Αλέκος Μαθιουδάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αλέκος Μαθιουδάκης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αλέκος Μαθιουδάκης (Ελληνικά)
Γέννηση1919
Θάνατος2002
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
συγγραφέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων

Ο Αλέκος Μαθιουδάκης (1919-2002), ήταν κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και συγγραφέας. Διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας Κοξαρές Ρεθύμνου και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1919 στο χωριό Κοξαρέ του Δήμου Φοίνικα του Νομού Ρεθύμνου. Από πολύ νέος συμμετείχε στο λαϊκό κίνημα, αρχικά ως μέλος της ΟΚΝΕ και αργότερα ως μέλος του ΚΚΕ. Πολέμησε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, αμέσως μετά τη στρατιωτική του θητεία, που ολοκλήρωσε λίγο καιρό νωρίτερα. Όταν κατέρρευσε το μέτωπο με την εισβολή των Γερμανών, έμεινε στην Αθήνα χωρίς να καταφέρει να φτάσει στην Κρήτη.

Μέσα από το ΕΑΜ στο οποίο εντάχθηκε από την ίδρυσή του, το Σεπτέμβριο του 1941, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις κατά των Γερμανών στην Αθήνα. Στις αρχές του 1942 κατάφερε να φτάσει με πλοίο με στην Κρήτη, όπου και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση μαζί με άλλους καπετάνιους στην πρώτη ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ στο Ρέθυμνο. Αναδείχθηκε καπετάνιος λόχου και ένας από τους πρωταγωνιστικούς παράγοντες της αντίστασης στην περιοχή των επαρχιών Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου. Κορυφαίο γεγονός της αντιστασιακής του δράσης ήταν η Μάχη των Ποταμών Αμαρίου εναντίον των Γερμανών, τον Σεπτέμβριο του 1944.

Μετά την απελευθέρωση πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '50, στις φυλακές λόγω των αριστερών πεποιθήσεών του. Αργότερα αποφυλακίστηκε και έγραψε σε τέσσερα βιβλία τα περισσότερα γεγονότα της Κατοχής και της Αντίστασης στο Νομό Ρεθύμνου.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1981 ήταν υποψήφιος βουλευτής νομού Ρεθύμνης με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Δραστηριοποιήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου και εκλεγόταν για 8 χρόνια ως πρόεδρος της κοινότητας Κοξαρέ.

Ήταν νυμφευεμένος με την Στυλιανή Σ. Βότζη απο τον Κοξαρέ με καταγωγή από τον Άγιο Ιωάννη Σφακίων.

Πέθανε το 2002 σε ηλικία 83 ετών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καπετάν Αλέκου Μαθιουδάκη, Αντιστασιακές αναμνήσεις, Αθήνα 1982
  • Εφημερίδα Ριζοσπάστης