Αλί Καριμλί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλί Καριμλί
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση28  Απριλίου 1965, Σαάτλι
ΥπηκοότηταΑζερμπαϊτζάν
Πολιτικό κόμμαAzerbaijani Popular Front Party και Azerbaijani Popular Front
ΣπουδέςΚρατικό Πανεπιστήμιο του Μπακού
Επάγγελμαδιπλωμάτης
πολιτικός
Βραβεύσειςd:Q25538401
Υπογραφή
Αξίωμαμέλος της Εθνοσυνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλί Καριμλί (αζερικά: Əli Kərimli‎‎) γεννημένος Αλί Αμιρχούσεϊν ογλού Καρίμοφ ( αζερικά: Əli Əmirhüseyn oğlu Kərimov‎‎), στις 28 Απριλίου 1965 είναι ένας Αζέρος πολιτικός και ο επικεφαλής της ρεφορμιστικής πτέρυγας του κόμματος Λαϊκό Μέτωπο του Αζερμπαϊτζάν (APFP).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καρίμλι γεννήθηκε στην περιοχή Σαάτλι του νοτιοανατολικού Αζερμπαϊτζάν. Μετά από τη στρατιωτική θητεία στο σοβιετικό στρατό το 1985, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μπακού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ίδρυσε και ηγήθηκε του κινήματος Γιουρντ (Πατρίδα) που υποστήριξε τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις Τον Νοέμβριο του 1988, το Γιουρντ, υποστηριζόμενοαπό διανοούμενους, οργάνωσε μαθητικές συναντήσεις στο Μπακού για να διαμαρτυρηθεί για το κομμουνιστικό καθεστώς. Ειδικές μονάδες των υπηρεσιών ασφαλείας χρησιμοποιήθηκαν για την καταστολή των διαδηλώσεων. Όπως και οι άλλοι εθνικιστές του Αζερμπαϊτζάν, ο Καρίμοφ άλλαξε το όνομά του διαγράφοντας την ρωσική κατάληξη -οφ και έγινε Καριμλί.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 1989 ο Καριμλί οδήγησε το Γιουρντ στο νεοδημιουργημένο κίνημα του Λαϊκού Μετώπου του Αζερμπαϊτζάν (ΛΜΑ). Ήταν επικεφαλής ενός κομματικού πυρήνα στο πανεπιστήμιο του και συμμετείχε στη δημιουργία του καταστατικού χάρτη του κινήματος.

Το 1991, αφού έλαβε το δίπλωμά του, άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Μπακού. Ταυτόχρονα, ο Καριμλί εργάστηκε ως ανταποκριτής στην ανεξάρτητη εφημερίδα Azadlıq (Ελευθερία).

Τον Ιανουάριο του 1992, εξελέγη αναπληρωτής πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου του ΛΜΑ. Τον Απρίλιο του 1993, ο επικεφαλής του ΛΜΑ και Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αμπουλφάζ Ελτσίμπεϋ (πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης) διόρισε τον Καριμλί Υπουργό Εξωτερικών .

Μετά το πραξικόπημα το καλοκαίρι του 1993, το οποίο έφερε τον Χεϊντάρ Αλίγιεφ στην εξουσία, ο Καριμλί υπέβαλε την παραίτησή του. Το 1995, το ΛΜΑ μετονομάστηκε σε Κόμμα Λαϊκό Μέτωπο του Αζερμπαϊτζάν (ΚΛΜΑ), με τον Ελτσίμπεϋ να παραμένει πρόεδρος. Από το 1995 έως το 2000 ο Καριμλί ήταν ο πρώτος βοηθός του Ελτσίμπεϋ. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1995 και του 2000, εξελέγη επίσης μέλος του κοινοβουλίου. Το 2000, μετά το θάνατο του Ελτσίμπεϋ, το ΚΛΜΑ χωρίστηκε σε «συντηρητική» και «ρεφορμιστική» πτέρυγα. Ο Καριμλί έγινε επικεφαλής των "ρεφορμιστών", που αποτελούταν κυρίως από πρώην ακτιβιστές του Γιουρντ.

