-01). "More Šu-Suen Seals During the Reign of Amar-Suen". Cuneiform Digital Library Notes. 2010 (3)
 6. Allred, Lance (2013). "The Tenure of Provincial Governors: Some Observations". From the 21st Century B.C. To the 21st Century A.D.: 115

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Potts, The Archaeology of Elam.
 • Mallowan, Max, "The Development of Cities from Al-U'baid to the end of Uruk 5" (Cambridge Ancient History)
 • Allred, Lance (2010-06-01). "More Šu-Suen Seals During the Reign of Amar-Suen". Cuneiform Digital Library Notes. 2010 (3)
 • Allred, Lance (2013). "The Tenure of Provincial Governors: Some Observations". From the 21st Century B.C. To the 21st Century A.D.: 115

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Amar-Sin στο Wikimedia Commons