Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλί Ντεμί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλί Ντεμί
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΦιλιάτες
Συνθήκες θανάτουθάνατος στη μάχη
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΛύκειο Qemal Stafa
Πληροφορίες ασχολίας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλί Ντεμί (1918 - 1943) ήταν Αλβανός κομμουνιστής και αντιστασιακός κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Γεννημένος το 1918 στις Φιλιάτες της Ελλάδας το 1918 και προερχόμενος από τους κόλπους της μειονότητας των Τσάμηδων, υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΚ Αλβανίας. Σκοτώθηκε το 1943 σε μάχη εναντίον των γερμανικών δυνάμεων.

Δράση στην Αλβανία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλί Ντεμί φοίτησε στο Λύκειον, στα Τίρανα της Αλβανίας. Το 1939 συμμετείχε σε αντιφασιστικές διαδηλώσεις στα Τίρανα, ενώ έλαβε μέρος στην ίδρυση του αλβανικού κομμουνιστικού κόμματος.[1][2] Φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από τις ιταλικές δυνάμεις Κατοχής, ωστόσο απέδρασε και εντάχθηκε στις αντιστασιακές δυνάμεις της Αλβανίας. Σκοτώθηκε το 1943 κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στην περιοχή της Αυλώνας.

Τον Μάιο του 1944 ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δημιούργησε και ονόμασε προς τιμήν του μια μικτή μονάδα αποτελούμενη από Έλληνες και Τσάμηδες, το Δ΄ Τάγμα «Αλί Ντεμί» του 15ου συντάγματος του ΕΛΑΣ.[3]

Ακόμη η οδός Αλί Ντεμί καθώς και η συνοικία Αλί Ντεμί στα Τίρανα έλαβαν την ονομασία τους προς τιμήν του.

  1. [1] ENVER HOXHA VOLUME VI IULY 1980 - DECEMBER 1984 «8 NËNTORI » PUBLISHIN G HOUS E TIRAN A 1987 σελ 217
  2. A Biographical Dictionary of Albanian History By Robert Elsie [2]
  3. "...in May 1944 ”a mixed battalion of the Cham minority that was formed within ELAS-fighting units under the commando of the 15th regiment in the village of Kastanjë”, was called “Ali Demi” Kresti, Georgia: Verfolgung und Gedächtnis in Albanien: Eine Analyse postsozialistischer Erinnerungsstrategien, (ISBN 3-447-05544-8)