Αλγεβρική σημασιολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στη θεωρία των γλωσσών προγραμματισμού, η αλγεβρική σημασιολογία (algebraic semantics) μιας γλώσσας προγραμματισμού είναι μια μορφή αξιωματικής σημασιολογίας, βασισμένης σε αλγεβρικούς κανόνες που περιγράφουν και χειρίζονται τη σημασιολογία του προγράμματος με τυπικό τρόπο.

Στη μαθηματική λογική, η αλγεβρική σημασιολογία είναι μια τυπική σημασιολογία που βασίζεται σε άλγεβρες. Για παράδειγμα, η τροπική λογική S4 χαρακτηρίζεται από την κλάση των τοπολογικών αλγεβρών Μπουλ (topological boolean algebras)—δηλαδή άλγεβρες Μπουλ με έναν εσωτερικό τελεστή (interior operator). Άλλες τροπικές λογικές χαρακτηρίζονται από άλλες άλγεβρες με τους δικούς τους τελεστές. Η κλάση των αλγεβρών Μπουλ χαρακτηρίζει την κλασική προτασιακή λογική (classical propositional logic), και την κλάση της προτασιακής ιντουισιονιστικής λογικής των αλγεβρών Χέιτινγκ (Heyting algebras).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Algebraic semantics της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).