Αδελφοί Γρυπάρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι αδελφοί Γρυπάρη ήταν Έλληνες εθνικοί ευεργέτες. Κληροδότησαν προς όφελος του Πανεπιστημίου Αθηνών ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία τους. Ήταν οι τελευταίοι απόγονοι αρχαίας και αρχοντικής οικογένειας της Σίφνου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για τους αδελφούς Νικόλαο και Αριστόδημο. Γεννήθηκαν στην Σίφνο. Πατέρας τους ήταν ο Απόστολος καταγόμενος από την Ίο. Μητέρα τους ήταν η Μοσχού το γένος Μπάου. Δημοτικό πήγαν στην Σίφνο, γυμνάσιο στην Ερμούπολη και την Αθήνα. Σπούδασαν και οι δύο στον Εθνικό Πανεπιστήμιο. Ο ένας ιατρική, ο άλλος νομική. Είχαν βάλει σκοπό της ζωής τους να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες οικονομίες και να τις δωρίσουν στο Πανεπιστήμιο.

Ο Νικόλαος αναγορεύτηκε διδάκτωρ της ιατρικής το 1853 και μετά από ένα χρόνο έλαβε την άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος. Εργάστηκε ως ιατρός σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Στην διάρκεια της ζωής του έχασε την ακοή και την όραση, και από τότε έμεινε στην Σίφνο. Πέθανε στις 5 Νοεμβρίου 1911 στην Σίφνο.

Ο Αριστόδημος γεννήθηκε περίπου το 1841. Αφού έγινε επίσης διδάκτωρ της νομικής, έλαβε την άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος, δεν φαίνεται όμως να το εξάσκησε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απεβίωσε στις 3 Ιουνίου 1911 στην Αθήνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]