Αθλητική ταινία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μια αθλητική ταινία είναι ένα είδος κινηματογραφικών ταινιών στο οποίο οποιοδήποτε συγκεκριμένο άθλημα παίζει εξέχοντα ρόλο στην πλοκή της ταινίας ή λειτουργεί ως κεντρικό θέμα της. Είναι μια παραγωγή στην οποία ένα άθλημα ή ένα θέμα που σχετίζεται με τον αθλητισμό προβάλλεται σε περίοπτη θέση ή αποτελεί το επίκεντρο της πλοκής. Παρόλα αυτά, ο αθλητισμός είναι τελικά σπάνια το κεντρικό μέλημα τέτοιων ταινιών και ο αθλητισμός παίζει πρωτίστως έναν αλληγορικό ρόλο. [1] Επιπλέον, οι λάτρεις των σπορ δεν είναι απαραιτήτως ο δημογραφικός στόχος σε τέτοιες ταινίες, αλλά τείνουν να διατηρούν υψηλή παρακολούθηση και εκτίμηση για τέτοιες ταινίες.

Υποείδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπορούν να εντοπιστούν αρκετές υποκατηγορίες αθλητικών ταινιών, αν και οι οριοθετήσεις μεταξύ αυτών των υποειδών, όπως και στη ζωντανή δράση, είναι κάπως ρευστές.

Τα πιο κοινά αθλητικά υποείδη που απεικονίζονται σε ταινίες είναι το αθλητικό δράμα και η αθλητική κωμωδία. Και οι δύο κατηγορίες συνήθως χρησιμοποιούν αντικείμενα παιδικής χαράς, αγώνες, πλάσματα παιχνιδιού και άλλα στοιχεία που συνήθως συνδέονται με βιολογικές ιστορίες.

Οι αθλητικές ταινίες τείνουν να παρουσιάζουν έναν πιο πλούσιο αθλητικό κόσμο και μπορεί επίσης να είναι πιο προσανατολισμένες στον παίκτη ή θεματικά περίπλοκες. Συχνά, παρουσιάζουν έναν ήρωα με περιπετειώδη προέλευση και μια σαφή διάκριση μεταξύ της ήττας και της νίκης που τίθενται μεταξύ τους σε έναν αγώνα παιχνιδιού.

Θεματικά, η ιστορία είναι συχνά η «ομάδα μας» εναντίον της «ομάδας τους». Η ομάδα τους θα προσπαθεί πάντα να κερδίζει και η ομάδα μας θα δείχνει στον κόσμο ότι αξίζουν αναγνώριση ή λύτρωση. Η ιστορία δεν χρειάζεται πάντα να περιλαμβάνει μια ομάδα. Η ιστορία θα μπορούσε επίσης να αφορά έναν μεμονωμένο αθλητή ή η ιστορία θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε ένα άτομο που παίζει σε μια ομάδα. [2]

Αθλητική κωμωδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αθλητική κωμωδία συνδυάζει το είδος αθλητικών ταινιών με στοιχεία ταινιών κωμωδίας. Παραδοσιακά, αυτές οι ταινίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο χιούμορ και την πολύ σωματική κωμωδία, όπως κάποιος να πληγώνεται με κωμικό τρόπο. Μια τυπική ιστορία μπορεί να περιστρέφεται γύρω από κάποιον που χάνει τα μάτια του το άθλημα που παίζει και προσπαθεί να επιστρέψει σε αυτό. [3] Παραδείγματα και βασικά στοιχεία του είδους περιλαμβάνουν τις ταινίες:The Waterboy, The Longest Yard, Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby και Blades of Glory. [4]

Αθλητικό δράμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αθλητικό δράμα συνδυάζει το είδος αθλητικών ταινιών με στοιχεία δραματικής ταινίας. Αυτές οι ταινίες βασίζονται σε συγκρούσεις, που συνήθως περιστρέφονται γύρω από έναν αθλητή ή μια ομάδα. Αυτά τα δράματα μπορούν περαιτέρω να χωριστούν σε κατηγορίες, ορισμένες ταινίες που επικεντρώνονται στον αγώνα όπως το 42 (2013) ή εστιάζουν σε μια συγκεκριμένη στιγμή της ιστορίας όπως το I, Tonya (2018). [5] Παραδείγματα αυτού του συνολικού είδους/τύπου περιλαμβάνουν: Δάφνες στο ρινγκ (1947), Ο κόσμος είναι δικός μου (1961), Ρόκυ: Τα Χρυσά Γάντια (1976), Hoosiers (1986), Remember the Titans (2000), Moneyball (2011), Κόντρα σε Όλα (2019), Ferrari (2023) και η τριλογία γκολ!.

Βραβευμένες ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχουν υπάρξει πολλές αθλητικές ταινίες που έχουν γίνει βραβευμένα φαινόμενα. Αρκετές ταινίες έχουν προταθεί και κερδίσει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, συμπεριλαμβανομένων των ταινιών Οι Δρόμοι της Φωτιάς (1981), Ρόκυ: Τα Χρυσά Γάντια (1976) και Million Dollar Baby (2004). [6] Άλλες ταινίες που έλαβαν βραβεία υψηλού επιπέδου είναι το Τζέρι Μαγκουάιρ (Καλύτερος Β' Ανδρικός ρόλος, 1996), Bull Durham (Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, 1988) και το Καράτε Κιντ (Καλύτερος Β' Ανδρικός ρόλος, 1984). Ανεξάρτητα από τα βραβεία που έχουν απονεμηθεί σε αυτές τις αθλητικές ταινίες, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το είδος αγαπήθηκε από πολλούς. [7]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Friedman, Lester D. (2020) Αθλητικές ταινίες Rutgers University Press ISBN 9780813599885
  • (fr) Julien Camy and Gérard Camy, ed. Du Bailli de Suffren (2016) Sport&Cinéma (1200 ταινίες, 60 αθλήματα, 80 συνεντεύξεις)
  • Edgington, Erskine, Welsh (2010) Encyclopedia of Sports Films Scarecrow Press ISBN 9780810876538
  • Allen & Hershenson (1996) Αφίσες αθλητικών ταινιών ISBN 9781887893152

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Crosson, Seán (2013). Sport and Film. Abingdon, Oxon: Routledge. σελ. 60. ISBN 9780415569934. 
  2. Firestein, David J. (2007). «Fields of Dreams: American Sports Movies». E Journal USA 12. 
  3. «Sports». The Script Lab (στα Αγγλικά). 26 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2022. 
  4. Williams, Eric R. Screen adaptation : beyond the basics : techniques for adapting books, comics, and real-life stories into screenplays. Ayres, Tyler. New York. ISBN 978-1-315-66941-0. 
  5. «Subgenre - Sports Drama». AllMovie (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2022. 
  6. Mangubat, Lio (14 Ιανουαρίου 2020). «The Spin List: These are the sports movies that have won Best Picture at the Oscars». The Spin. 
  7. Conti • •, Kristen. «Oscar-Worthy Sports Films Throughout History». NBC4 Washington (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2022.