Αλμπουφέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αλμπουφέρα
ΧώρεςΙσπανία
ΠολιτείαΒαλένθια
Έκταση85

Συντεταγμένες: 39°19′54″N 00°21′08″W / 39.33167°N 0.35222°W / 39.33167; -0.35222

Η λιμνοθάλασσα Αλμπουφέρα, δορυφορική λήψη

Η Αλμπουφέρα είναι σημαντική λιμνοθάλασσα της Ισπανίας. Βρίσκεται παρά τις ανατολικές ακτές της και σε απόσταση περίπου τα 12 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης Βαλένθια. Συνδέεται με την Μεσόγειο από δύο ανοίγματα ισάριθμων τάφρων, ένα στο βόρειο και ένα στο νότιο άκρο τα οποία όμως κλείνουν για δύο μήνες περίπου το χρόνο προκειμένου ν΄ ανέβει η στάθμη της και να κατακλύσει τους παρόχθιους τεράστιους σε έκταση οριζώνες. Η συνολική της έκταση στην ανώτερη στάθμη φθάνει τα 85 τ.χλμ.

Η Αλμπουφέρα αποτελεί σήμερα έναν υπέροχο και σημαντικό υδροβιότοπο της Ισπανίας με μακρύ κατάλογο ειδών της πανίδας και της χλωρίδας αυτού. Για το λόγο δε αυτό και έχει χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο με τον τίτλο "Εθνικό Πάρκο της Αλμπουφέρας" που προστατεύεται από ειδική σχετική νομοθεσία, τόσο ευρωπαϊκή όσο και από εσωτερική.

Σπουδαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προσφορά της λιμνοθάλασσας αυτής τόσο σε αλιεύματα όσο και σε γεωργικά προϊόντα κυρίως σε ρύζι είναι επίσης σπουδαία. Η αλιεία στο χώρο αυτό φέρεται να ήταν γνωστή από την αρχαιότητα ενώ από τον 12ο αιώνα φέρονται οι πρώτοι περί αυτής κανονισμοί. Κυριότερα είδη ψαριών που αλιεύονται εδώ είναι χέλια, λαβράκια, κυπρίνοι κ.λπ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη περιοχή της λιμνοθάλασσας αυτής ο Συσέ έδωσε το 1812 μεγάλη μάχη με τους Άγγλους τους οποίους και κατατρόπωσε. Για το λόγο αυτό του απονεμήθηκε στη συνέχεια ο τίτλος «τιμής» "Δούκας της Αλμπουφέρα".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.7ος, σελ. 103.