Αλβέρτος Α΄ του Γκρουμπενχάγκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλβέρτος Α΄
δούκας του Μπράουνσβαϊχ
Ο θυρεός του Γκρουμπενχάγκεν: λευκός ίππος (Βεστφαλία), λέων επί ερυθρού πεδίου (Λάουτερμπεργ), λέων επί κυανού πεδίου (Εμπερστάιν). Επιγραφή: Nec aspera terrent, Δεν φοβάμαι τις δυσκολίες
πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν
Περίοδος1361 - 1383
ΠροκάτοχοςΕρνέστος Α΄
ΔιάδοχοςΈρικ
Γέννησηπ. 1339
Θάνατοςμάλλον το 1383 (ετών 44)
Τόπος ταφήςμονή Αγ. Αλεξάνδρου, Άινμπεκ
ΣύζυγοςΑγνή των Γουέλφων
ΕπίγονοιΈρικ
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΕρνέστος Α΄
ΜητέραΑδελαΐδα του Εμπερστάιν
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αλβέρτος Α΄ (π. 1339 - μάλλον το 1383) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν (1361-1383), που ήταν μέρος του δουκάτου του Μπράουνσβαϊχ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ερνέστου Α΄ πρίγκιπα του Γκρουμπενχάγκεν και της Αδελαΐδας, κόρης του Ερρίκου Β΄ κόμη του Εμπερστάιν. Ο πατέρας του απεβίωσε το 1361, αλλά ήδη δύο έτη πριν τον είχε συγκυβερνήτη. Παραχώρησε τις περιοχές Οστερόντε και Χέρτσμπεργκ στο νεότερο αδελφό του Φρειδερίκο. Είχε την έδρα του στο κάστρο Ζαλτσντερχέλντεν στο Άινμπεκ.

Ήταν εραστής της Ιστορίας και των Επιστημών, παρ' όλα αυτά οι ληστείες πλήθυναν κατά την περίοδό του. Ίσως εμπλεκόταν και ο ίδιος σε αυτές. Οι γείτονές του διαμαρτυρήθηκαν. Το 1361 μαζί με τον αδελφό του αρχιμανδρίτη (canon) Ιωάννη, διαφιλονίκησε με τον Όθωνα κόμη του Βάλντεκ, που το επόμενο έτος, στη μάχη του Αρνολντσχάουζεν, τους αιχμαλώτισε. Όταν ορκίστηκαν ότι δεν θα συνεχίσουν με αντεκδικήσεις, ελευθερώθηκαν.

Ο Αλβέρτος και οι υποτελείς του εισέβαλαν στη γειτονική Θουριγγία και έκαναν λεηλασίες. Τότε ο μαρκήσιος (landrave) Φρειδερίκος Γ΄, αφού οι απειλές του δεν εισακούσθηκαν, συγκέντρωσε στρατό 18.000 ανδρών, μεγάλο για την περίσταση και στρατοπέδευσε γύρω από το Άινμπεκ και το Ζαλτσντερχέλντεν, αλλά δεν έγινε τίποτε. Αποχωρώντας κατέστρεψε κωμοπόλεις και χωριά· κατέλαβε και γκρέμισε τα κάστρα των ληστών, υποτελών του Αλβέρτου. Ο πρίγκιπας εξαναγκάστηκε σε ειρήνη, σύντομα όμως την καταστρατήγησε, έτσι ο Φρειδερίκος Γ΄ εισέβαλε πάλι καταστρέφοντας το πριγκιπάτο.

Οι έριδες αυτές κατέστρεφαν τα οικονομικά του και αναγκαζόταν να υποθηκεύει ιδιοκτησίες του. Ενεχυρίασε την περιοχή του Χάμελιν (1365), το μερίδιό του στις περιοχές Άλτεβικ και Ζακ (1370), την πόλη του Χάμελιν (1372), το δικαστήριο, τον Ιουδαϊκό φόρο, τους μύλους του Μπράουνσβαϊχ. Επώλησε μερικά χωριά γύρω από το Άινμπεκ για 300 φλωρίνια του Ρήνου στον επίσκοπο του Χιλντεσχάιμ (1381).

Απεβίωσε μάλλον το 1383 και ετάφη στη μονή του Αγ. Αλεξάνδρου στο Άινμπεκ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Αγνή των Γουέλφων, κόρη του 2ου εξαδέλφου του Μάγκνους Β΄ πρίγκιπα του Βολφενμπύτελ και είχε τέκνο:

  • Ερρίκος π. 1383-1427, πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ferdinand Spehr (1875), "Albrecht II, Duke of Brunswick", Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (in German), 1, Leipzig: Duncker & Humblot, pp. 263 – 264