Αιολόσφαιρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απεικόνιση της αολόσφαιρας του Ήρωνα

Η αιολόσφαιρα, επίσης γνωστή ως μηχανή του Ήρωνα, είναι μια απλή ατμομηχανή η οποία περιστρέφεται όταν η κεντρική παροχή νερού θερμαίνεται. Η ροπή παράγεται από πίδακες ατμού οι οποίοι αποχωρούν από το στρόβιλο, κάτι σαν πυραυλοκινητήρας.[1] Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Ήρων ο Αλεξανδρινός περιέγραψε την συσκευή στην Ρωμαϊκή Αίγυπτο και πολλές πηγές του αποδίδουν την εφεύρεση.[2]

Η αιολόσφαιρα του Ήρωνα είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος ατμοστρόβιλος αντίδρασης ή ατμομηχανή.[3]

Εκτός από τον Ήρωνα, ο Βιτρούβιος αναφέρθηκε σε μια αιολόσφαιρα τον 1ο αιώνα π.Χ. στο σύγγραμμά του Περί αρχιτεκτονικής. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν γράφει για την ίδια μηχανή ή σε κάποιον πρόδρομό της, καθώς δεν περιγράφει τα τμήματα που περιστρέφονται.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. NASA Glenn Learning Technologies Project (LTP)
  2. Hero (1899). «Pneumatika, Book II, Chapter XI». Herons von Alexandria Druckwerke und Automatentheater (στα Greek και German). Wilhelm Schmidt (translator). Leipzig: B.G. Teubner. σελίδες 228–232. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. "turbine." Encyclopædia Britannica. 2007. Encyclopædia Britannica Online. 18 July 2007 <http://www.britannica.com/eb/article-45691>.