Από το 2003, ο Καρίμλι ζητά τη δημιουργία μίας ομάδας κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την άνοιξη του 2005, με πρωτοβουλία του Καριμλί, δημιουργήθηκε το μπλοκ των τριών κομμάτων της Ελευθερίας (Αζιτζίκ), το οποίο περιλαμβάνει τους ρεφορμιστές του ΚΛΜΑ, το Κόμμα Ισότητας (Müsavat) και το Δημοκρατικό κόμμα.

Ως άλλη προσπάθεια κατά των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης, το διεθνές διαβατήριό του κατασχέθηκε, καθιστώντας τον Αλί Καριμλί ως έναν από τους λίγους ηγέτες της αντιπολίτευσης στον κόσμο χωρίς έγκυρο διεθνές διαβατήριο.

Ο Καρίμλι δραστηριοποιείται στη διοργάνωση διαμαρτυριών που έχουν πλήξει το Μπακού από τον Μάρτιο του 2011, ως μέρος ενός περιφερειακού κύματος αναταραχών. Ανακρίθηκε για οκτώ ώρες από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Ζακίρ Καράλοφ στις 16 Απριλίου σχετικά με τις διαμαρτυρίες.[1]

Τον Απρίλιο του 2016, αφού ο Καριμλί επέκρινε την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για τις ενέργειές της κατά τη διάρκεια συγκρούσεων Αρμενίων-Αζερμπαϊτζάν το 2016, έγινε αντικείμενο σειράς διαμαρτυριών (η τελευταία που πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου μπροστά από το σπίτι του Καριμλί), που φέρεται να διοργανώθηκε από τις αρχές. Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης να εξοριστεί από τη χώρα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ίντικαμ Αλίγιεφ, οι επιθέσεις εναντίον του Καριμλί απλώς εκτρέπουν την προσοχή από πραγματικά σημαντικά ζητήματα και δοκιμάζουν τεχνολογίες για να αποσπάσουν τον δικαιολογημένο θυμό των ανθρώπων που προκαλείται από τις σοβαρές συνέπειες λανθασμένων αποφάσεων.[2] [3]

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ράζι Νουρουλάγιεφ, πρώην Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Λαϊκού Μετώπου του Αζερμπαϊτζάν, κατηγόρησε τον Αλί Καριμλί ότι έδωσε εντολή στα μέλη του κόμματος να δημιουργήσουν εκατοντάδες πλαστά προφίλ Facebook και ζήτησε από τον Αλί Καριμλί να αποκαλύψει την πηγή οικονομικής υποστήριξης για την εκπαίδευση του γιου του στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.[4]

Ο γιος του Τουρκέλ Καριμλί δέχεται κριτική στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι έχει πολυτελή και απρόσεκτη ζωή σε ακριβά κλαμπ του Λονδίνου.[5]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές
  • Forrest, Brett (28 Νοεμβρίου 2005). "Πάνω από ένα βαρέλι στο Μπακού". Fortune, σελ. 54 – 60.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ali Karimli Interrogated For 8 Hours!». Azeri Report. 16 April 2011. http://azerireport.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2721&Itemid=42. Ανακτήθηκε στις 26 April 2011. 
  2. Danger of attacks against Ali Karimli Αρχειοθετήθηκε 2016-08-05 στο Wayback Machine.. Meydan TV, 14 April 2016
  3. «Активисты гражданского общества выразили поддержку Али Керимли, 2016 Aпрель 13, Contact.az». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2016. 
  4. Trend.Az (24 Φεβρουαρίου 2015). «Razi Nurullayev: "Əli Kərimli mənə dedi ki..." (FOTO)». Trend.Az (στα Αζερμπαϊτζανικά). Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2019. 
  5. «"Today we'll have fun..." (Karimli's son in elite London bar)». azeridaily.com. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Ali Karimli στο Wikimedia Commons