Αγώνες καρτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγώνες καρτ στο Ιλινόις το 1962.

Οι αγώνες καρτ (αγγλικά: Cart racing‎‎) είναι παραλλαγή αγώνων δρόμου του μηχανοκίνητου αθλητισμού με τετράτροχα οχήματα γνωστά ως καρτ. Συνήθως διεξάγονται σε πίστες με μειωμένη κλίμακα, αν και μερικοί επαγγελματικοί αγώνες καρτ διεξάγονται επίσης σε πίστες μηχανοκίνητου αθλητισμού πλήρους μεγέθους. Το κάρτινγκ θεωρείται συνήθως ως το σκαλοπάτι για τις υψηλότερες βαθμίδες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με τους περισσότερους οδηγούς της Φόρμουλα 1 —συμπεριλαμβανομένων των Σεμπάστιαν Φέτελ, Νίκο Ρόσμπεργκ, Άιρτον Σένα, Μαξ Φερστάπεν, Λιούις Χάμιλτον, Μίχαελ Σουμάχερ, Κίμι Ράικονεν και Φερνάντο Αλόνσο, ξεκίνησαν την καριέρα τους από τα καρτ.

Τα καρτ ποικίλλουν ευρέως σε ταχύτητα και μερικά (γνωστά ως superkarts) μπορούν να φτάσουν ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 160 χλμ, ενώ τα καρτ αναψυχής που προορίζονται για το ευρύ κοινό ενδέχεται να περιορίζονται σε χαμηλότερες ταχύτητες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρτ Ίνγκελς είναι γενικά αποδεκτός ότι είναι ο πατέρας του καρτ. Ένας βετεράνος hot rodder και κατασκευαστής αγωνιστικών αυτοκινήτων στο Kurtis Kraft, κατασκεύασε το πρώτο καρτ στη Νότια Καλιφόρνια το 1956. [1] Οι πρώτοι αγώνες καρτ πραγματοποιήθηκαν στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων Rose Bowl Stadium. [2] Αμέσως έγινε δημοφιλές και το καρτ εξαπλώθηκε γρήγορα σε άλλες χώρες [3] και αυτή τη στιγμή έχει μεγάλους θαυμαστές στην Ευρώπη.

Ο πρώτος κατασκευαστής καρτ ήταν μια αμερικανική εταιρεία, η Go Kart Manufacturing Co. (1957). Το 1959, η McCulloch ήταν η πρώτη εταιρεία που παρήγαγε κινητήρες για καρτ. Ο πρώτος κινητήρας του, ο McCulloch MC-10, [4] ήταν ένας προσαρμοσμένος δίχρονος κινητήρας με αλυσοπρίονο. [5] Αργότερα, στη δεκαετία του 1960, οι κινητήρες μοτοσικλετών προσαρμόστηκαν επίσης για χρήση καρτ, προτού οι ειδικοί κατασκευαστές, ειδικά στην Ιταλία, αρχίσουν να κατασκευάζουν κινητήρες για το άθλημα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «FIA Karting» (PDF). www.fiakarting.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 24 Αυγούστου 2009. 
  2. Preston, Lerner (23 April 2021). «Why karting will outlast gimmick-filled racing – without a social media strategy». https://www.motorsportmagazine.com/articles/opinions/why-karting-will-outlast-gimmick-filled-racing-without-a-social-media-strategy. Ανακτήθηκε στις 23 April 2021. 
  3. «How the kart was first introduced to Europe – by Burton Reinfrank – June 2004». Vintagekarts.com. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2011. 
  4. «The McCulloch Kart Engines». Macbobaust.com. 15 Σεπτεμβρίου 2002. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2011. 
  5. «1959 – McCulloch's Entry into Kart Racing». Vintagekarts.com. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2011.