Αλέξανδρος Ράλλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλέξανδρος Ράλλης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1909
Αθήνα
Θάνατος2000
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΑξιωματικός Β.Ν.
Οικογένεια
ΣύζυγοςΖωή Μανέτα
ΤέκναΜαρία Χριστίνα Ράλλη , Κωνσταντίνος Ράλλης
Οικογένειαοικογένεια Κολοκοτρώνη και Οικογένεια Ράλλη
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΕλληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Ο Αλέξανδρος Ράλλης (Αθήνα 1909 - 2000) . Υπήρξε αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του Δημητρίου Ράλλη, αξιωματικού του στρατού, και της Δανάης Θεοχαρίδη. Καταγόταν από την παλιά αθηναϊκή οικογένεια Ράλλη, συγγενής του Καθηγητού Κωνσταντίνου Ράλλη και του πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη. Εισήλθε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1925. Μετέσχε του Ελληνοιταλικού πολέμου 1940-41 ως ύπαρχος του υποβρυχίου "Νηρεύς" . Με την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς το 1941 ακολούθησε την αποδημία του στόλου στην Αλεξάνδρεια όπου υπήρξε διαδοχικά κυβερνήτης[1] των υποβρυχίων "Παπανικολής" (1941-1942) , "Νηρευς" (1942 - 1943), και "Πιπίνος" (1943-1944). Με τα υποβρύχια αυτά εξετέλεσε επιθετικές περιπολίες στην Ανατ.Μεσόγειο και αποβιβάσεις πρακτόρων και υλικού στις Ελληνικές ακτές. Τον Ιούλιο του 1942 ο "Νηρευς", , βύθισε[2] τρία ιστιοφόρα βόρεια της Καρπάθου ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτος στο στενό Ρόδου-Σύμης βύθισε[2] το έμφορτο ιταλικό οπλιταγωγό Fiume 1.500 τόνων. Τον Οκτώβριο του 1943 παρέλαβε[2] στην Αγγλία το υποβρύχιο "Πιπινος", με το οποίο βύθισε[2] τον Μάρτιο του 1944 το μηχανοκίνητο ιστιοφόρο Ταξιάρχης δώδεκα τόνων. Μεταπολεμικά διετέλεσε : Κυβερνήτης της κορβέτας Τομπάζης και των αντιτορπιλικών Μιαούλης και Θεμιστοκλής, Διοικητής Υποβρυχίων, Ναυτικός Ακόλουθος στην Ουάσιγκτων, Ναυτικός Διοικητής Βορείου Αιγαίου, Αρχηγός Β' και Γ' κλάδου ΓΕΝ, Γ' ΜΕΟ και Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Την περίοδο 1961 - 1964 διετέλεσε Αρχηγός Κρητικού και Ιονίου Πελάγους. Αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Αντιναυάρχου ε.α.

Την περίοδο 1977-1980 διετέλεσε Πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.

Τιμήθηκε με : Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικος, Ταξιάρχες και Χρυσούς Σταυρούς Γεωργίου Α' και Φοίνικος μετά ξιφών, Πολεμικό Σταυρό (τρίς), Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας (δις), Μετάλλιο Εξαιρέτων Πραξεων, Σταυρό Αγώνος Β.Ν., Μετάλλια Πολέμου 1940-41 και 1941-45, Βρετανικό Σταυρό Διακεκριμμένης Υπηρεσίας (D.S.C.), Σταυρό Λεγεώνος Αξίας (Η.Π.Α), Διάσημο Ν.Ι. (Τυνησία).

Ήταν παντρεμένος με την Ζωή το γένος Ιωάννη Μανέτα και απέκτησε δύο παιδιά: την Μαρία-Χριστίνα Ράλλη-Campbell και τον Κωνσταντίνο Ράλλη, Πρέσβυ.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στοιχεία για το υποβρύχιο "Νηρευς", από την υπηρεσία ιστορίας Ναυτικού
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Επετειολόγιο[νεκρός σύνδεσμος], από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων.