Αιολόσφαιρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απεικόνιση της αολόσφαιρας του Ήρωνα

Η αιολόσφαιρα, επίσης γνωστή ως μηχανή του Ήρωνα, είναι μια απλή ατμομηχανή η οποία περιστρέφεται όταν η κεντρική παροχή νερού θερμαίνεται. Η ροπή παράγεται από πίδακες ατμού οι οποίοι αποχωρούν από το στρόβιλο, κάτι σαν πυραυλοκινητήρας.[1] Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Ήρων ο Αλεξανδρινός περιέγραψε την συσκευή στην Ρωμαϊκή Αίγυπτο και πολλές πηγές του αποδίδουν την εφεύρεση.[2]

Η αιολόσφαιρα του Ήρωνα είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος ατμοστρόβιλος αντίδρασης ή ατμομηχανή.[3]

Εκτός από τον Ήρωνα, ο Βιτρούβιος αναφέρθηκε σε μια αιολόσφαιρα τον 1ο αιώνα π.Χ. στο σύγγραμμά του Περί αρχιτεκτονικής. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν γράφει για την ίδια μηχανή ή σε κάποιον πρόδρομό της, καθώς δεν περιγράφει τα τμήματα που περιστρέφονται.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «NASA Glenn Learning Technologies Project (LTP)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Δεκεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2019. 
  2. Hero (1899). «Pneumatika, Book II, Chapter XI». Herons von Alexandria Druckwerke und Automatentheater (στα Greek και German). Wilhelm Schmidt (translator). Leipzig: B.G. Teubner. σελίδες 228–232. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. "turbine." Encyclopædia Britannica. 2007. Encyclopædia Britannica Online. 18 July 2007 <http://www.britannica.com/eb/article-45691>.