Αλ-Ιζιλίγια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλ-Ιζιλίγια
Γέννηση10ος αιώνας
Χαλέπι
ΥπηκοότηταΣυρία
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότητααστρονόμος

H Αλ-Ιζιλίγια ιμπντ αλ Αζιλί ( αραβικά: العجلية بنت العجلي‎‎ ) ήταν κατασκευαστής αστρολάβων του 10ου αιώνα που δραστηριοποιήθηκε στο Χαλέπι, στη σημερινή βόρεια Συρία.

Σε σύγχρονα κείμενα είναι γνωστή και ως Μαριάμ αλ-Αστρολάμπια (Mariam al-Asṭurlābiyya) ( αραβικά: مريم الأسطرلابي‎‎), αλλά το υποτιθέμενο πρώτο όνομα «Μαριάμ» δεν αναφέρεται καθόλου στη μοναδική πηγή που έχουμε για τη ζωή της.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Άραβα ερευνητή Ιμπν αλ-Ναντίμ (ibn al-Nadim), ήταν η κόρη ενός κατασκευαστή αστρολάβων γνωστού ως al-ʻIjliyy. Μαζί με τον πατέρα της ήταν μαθητευόμενοι (tilmīthah) του Νάστουλου (Nasṭūlus), ενός κατασκευαστή αστρολάβων από τη Βαγδάτη.

Η Al-'Ijliyyah κατασκεύαζε αστρολάβoυς, ένα αστρονομικό εργαλείο, κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα. Δούλευε για τον πρώτο Εμίρη του Χαλεπίου, τον Σαΐφ αλ-Ντάουλα, που βασίλεψε από το 944 έως το 967.

Δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για την Al-'Ijliyyah. Ακόμα και το υποτιθέμενο όνομά της, «Μαριάμ», δεν υποστηρίζεται από πηγές της εποχής της, ενώ η φράση «αλ-Αστρολάμπι» ("al-Asturlabiyy") στα ονόματα με τα οποία είναι γνωστή αυτή και ο πατέρας της σημαίνει απλά "δημιουργός αστρολάβων" και υποδεικνύει το επάγγελμά τους (οι αστρολάβοι ήταν από καιρό γνωστοί στην εποχή της).

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αστεροειδής κύριας ζώνης 7060 Al-'Ijliya, που ανακαλύφθηκε από τον Henry E. Holt στο Αστεροσκοπείο του Πάλομαρ το 1990, πήρε το όνομα αυτό προς τιμήν της. Η ονομασία δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2016.

Η Al-'Ijliyyah ενέπνευσε έναν χαρακτήρα του βραβευμένου βιβλίου του 2015, Binti. [1] Αποκαλέστηκε μια αξιοσημείωτη γυναίκα από το περιοδικό Islamic Golden Age της οργάνωσης 1001 Inventions. [2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Αστρονομία στον μεσαιωνικό ισλαμικό κόσμο
  • Λίστα μουσουλμάνων αστρονόμων
  • Λίστα γυναικών αστρονόμων
  • Χρονοδιάγραμμα των γυναικών στην επιστήμη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Emmet Asher-Perrin (2 Ιουνίου 2016). «The Inspiration for Nnedi Okorafor's Binti is a Muslim Scientist From the 10th Century» (στα Αγγλικά). Tor.com. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2018. 
  2. «Extraordinary Women from the Golden Age of Muslim Civilisation». 1001 Inventions. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]