Αλαβάστρινο βάζο από την Ουρούκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλαβάστρινο βάζο από την Ουρούκ
αντίγραφο του βάζου στο Μουσείο της Περγάμου, στο Βερολίνο
ΟνομασίαΑλαβάστρινο βάζο από την Ουρούκ
Έτος δημιουργίας4η χιλ. π.Χ.
Διαστάσειςύψος: 93 cm
ΜουσείοΕθνικό Μουσείο του Ιράκ, Βαγδάτη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Το αλαβάστρινο βάζο από την Ουρούκ είναι σημαντικότατο τεκμήριο προϊστορικής τέχνης από την Ουρούκ. To έργο τέχνης είναι διακοσμημένο με ανάγλυφα αφηγηματικού χαρακτήρα και χρονολογείται στην τέταρτη χιλιετία π.Χ..

Ιστορικό του ευρήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αγγείο βρέθηκε από Γερμανούς αρχαιολόγους ασσυριολόγους στην έκτη φάση κατά σειρά περίοδο των ανασκαφών στην Ουρούκ τον χειμώνα του 1933/34 στo αρχαϊκό στρώμα ΙΙΙ του ναού της θεάς Ινάννα. Ήταν σπασμένο, μαζί με άλλα πολλά κομμάτια. Αφού έγινε η ανασυναρμολόγησή του, αντίγραφό του στάλθηκε στη Γερμανία, όπου εκτίθεται στο Μουσείο της Περγάμου, ενώ το γνήσιο μεταφέρθηκε στο Εθνικό Μουσείο του Ιράκ στη Βαγδάτη, όπου αποτελούσε τμήμα της πρώιμης σουμερικής τέχνης. Εκλάπη από τους Αμερικανούς στον πόλεμο του Ιράκ, και μαζί με άλλες πολλές χιλιάδες εκθέματα φυγαδεύτηκε στην Αμερική, για να επαναπατριστεί στις 12 Ιουνίου 2003 σε κακή κατάσταση. Σήμερα βρίσκεται και πάλι στο Εθνικό Μουσείο του Ιράκ.

Περιγραφή και ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εύρημα είναι από σμιλευμένο αλάβαστρο και φαίνεται ότι είχε επισκευαστεί στους αρχαίους χρόνους. Έχει ύψος περ. 93 εκ. και είναι εξωτερικά διακοσμημένο με τέσσερις ζωφόρους ανάγλυφων παραστάσεων. Ερμηνεύεται ως κοσμοθεωρία των αρχαίων Μεσοποταμίων. Από κάτω προς τα επάνω οι ζωφόροι περιγράφουν τη χλωρίδα και την πανίδα, ακολουθούμενες από τον ανθρώπινο κόσμο, πάνω από τον οποίο είναι η λατρεία των θεών.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βάζο της Ουρούκ χρονολογείται στη 4η χιλιετία π.Χ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Matthew Bogdanos, William Patrick: Die Diebe von Bagdad. Raub und Rettung der ältesten Kulturschätze der Welt, Dva 2006, ISBN 3421042012
  • Julius Jordan: Uruk-Warka. Nach den Ausgrabungen der deutschen Orient-Gesellschaft. WVDO 51. Biblio, Bissendorf Kr Osnabrück 2006. ISBN 3-7648-2645-2

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]