Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αεροδρόμιο Έδεσσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Αεραθλητικό Κέντρο Μακεδονίας Θράκης[1] βρίσκεται στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν 28 χλμ Β.Δ. της Έδεσσας 4 χλμ βόρεια της λίμνης Βεγορίτιδος, στην θέση “ χερσολίβαδο Ζέρβης ”. Απέχει 5 χλμ από το χωρίο Αρνισσα 4 χλμ από το χωριό Παναγίτσα και 2 χμ από το χωριό Ζέρβη. Τα βασικά στοιχεία των διαδρόμων του αεροδρομίου, είναι τα εξής:

α.- Θέση (συντεταγμένες) : 40 51’10’’ B , 21 49’ 40’’A

Χάρτης

β.- Διεύθυνση διαδρόμων αποπροσγείωσης : 08-26

γ.- Υψόμετρο από θάλασσα : 2.120 ft. ( 636 μέτρα )

δ.- Διαμήκης κλίση διαδρόμων : 0,278%

ε.- Μήκος διαδρόμων :

α’ διάδρομος 1.500 μέτρα. πλάτος 20 μέτρα

β’ διάδρομος 1.100 μέτρα. πλάτος 30 μέτρα


Μορφολογία Περιοχής :

Tο έδαφος της περιοχής ,αποτελείται από φερτές ύλες ,που εναποτέθηκαν από τους διάφορους χείμαρρους που υπάρχουν στην περιοχή, κατεβαίνουν από τον Βόρρα και κατευθύνονται στην λίμνη Βεγορίτιδα . Έτσι το έδαφος της περιοχής είναι κυρίως αμμώδες . Όλο το λεκανοπέδιο, είναι επικλινές με ελαφρά κατωφέρεια από τους πρόποδες του Βόρρα , μέχρι την λίμνη. Ανατολικά του αεροδρομίου και σε απόσταση 300 μέτρων απλώνεται με κατεύθυνση Β-Ν λοφοσειρά ύψους 20 μέτρων στην θέση “ Τριπόταμος ” . Δυτικά του αεροδρομίου και σε απόσταση 2,5 χμ , βρίσκεται το ύψωμα “ Κάτω οξιά ” με υψόμετρο 650 μέτρων από το ύψος του αεροδρομίου .Βόρεια του αεροδρομίου και σε απόσταση 2 χλμ. υψώνεται το όρος Βόρρα με ύψος 2,552 μέτρων από την Θάλασσα. Νότια του αεροδρομίου απλώνεται πεδιάδα μέχρι την λίμνη “Βεγορίτιδα”.

ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η Αερολέσχη Έδεσσας διαθέτει σήμερα ,το μοναδικό ιδιόκτητο αεροδρόμιο στην Ελλάδα που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αεραθλητικούς σκοπούς. Τα τμήματά της ελέγχονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενώ είναι τακτικό μέλος της Εθνικής Αερολέσχης Ελλάδος που είναι και η ανώτερη εποπτεύουσα αεραθλητική αρχή . Είναι δε από τις μεγαλύτερες Αερολέσχες στην Ελλάδα και από άποψη δυναμικού και τμημάτων αλλά και από τα πτητικά μέσα που διαθέτει.


ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

α,- Κύριος διάδρομο αποπροσγείωσης μήκους 1.500 μέτρων και πλάτους 20 μέτρων. Αποτελείται από ασφαλτοστρωμένο διάδρομο και καλύπτει τις προδιαγραφές για αποπροσγείωση ανεμοπτέρων και ελαφρών αεροπλάνων μικτού βάρους μέχρι 5.000 κιλών.

β.- Παράλληλος Β διάδρομος μήκους 1.100 μέτρων, πλάτους 30 μέτρων. Ο διάδρομος αυτός είναι ημιτελής ενώ έχουν τελειώσει οι χωματουργικές εργασίες διάνοιξης και διαμόρφωσής του ενώ απομένουν οι εργασίες επίστρωσης και τελικής διαμόρφωσης. Ο διάδρομος αυτός ενώνεται με τον κύριο διάδρομο με τρεις συνδετήριους διαδρόμους.

γ.- Υπόστεγα στέγασης πτητικού υλικού. Διατίθενται 3 υπόστεγα στέγασης , 1 κύριο, και 2 μικρότερα.

- Το κύριο υπόστεγο είναι διαστάσεων 12Χ30μέτρων χωρητικότητας 7 ανεμοπτέρων standar κλάσης.

- Τα 2 υπόστεγα είναι διαστάσεων 10Χ18 μέτρων και χωρούν 4 ανεμόπτερα standar κλάσης ,καθώς και τον μηχανολογικό εξοπλισμό εκτόξευσης ανεμοπτέρων.

δ.- Κτίριο που είναι σχεδιασμένο και λειτουργεί σαν Πύργος Ελέγχου.

ε.- Ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων αποθήκευσης υλικών γραφείων.

στ.- Ένα κτίριο συνεργείου μικροεπισκευών ,πλήρως εξοπλισμένο με εργαλιομηχανές κλπ.

ζ.- Ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων εστιατορίων καφετέριας, briefing ,που μπορεί να εξυπηρετήσει 40 άτομα.

η.- Ένα κτίριο κοιτώνων 7 δωματίων , που διαθέτει 25 κρεβάτια με στοιχειώδη επίπλωση.

