Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλ-Μουταβακίλ Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλ-Μουταβαλίκ Γ΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15ος αιώνας
Θάνατος1540
Κωνσταντινούπολη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΑλ-Μουσταμσίκ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑββασίδης χαλίφης

Ο Αλ-Μουταβακίλ Γ΄, αραβικά: المتوكل على الله الثالث‎‎ (άκμασε 1508-1543) ήταν ο 17ος χαλίφης τού Καΐρου στο Μαμελουκικό σουλτανάτο από το 1508 έως το 1516, και πάλι το 1517.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τελευταίος χαλίφης του ύστερου Χαλιφάτου με βάση το Κάιρο. Μετά από την κατάληψη της Βαγδάτης από τους Μογγόλους και την εκτέλεση του χαλίφη αλ-Μουστασίμ το 1258, αυτοί οι χαλίφες της Αιγύπτου είχαν την έδρα τους στο Κάιρο ως ονομαστικοί κυβερνήτες, που χρησιμοποιήθηκαν για να νομιμοποιηθεί η πραγματική κυριαρχία των Μαμελούκων σουλτάνων.

Ο Αλ-Μουταβακίλ Γ΄ ανατράπηκε για λίγο το 1516 από τον προκάτοχό του αλ-Μουσταμσίκ, αλλά αποκαταστάθηκε στο αξίωμα το επόμενο έτος. Το 1517, ο Οθωμανός σουλτάνος Σελίμ Α΄ είχε καταφέρει να νικήσει το σουλτανάτο των Μαμελούκων, και έκανε την Αίγυπτο μέρος της Οθωμανική αυτοκρατορίας. Ο αλ-Μουταβακίλ Γ΄ συνελήφθη μαζί με την οικογένειά του και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιστορία, εκείνη τη στιγμή παραδόθηκε επίσημα ο τίτλος τού χαλίφη, καθώς και τα εξωτερικά εμβλήματά του -το σπαθί και ο μανδύας τού Μωάμεθ- στον Οθωμανό σουλτάνο Σελίμ Α΄.[1] Η ιστορία αυτή δεν εμφανίζεται στις πηγές μέχρι τη δεκαετία του 1780, και προωθήθηκε για να ενισχύσει τον ισχυρισμό της χαλιφικής δικαιοδοσίας επάνω στους μουσουλμάνους εκτός της αυτοκρατορίας, όπως επιβεβαιώθηκε το 1774 στη συνθήκη του Kιουτσούκ-Καϊναρτζή. [2]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Drews, Robert (Αυγούστου 2011). «Chapter Thirty – The Ottoman Empire, Judaism, and Eastern Europe to 1648». Coursebook: Judaism, Christianity and Islam, to the Beginnings of Modern Civilization. Vanderbilt University. 
  2. Lewis, Bernard (1961). The Emergence of Modern Turkey. Oxford University Press. p. 324. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]