Αδριανού Θήραι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η πόλη Αδριανού Θήραι (αλλιώς Αδριανού Θήρα ή και μονολεκτικά Αδριανοθήραι) ήταν ρωμαϊκή αποικία στη νότια Μυσία, στη Μικρά Ασία στο σημερινό Μπαλικεσίρ.

Την πόλη έκτισε ο αυτοκράτορας Αδριανός, σίγουρα μετά το 123 μ.Χ., σε ένα από τα ταξίδια του στη Μικρά Ασία. Άγνωστο εάν στην θέση της προϋπήρχε παλαιότερη ελληνική πόλη. Βρισκόταν κοντά στους πρόποδες του όρους Ολύμπου (στα σύνορα Αιολίδος και Μυσίας) και μεταξύ των ποταμών Ταρσίου και Μακέστου. Κατά τη βυζαντινή περίοδο προήχθη σε οχυρή πόλη, ονόματι Παλαιόκαστρον. Στην περιοχή βρίσκονται και ερείπια από μια παλιά ρωμαϊκή γέφυρα, επί του Μακέστου ποταμού -που συνέδεε τον δρόμο μεταξύ των Αδριανού Θηρών και της Μιλητουπόλεως- καθώς και ερείπια ενός κάστρου.

Συνήθως οι Βυζαντινοί χρησιμοποιούσαν αυτό το κάστρο ως μέρος για διακοπές αλλά και κυνήγι.

Όταν αργότερα εισέβαλαν τα τουρκμενικά φύλα από την κεντρική Ασία στην Μυσία, μετονόμασαν την πόλη σε Balak (<Παλαιόν) Hisar (<Κάστρον), ονομασία από την οποία προήλθε η σημερινή Μπαλικεσίρ. Φαίνεται ότι η πρώιμη τουρκμενική ονομασία αντικαταστάθηκε νωρίς από τον τύπο Καρεσί, ήδη από τον 13ο αιώνα, από την δυναστεία των Ογούζων Τούρκων Καρεσί που κυβέρνησαν την Μυσία. Το 1345 η πόλη κατελήφθη από τους Οθωμανούς Τούρκους. Το 1897, μεγάλος σεισμός κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της πόλεως. Το 1920 ο ελληνικός στρατός κατέλαβε προσωρινά την πόλη, για να ξαναπεράσει στην τουρκική κατοχή δύο χρόνια μετά. Στην δεκαετία του 1950 πυρκαγιά κατέστρεψε ξανά μεγάλο μέρος της πόλεως που όμως ξανακτίστηκε.

Η Αδριανουθήραι εξέδωσε σειρά από νομίσματα αμέσως μετά την ίδρυσή της από τον Αδριανό: Ένα νόμισμα του 2ου αιώνα μ.Χ. με την κεφαλή ενός νέου από την μια όψη και στην άλλη την μορφή του Ασκληπιού με την επιγραφή ΑΔΡΙΑΝΟΘΕΡΙΤΩΝ. Σε ένα άλλο παρουσιάζεται στην μια όψη η γερουσία με την επιγραφή ΙΕΡΑ CVNKΛΗΤΟC και στην άλλη όψη ο Ασκληπιός με την επιγραφή ΑΔΡΙΑΝΟΘΗΡΙΤΩΝ, με χρονολογία κοπής από το 138 -217 μ.Χ.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]