Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μπακού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μπακού
Bakı Dövlət Universiteti
Τύποςδημόσιο
Ίδρυση1919
Ακαδημαϊκό προσωπικό1.300
ΤοποθεσίαΜπακού
Ιστότοποςwww.bsu.edu.az
Το αρχικό έμβλημα του Κρατικού Πανεπιστήμιο του Μπακού (1919)
Οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου το 1923

To Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μπακού (αζερ. Bakı Dövlət Universiteti‎‎, BDU) είναι δημόσιο πανεπιστήμιο στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Ιδρύθηκε το 1919 από το κοινοβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, με αρχικές σχολές τη φιλοσοφική (τμήματα ιστορίας και φιλολογίας), τη φυσικομαθηματική, τη νομική και την ιατρική σχολή, και αρχικό αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών[1] 1.094.

Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν και το Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν ιδρύθηκαν ως ανεξαρτητοποιούμενες αντίστοιχες πρώην σχολές του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μπακού.

Μεταξύ των αποφοίτων του BDU συγκαταλέγονται δύο πρώην πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, οι Αμπουλφάζ Ελτσιμπέη και Χεϊντάρ Αλίγιεφ. Ο πρώτος πήρε πτυχίο αραβικής γλώσσας και φιλολογίας, ενώ ο δεύτερος ιστορίας. Επίσης ο σημαντικός φυσικός Λεβ Λαντάου (Βραβείο Νόμπελ 1962) σπούδασε στο BDU από το 1922 έως το 1924.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μπακού ιδρύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1919 με απόφαση του Κοινοβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Ο πρώτος πρύτανης του νέου Πανεπιστημίου ήταν ο Βασίλι Ραζουμόφσκι, πρώην καθηγητής της χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Καζάν.

Μεταξύ των κορυφαίων καθηγητών του ιδρύματος κατά τη δεκαετία του 1920 ήταν ο Αζέρος συγγραφέας Αμπντουραχίμ μπεκ Χακβερντίγιεφ, ο ανατολιστής καθηγητής Π.Κ. Τζούζε, ο A.O. Μακοβέλσκι και ο Α.Ο. Μίσελ.

Το 1930 το Πανεπιστήμιο διαλύθηκε σύμφωνα με απόφαση του συμβουλίου του Λαϊκού Κομισαριάτου Αναδιοργάνωσης. Στη θέση του δημιουργήθηκε το Ανώτατο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μπακού επανασυστάθηκε το 1943 και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε το επιστημονικό και εκπαιδευτικό κέντρο του Αζερμπαϊτζάν. Παρά τη μεγάλη έλλειψη διδασκόντων, καθώς οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί έλειπαν στον πόλεμο, το ίδρυμα κατόρθωσε να κρατήσει τη δραστηριότητά του. Το 1945 οι καθηγητές του διεδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην ίδρυση της Ακαδημίας Επιστημών του Αζερμπαϊτζάν. Τα περισσότερα από τα άλλα μεταγενέστερα Α.Ε.Ι. της ομόσπονδης δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, όπως το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν, το Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν και η Κρατική Παιδαγωγική Ακαδημία του Αζερμπαϊτζάν, ιδρύθηκαν από την ανεξαρτητοποίηση αντίστοιχων μονάδων του BDU.

Τα έτη μετά το 1969 μπορούν να θεωρηθούν ως χρόνια αναπτύξεως προς την κατεύθυνση των θετικών γνώσεων και επιστημών. Κατά τη μακρά περίοδο από τότε μέχρι σήμερα συστάθηκαν τμήματα που καλύπτουν σύγχρονα πεδία, αλλά και περί τα 30 ερευνητικά εργαστήρια. Επιπροσθέτως, με το σημαντικό ιστορικό του υπόβαθρο και παράδοση, το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μπακού διατηρεί τη θέση του ως το μείζον επιστημονικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα του σημερινού Αζερμπαϊτζάν.[2] Σήμερα προσφέρει 55 διαφορετικά πτυχία και 153 μεταπτυχιακά διπλώματα ειδικεύσεως.

Διεθνείς συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σταδιακώς το ίδρυμα οικοδομεί τις διεθνείς του σχέσεις και συνεργασίες. Είναι πλέον μέλος διάφορων ενώσεων Α.Ε.Ι., όπως της Ενώσεως Πανεπιστημίων της Ευρασίας, η οποία περιλαμβάνει τα περισσότερα πανεπιστήμια της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως, και του Δικτύου (ή Ενώσεως) Βαλκανικών Πανεπιστημίων, όπως και της Ενώσεως Πανεπιστημίων του Καυκάσου. Από το 2002 έως το 2004 το BDU ήταν επικεφαλής της Ενώσεως Πανεπιστημίων της Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον, έχει υπογράψει συμφωνίες επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, καθώς και προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και διδασκόντων, με το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής, το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, το τεχνολογικό πάρκο Σοφία-Αντίπολις στη νότια Γαλλία, το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου, το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και άλλα.[2]

Ως αποτέλεσμα αυτών των συμφωνιών, το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μπακού διοργανώνει από κοινού με τα παραπάνω ιδρύματα επιστημονικά συνέδρια και εκδίδει συγγράμματα.[2]

Τμήματα και ινστιτούτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στιγμιότυπο από την τελετή αναγορεύσεως του Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε επίτιμο διδάκτορα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μπακού (3 Σεπτεμβρίου 2010)
  1. Μηχανικής και μαθηματικών
  2. Εφαρμοσμένων μαθηματικών και οικονομικής κυβερνητικής
  3. Φυσικής
  4. Χημείας
  5. Βιολογίας
  6. Οικολογίας και εδαφολογίας
  7. Γεωλογίας
  8. Γεωγραφίας
  9. Ιστορίας
  10. Φιλολογίας
  11. Θεολογίας
  12. Διεθνών σχέσεων και οικονομίας
  13. Δημοσιογραφίας
  14. Νομικής
  15. Ανατολικών σπουδών
  16. Κοινωνικών επιστημών και ψυχολογίας
  17. Βιβλιοθηκονομίας (το μοναδικό του είδους του τμήμα σε όλο το Αζερμπαϊτζάν)[3]

Ερευνητικά ινστιτούτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
  2. Ινστιτούτο Προβλημάτων Θεωρητικής Φυσικής

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «History of Baku State University» (στα Ρωσικά). Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2015. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Baku State University, History». 
  3. Kniffel, Leonard (Ιούνιος 2014). «Building a pipeline to education in Azerbaijan: How library service is burgeonioil-rich nation». American Libraries (Media Source Inc.) 45 (6): 46–49. https://archive.org/details/sim_american-libraries_2014-06_45_6/page/46. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]