Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αθανασία της Αιγίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αθανασία της Αιγίνης
Γέννηση8ος αιώνας[1]
Αίγινα
Κοίμηση14  Αυγούστου 860
ΕορτασμόςΠύλη:Ορθοδοξία/Εορτολόγιο/18 Απριλίου

Η Οσία Αθανασία της Αιγίνης (περ. 790 – 14 Αυγούστου 860) ήταν μοναχή και υπήρξε για ένα διάστημα σύμβουλος της αυτοκράτειρας Θεοδώρας Β΄.[2] Υπηρέτησε ως ηγουμένη και ήταν γνωστή για τη θαυματουργική θεραπεία των αρρώστων και των δαιμονισμένων.

Ο βίος της Οσίας Αθανασίας περιέχεται μόνο σε βιογραφικό που βρίσκεται στο χειρόγραφο Vaticanus Graecus 1660 του 916 μ.χ.. Ο συγγραφέας είναι άγνωστος. Ωστόσο, οι μελετητές πιστεύουν ότι πιθανότατα επρόκειτο για άνδρα, λόγω των αντρικών χρόνων που βρέθηκαν στο κομμάτι, και ότι γράφτηκε αμέσως μετά τον θάνατο της Οσίας.

Η Αθανασία ήταν κόρη χριστιανών ευγενών, του Νικήτα και της Ειρήνης, και βίωσε τη μυστική ένωση ενός αστεριού που σμίγει με την καρδιά, ενώ ύφαινε στον αργαλειό όταν ήταν νεαρή κοπέλα. Ήθελε μια πνευματική ζωή, αλλά ένα αυτοκρατορικό διάταγμα απαιτούσε από όλες τις ανύπαντρες γυναίκες σε ηλικία γάμου να παντρευτούν στρατιώτες. Σε ηλικία 16 ετών, με την προτροπή των γονιών της, συμμορφώθηκε και παντρεύτηκε έναν νεαρό αξιωματικό. Δεκαέξι μέρες μετά τον γάμο της, ο σύζυγός της σκοτώθηκε σε μάχη. Παντρεύτηκε ξανά, αυτή τη φορά με έναν βαθιά θρησκευόμενο άντρα που ήθελε να γίνει μοναχός και έφυγε για να το κάνει με την ευλογία της.

Η Αθανασία έδωσε τότε το μεγαλύτερο μέρος των υπαρχόντων της, μετέτρεψε το σπίτι της σε μοναστήρι και άρχισε να χτίζει εκκλησίες. Υπηρέτησε ως ηγουμένη και ήταν γνωστή για τη θαυματουργική θεραπεία των αρρώστων και των δαιμονισμένων. Ενώ συνέρρεαν πλήθη για να τη δουν και η φήμη της μεγάλωνε, μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη αναζητώντας τη μοναξιά σε ένα κελί για επτά χρόνια. Ενώ ήταν κλεισμένη στο κελί, έγινε σύμβουλος της αυτοκράτειρας Θεοδώρας Β΄. Μετά από επτά χρόνια, επέστρεψε στην Αίγινα όπου πέθανε από φυσικά αίτια τρεις μέρες αργότερα στις 14 Αυγούστου 860. Η μνήμη της τιμάται στις 18 Απριλίου.[3]

Τα λείψανά της φυλάσσονται σε μια ειδικά κατασκευασμένη λειψανοθήκη και είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους δυνάμεις.

  1. Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. Kirk, Martha Ann (2004). Women of Bible lands : a pilgrimage to compassion and wisdom. Collegeville, Minn.: Liturgical Press. ISBN 0814651569. 
  3. Great Synaxaristes: (in Ελληνική) Ἡ Ὁσία Ἀθανασία ἡ Θαυματουργός ἐξ Αἰγίνης. 18 Απριλίου. ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]