Αδαρνάσης Ε΄ του Τάο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αδαρνάσης Ε΄ του Τάο
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος961
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΒαγράτ Β΄ του Τάο
Δαβίδ Γ' ο Κουροπαλάτης
ΓονείςΒαγράτ Α΄ του Τάο

Ο Αδαρνάσης Ε΄, μερικές φορές αριθμείται ως Β΄ ή Δ΄ γεωργιανά: ადარნასე Adarnase V (απεβ. το 961) από τον Οίκο των Βαγρατιδών-Ιβηρίας (μετέπειτα Γεωργίας) του κλάδου του Τάο-Κλαρτζέτι και κληρονομικός ηγεμόνας του Άνω Τάο με τους Βυζαντινούς τίτλους του μαγίστρου (945) και του κουροπαλάτη (958).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Αδαρνάσης προέρχεται από το Μεσοπερσικό Ādurnarsēh, με το δεύτερο συστατικό της λέξης (Nase) να είναι η Γεωργιανή απόδοση του Μεσοπερσικού ονόματος Narseh, το οποίο τελικά προέρχεται από το Aβαστικό nairyō.saŋya-. Το Μεσοπερσικό όνομα Narseh υπάρχει και στα Γεωργιανά ως Nerse. [1] Το όνομα Ādurnarsēh εμφανίζεται στην Αρμενική γλώσσα ως Atrnerseh. [2]

Ο Αδαρνάσης Ε΄ ήταν γιος του μαγίστρου Βαγράτ Α΄ του Τάο και τον διαδέχθηκε ως δούκας του Tάο το 945. Ο Αδαρνάσης Ε΄, και κυρίως ο γιος του Δαυίδ Γ΄ του Τάο, επωφελήθηκαν από την αδυναμία των εξαδέλφων τους, του Οίκου των Βαγκρατιδών-Ιβηρίας του κλάδου Κάρτλι, για να επιβεβαιώσουν την επιρροή και το κύρος τους στην περιοχή.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αδαρνάσης Ε΄ ήταν πιθανώς νυμφευμένος με μία κόρη του Δαβίδ Α΄ του Κλαρτζέτι, μέλους του κλάδου Κλαρτζέτι των Βαγκρατιδών-Ιβηρίας. Είχαν δύο γιους: τον

  • Δαβίδ Γ΄ και τον
  • Βαγράτ Β΄, που τον ανάγκασαν να παραιτηθεί και να αποσυρθεί σε μοναστήρι.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Chkeidze, Thea (2001). «GEORGIA v. LINGUISTIC CONTACTS WITH IRANIAN LANGUAGES». Encyclopaedia Iranica, Vol. X, Fasc. 5, σσ. 486–490. https://iranicaonline.org/articles/georgia-v-. 
  2. Rapp, Stephen H., Jr (2014). The Sasanian World through Georgian Eyes: Caucasia and the Iranian Commonwealth in Late Antique Georgian Literature. Routledge. σελ. 335. ISBN 978-1472425522.