Αλζέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλζέτ
ΕκβολέςSauer
ΧώραΛουξεμβούργο και Γαλλία
Μήκος73 χλμ
ΠαραπόταμοιMess, Attert, Eisch, ruisseau des Quatre Moulins, Wark, Pétrusse, Drosbach, Mamer, Huerbaach, Keelbach, Millebaach και Mierbech River

Ο Αλζέτ ή Ούελτσεστ (γαλ. Alzette, λουξ. Uelzecht, γερμ. Alzig) είναι ποταμός του Λουξεμβούργου με ένα μικρό τμήμα στη Γαλλία και συνολικό μήκος 73 χιλιόμετρα. Είναι δεξιός παραπόταμος του Συρ, που με τη σειρά του είναι παραπόταμος του Μοζέλλα.

Ο Αλζέτ πηγάζει σε υψόμετρο 305 μέτρα δίπλα στο χωριό Τιλ (Thil) της Γαλλίας, στον Νομό Μερτ-ε-Μοζέλ. Μετά από μόλις 2,7 χιλιόμετρα ρου εισέρχεται στο Λουξεμβούργο.[1] Στη θέση Λαμεσμιλέν, κοντά στο χωριό Μπεργκέμ, ενώνεται με το μικρό ποτάμι Μες. Στη συνέχεια περνά από τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την Ες-συρ-Αλζέτ (η ονομασία σημαίνει «Ες επί του Αλζέτ») και την πρωτεύουσα της χώρας Πόλη του Λουξεμβούργου, καθώς και από τη μικρή πόλη Μερς, και χύνεται στον Συρ κοντά στο Ετελμπρύκ, σε θέση με γεωγραφικές συντεταγμένες 49°50΄54΄΄ Βόρειο πλάτος και 6°06΄43΄΄ Ανατολικό μήκος, σε υψόμετρο 192 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η λεκάνη απορροής του Αλζέτ έχει έκταση 1.172 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η μέση παροχή του είναι 11 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Οι βραχώδεις, απότομες και υψηλές όχθες του ποταμού στην Πόλη του Λουξεμβούργου ονομάζονται «Μποκ» και προστάτευσαν την πόλη ως φυσική οχύρωση επί αιώνες, καθώς περιβάλλουν το κέντρο της από τις τρεις πλευρές. Η ονομασία αντανακλάται στο Casemates du Bock[2], ένα δίκτυο από υπόγεια περάσματα που οι κάτοικοι αποκαλούν κοινώς «Paula» και εκτείνεται κάτω από τα ερείπια του Φρουρίου του Λουξεμβούργου.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. SANDRE. «Fiche cours d'eau - L'Alzette (A89-0200)». 
  2. Centre, UNESCO World Heritage. «City of Luxembourg: its Old Quarters and Fortifications». UNESCO World Heritage Centre. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2022.