Αθανάσιος Ξόδιλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αθανάσιος Ξόδιλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1780
Βυτίνα Αρκαδίας
Θάνατος1846
Κισινάου
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταέμπορος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός

Ο Αθανάσιος Ξόδιλος (Βυτίνα Γορτυνίας, 1780 - Κισνόβιο Βεσσαραβίας, μετά το 1846) ήταν Έλληνας έμπορος, φιλικός και απομνημονευματογράφος[1].

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αθανάσιος Ξόδιλος γεννήθηκε στη Βυτίνα γύρω στα 1780. Το 1814 εγκαταστάθηκε στη Βεσσαραβία, ανέπτυξε επιτυχημένη εμπορική δραστηριότητα και υπήρξε μέλος της Εν Αθήναις Εταιρείας των φιλομούσων[2] από το 1817.

Το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Δημήτριο Καλαματιανό, έφθασε στον ανώτερο βαθμό του ιερέα και αναδείχθηκε σ' ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της[3]. Έκτοτε, συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση του '21, στηρίζοντας οικονομικά τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στρατολογώντας άνδρες για την επανάσταση στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες. Πολύ λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του μετά το 1821, εκτός του βιβλίου του "Πρόοδος της Εταιρείας των Φιλικών εν τη επαναστάσει", το οποίο αναφέρεται στα γεγονότα της Βεσσαραβίας και της Μολδαβίας κατά την έναρξη της Επανάστασης του '21 και περιέχει σημαντικό υλικό για το κίνημα του Υψηλάντη και τη Φιλική Εταιρεία. Υπάρχει ακόμα, μέρος της της αλληλογραφίας του, κυρίως με τον Εμμανουήλ Ξάνθο, ο οποίος τον αναφέρει:

... ήτον εις των μεγαλεμπόρων Ελλήνων εις Βεσσαραβίαν, Πελλοπονήσιος, εν υπολείψει και ευνοία παρά τη ρωσσική εκεί διοικήσει, εις των ενθερμοτέρων αδελφών της Εταιρείας, πολλά δαπανήσας και ενεργήσας εν τη επαναστάσει προς ενθάρρυνσιν των εν Γαλατζίω και Σκουλενίω Ελλήνων στρατιωτών... [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, τομ 7, Εκδοτική Αθηνών
  2. 2,0 2,1 Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τομ.12, σελ.30, Αθήνα
  3. Ε.Κ.Τ. (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) από το biblionet.gr

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

’Αθανασίου Ξοδίλου: Ή Εταιρεία τών Φιλικών καί τά πρώτα συμβάντα τοϋ 1821, ’Ανέκδοτα άπομνημονεύματα, προκηρύξεις, γράμματα κ.ά. κείμενα. Έκδοση Λ. I. Βρανούση καί Ν. Καμαριανοϋ, Άθήναι 1964.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]