Αδρίας ΙΙΙ (φρεγάτα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αδρίας ΙΙΙ (Φρεγάτα))
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ

Η Φρεγάτα Αδρίας ΙΙΙ είναι μια από τις κύριες μονάδες επιφανείας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με το χαρακτηριστικό αριθμό F-459. Είναι φρεγάτα τύπου 'S', όμοια με τις φρεγάτες ‘Αιγαίον IV’ και ‘Ναβαρίνο ΙΙΙ

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φρεγάτα Αδρίας, ναυπηγήθηκε στο Ναυπηγείο 'Koninlijke Maatschappij de Shelde' (Royal Shelde) στο Vlissingen της Ολλανδίας, σε εκτέλεση παραγγελίας του Βασιλικού Ναυτικού της χώρας. Εντάχθηκε στο Ολλανδικό Ναυτικό στις 26/07/1979, με την ονομασία CALLENBURGH (F808).

Όταν οι φρεγάτες τύπου S αποσύρθηκαν από το Ολλανδικό Ναυτικό, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρθηκε να τις αποκτήσει ώστε να αντικαταστήσει τον στόλο των αντιτορπιλικών του, λόγω της μεγάλης ηλικίας και των αυξημένων αναγκών επάνδρωσης που είχαν τα τελευταία. Η ύψωση της Ελληνικής Σημαίας στον Αδρία πραγματοποιήθηκε στις 30/03/1994 στο Ντεν Χέλντερ. Το σκάφος, με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ι. ΕΓΚΟΛΦΟΠΟΥΛΟ, κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 28/06/1994. Η ονομασία ΑΔΡΙΑΣ δόθηκε προς τιμή και ως ανάμνηση του ομώνυμου αντιτορπιλικού.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θυρεός της Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ. Αποτελείται από την απεικόνιση του Θυρεού του πρώτου πλοίου στο εσωτερικό του Θυρεού ενώ στο εξωτερικό απεικονίζονται τρεις τρίαινες που συμβολίζουν τα τρία πλοία με το όνομα ΑΔΡΙΑΣ , τρεις πελέκεις που συμβολίζουν τα τρία πληρώματα των πλοίων με το όνομα ΑΔΡΙΑΣ, ενώ τα δύο διπλά πτερά καθώς και το σύμπλεγμα ξίφους και τορπίλης και κανονιών συμβολίζουν τις νέες δυνατότητες του πλοίου, όλα διατεταγμένα ανάμεσα στις κεραίες σταυρού κυανέρυθρου χρώματος. Το ρητό, «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ», αποδίδεται από το Θουκυδίδη στον Περικλή και σημαίνει σε ελεύθερη απόδοση: «Η ελευθερία είναι συνυφασμένη με την ανδρεία».

Όπως όλες οι φρεγάτες τύπου S, η Αδρίας έχει ολικό μήκος 130μ., μέγιστο πλάτος 14,6 και μέγιστο βύθισμα 6μ. Με πλήρες φορτίο, το σκάφος έχει εκτόπισμα 3.600 τόνων. Την κίνηση εξασφαλίζουν 2 κινητήρες Rolce Royce OLYMPUS (56.800 HΡ) και δύο κινητήρες Rolce Royce TYNE 10, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων (αν και η συνήθης επιχειρησιακή ταχύτητα είναι 20 κόμβοι).

Στην Αδρία υπάρχει υποδομή για την ενδιαίτηση 198 ατόμων.

Ο Αδρίας δύναται να πλήξει εγγύς στόχους επιφανείας με το πυροβόλο 76 χιλιοστών (ΟΤΟ ΜΕLARA), και απομακρυσμένες μονάδες επιφανείας με κατευθυνόμενα βλήματα HARPOON (δύο συστοιχίες των τεσσάρων βλημάτων). Η αντιαεροπορική άμυνα της φρεγάτας εξασφαλίζεται με το σύστημα κατευθυνομένων βλημάτων SEA SPARROW. Επίσης η φρεγάτα είναι σε θέση να αναλάβει ανθυποβρυχιακές αποστολές χρησιμοποιώντας τορπίλες 324 χιλιοστών. Για την άμυνα του σκάφους, διατίθεται σύστημα ηλεκτρονικών αντίμετρων (SUPER R.B.O.C.) και σύστημα αντιβληματικής προστασίας Phalanx Mk15 CIWS 20 χιλιοστών. Τέλος, το πλοίο δύναται να μεταφέρει δύο ελικόπτερα και να τα χρησιμοποιεί εναλλάξ ή ταυτόχρονα σε διάφορες αποστολές.

Είναι η δεύτερη Φρεγάτα τύπου "S" που ολοκλήρωσε τον Εκσυχρονισμό Μέσης Ζωής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Eric Wertheim, The Naval Institute Guide to Combat Fleets of the World, Naval Institute Press, 2007


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]