Αθανάσιος Τριανταφύλλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για προσωπικότητες με ίδιο επίθετο, δείτε: Τριανταφύλλου
Αθανάσιος Τριανταφύλλου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1803
Λήμνος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός

Ο Αθανάσιος Τριανταφύλλου από τη Λήμνο (γεν. 1803) υπήρξε αγωνιστής στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 με το βαθμό του εικοσιπένταρχου. Στο Αρχείο Αγωνιστών του 21 δεν έχει καταγραφεί.

Η δράση του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αθανάσιος Τριανταφύλλου γεννήθηκε στη Λήμνο το 1803. Συμμετείχε στην Επανάσταση από τον Αύγουστο 1824 τουλάχιστον, όταν αναφέρεται να υπηρετεί ως στρατιώτης στην άμυνα των Σπετσών υπό τον χιλίαρχο Καραγεώργη Βούλγαρη. Στη συνέχεια τον ακολούθησε στην εκστρατεία της Αρκαδίας. Το 1828 κατατάχτηκε στη Δ΄ χιλιαρχία του Διαμαντή Ζέρβα και στις 3 Μαΐου βρισκόταν στον Πόρο, από όπου μετέβη στην Τρίπολη μετέχοντας σε μάχες κατά του Ιμπραήμ. Δύο μήνες αργότερα προβιβάστηκε σε πένταρχο και με τη χιλιαρχία του μεταβαίνει στην περιοχή Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Το 1829 είχε προαχθεί σε εικοσιπένταρχο και υπηρετούσε στην Ζ΄ χιλιαρχία του Τσάμη Καρατάσου.

Επί Καποδίστρια εντάχθηκε ως δεκανέας στο 2ο λόχο του ΣΤ΄ ελαφρού τάγματος, υπό τον στρατηγό Ν. Κριεζώτη. Με τη μονάδα του έλαβε μέρος σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Στερεά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]