Θ.- Μια ξενοδοχειακή μονάδα 10 δωματίων , που διαθέτει 35 κρεβάτια με πλήρη επίπλωση και σύγχρονες ανέσεις .

ι.- Τρεις χώρους πάρκινγκ , χωρητικότητας 700 αυτοκινήτων.

ια.- Διανοιγμένος χώρος στην βόρειο πλευρά των κτιρίων για την δημιουργία κάμπινγκ , 50 θέσεων.


ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΕΔΕΣΣΑΣ

Η Αερολέσχη Έδεσσας είναι ένας από τους μεγαλύτερους Αεραθλητικούς Ομίλους στην Ελλάδα . Ιδρύθηκε το 1973 από Εδεσσαίους αεραθλητές οι οποίοι από το το 1957-1958[2] είχαν ιδρύσει τον Όμιλο Αεραθλητών Έδεσσας και είχαν εκπαιδευθεί. Σκοπός και έργο της Αερολέσχης Έδεσσας , είναι η διάδοση του αεραθλητισμού σε όλες του τις μορφές , στην Ελλάδα. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η Αερολέσχη Έδεσσας διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στην διάδοση της Αεραθλητικής ιδέας στην χώρα μας . Είναι ένα μη κερδοσκοπικό αεραθλητικό σωματείο που διοικείται από εννιαμελές Διοικητικό Συμβούλιο .

Το 1976 , μετά από σχετική παραχώρηση του χώρου από το Υπουργείο Γεωργίας, άρχισε η Αερολέσχη Έδεσσας την κατασκευή του Αεραθλητικού Κέντρου Μακεδονίας Θράκης , του μοναδικού που υπάρχει στην Ελλάδα , σε μια όμορφη τοποθεσία 28 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Έδεσσας , 4 χιλιόμετρα βόρεια της λίμνης Βεγορίτιδος στους πρόποδες του όρους Βόρρας.

Μέσα σε λίγα χρόνια ,το Αεραθλητικό Κέντρο Μακεδονίας Θράκης λειτουργώντας και επίσημα ως αεροδρόμιο Ε΄ κατηγορίας μετά από σχετική άδεια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας , άρχισε να διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη και διάδοση του αεραθλητισμού στην Ελλάδα .

Με την επίσημη ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Ανεμοπορίας , και πολύ αργότερα των Σχολών Αιωροπτερισμού και Αλεξιπτωτισμού Πλαγιάς εκπαίδευσε και εκπαιδεύει αεραθλητές όχι μόνο από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και απ΄ όλη την Ελλάδα . Τα αγωνιστικά της τμήματα του Αλεξιπτωτισμού πλαγιάς και του Αιωροπτερισμού είναι από τα καλύτερα στην χώρα μας τα οποία την εκπροσωπούν και σε διεθνείς διοργανώσεις .

Σήμερα η Αερολέσχη Έδεσσας μετά από μισό και πλέον αιώνα δράσης και προσπαθειών στην ανάπτυξη , εκσυγχρονισμό και επέκταση του Αεραθλητικού της Κέντρου , έχει φτάσει στο σημείο να διεκδικεί σοβαρό μερίδιο στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της ορεινής Έδεσσας. Αρωγός στις προσπάθειές τις αυτές τα τελευταία χρόνια είναι ο Δήμος της Έδεσσας .

Οι δραστηριότητες σήμερα της Αερολέσχης Έδεσσας επικεντρώνονται στους τομείς  :

1.- Ανεμοπορίας

2.- Αλεξιπτωτισμού Πλαγιάς

3.- Αιωροπτερισμού

4.- Οργάνωση Αγώνων

5.- Οργάνωση Αεραθλητικών εκδηλώσεων

6.- Φιλοξενία - κατασκηνώσεις αεραθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

7.- Φιλοξενία τους χειμερινούς μήνες επισκεπτών του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Το Αεραθλητικό Κέντρο Μακεδονίας Θράκης της Αερολέσχης Έδεσσας , έχει σήμερα όλες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και εξέλιξής του σε ένα διεθνές αεραθλητικό κέντρο στο ποίο θα υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης όλων σχεδόν των αεραθλημάτων που υπάρχουν. Με τα έργα τα οποία προγραμματίζονται να γίνουν με την υποστήριξη όλων των φορέων της περιοχής και του Νομού η Αερολέσχη Έδεσσας μπορεί και έχει την δυνατότητα να συμβάλει , όχι μόνο στην ανάπτυξη του αεραθλητισμού της χώρας μας , αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μέσο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προσφέρει.


ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

Περισσότερες πληροφορίες για την Αερολέσχη Έδεσσας μπορείτε να πάρετε και από Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης του Δήμου Έδεσσας το οποίο λειτουργεί στην Έδεσσα σχετικά με δράσεις ενημέρωσης, εκδρομές και οικοξεναγήσεις στο πλαίσιο της κάρτας πόλης της Έδεσσας (Edessa City Card)[3]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κυριακού, Ευάγγελος (1 Σεπτεμβρίου 2020). «Δικτυακός Τόπος Έδεσσας». www.edessacity.gr. Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Έδεσσας. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2021. 
  2. «Αερολέσχη Έδεσσας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2021. 
  3. «EDESSA CITY CARD Κάρτα Πόλης Έδεσσας».